Al-Qaida hevder å stå bak

Terrornettverket Al-Qaida hevder å ha stått bak selvmordsbombene som drepte 57 mennesker ved tre hoteller i Amman onsdag.

— En gruppe av våre beste løver gjennomførte et nytt angrep. Etter å ha vurdert målene, ble det valgt noen hoteller som den jordanske despoten har omgjort til bakgård for troens fiender, jødene og korsfarerne, heter det i en kunngjøring.

Kunngjøringen ble lagt ut på en islamistisk internettside som vanligvis benyttes av al-Qaida i Irak, og var undertegnet gruppens irakiske talsmann.

Den var signert av gruppen saom ledes av terrornettverkets leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Både jordanske myndigheter og sikkerhetseksperter hevdet tidlig at sporene pekte mot al-Qaida og Zarqawi.

Zarqawi er selv jordaner og omtales av enkelte som Osama bin Ladens nestkommanderende, og har tatt på seg ansvaret for en rekke store selvmordsaksjoner i Irak.

I 1996 ble han dømt til 15 års fengsel i Jordan, etter å ha blitt funnet skyldig i planer om å styrte kongedømmet. Han ble benådet etter tre år.

Både i 2002 og 2004 ble Zarqawi dømt til døden in absentia i Jordan, for drap på en amerikansk diplomat og for å ha planlagt angrep mot flere mål i landet, blant dem Raddison SAS-hotellet som ble angrepet av en selvmordsbomber onsdag.

Både sikkerhetseksperter og jordanske myndigheter mener sporene peker mot al-Qaida og terrornettverkets leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.