Minst 32 drept og 53 såret i moskeangrepet i Kandahar, melder AFP

Minst 32 mennesker er drept og 53 såret i den kraftige eksplosjonen i en sjiamuslimsk moské i byen Kandahar sør i Afghanistan, opplyser en lege til AFP.

Ødeleggelsene i moskeen i Kunduz forrige fredag. Også da ble det utløst en eksplosjon under bønnestunden. Foto: AP / NTB

– 32 døde og 53 sårede mennesker er blitt brakt til vårt sykehus så langt, sier legen ved sentralsykehuset i Kandahar fredag ettermiddag.

Eksplosjonen i Fatemieh-moskeen fant sted under fredagsbønnen, og bilder delt i sosiale medier viser store ødeleggelser.Øyevitnet Murtaza forteller til nyhetsbyrået AP at fire selvmordsbombere gikk til angrep på moskeen.

To donerte sprengladninger ved sikkerhetsporten, mens de andre to løp inn til forsamlingen i moskeen og sprengte seg der, forteller han.

Vanligvis er rundt 500 mennesker til stede under fredagsbønnen i moskeen, ifølge Murtaza, som i likhet med mange afghanere bruker bare ett navn.

Videobilder fra åstedet viser døde spredt på blodflekkete tepper.

Flere eksplosjoner

Et annet øyenvitne forteller at det ble hørt minst tre eksplosjoner, én ved hovedinngangen, én sør på området og den tredje der de troende vasker seg før bønnen.

En talsmann for det Taliban-kontrollerte innenriksdepartementet i Kabul bekrefter at et ukjent antall mennesker er drept.

– Spesialstyrker fra det islamske emiratet er nå på stedet for å fastslå hva som har skjedd, og for å bringe de ansvarlige for retten, sier Qari Sayed Khosti.

Det islamske emiratet er Talibans betegnelse på Afghanistan etter maktovertakelsen.

Mistenker IS

Det er ikke kjent hvem som står bak fredagens angrep, men den ytterliggående islamistgruppa IS tok tidligere i måneden på seg ansvaret for et tilsvarende angrep mot en sjiamuslimsk moské i Kunduz-provinsen der 46 mennesker ble drept.

IS er Talibans svorne fiender og har også gjennomført en rekke andre angrep siden maktovertakelsen.