Verden

Ukraina har fått flere kampfly – USA sender flydeler

Ukraina har mottatt kampfly og reservedeler for å styrke luftforsvaret, opplyser Pentagon. Og både Belgia og Nederland planlegger å levere tyngre våpen til Ukraina.

John Kirby er talsmann for USAs forsvarsdepartement, ofte omtalt som Pentagon.
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Pentagon nekter imidlertid å oppgi antall, type eller opprinnelseslandet til kampflyene og flydelene. Talsmann John Kirby sier til pressen tirsdag at ukrainske styrker «akkurat nå har til rådighet» flere kampfly enn de hadde for to uker siden.

Han påpeker videre at USA har bidratt med forsendelsen av «noen reservedeler som har bidratt til deres flybehov».

– Men vi har ikke transportert hele fly, tilføyer Kirby.

Ukrainas luftstyrke er langt mindre enn den russiske, men ukrainerne har likevel klart å hindre Russland fra å ta kontroll over det ukraiske luftrommet.

Ukrainere har blant noen titalls MiG-29-kampfly og rundt 30 Su-27. Dette er fly som har en historikk fra Sovjetunionen, og Russland bruker samme flytyper.

Et ukrainsk MiG-29 fotografert i 2016

Ukraina har lenge oppfordret Vesten til å gi landet tilgang på kampfly. I slutten av mars sa Ukrainas utenriksminister at USA ikke lenger motsetter seg overføring av polske krigsfly til landet.

Før dette hadde Pentagon avvist en plan som innebar at Polen skulle sende sine gamle fly fra sovjettiden, av typen MiG-29, til Ukraina via en amerikansk militærbase i Tyskland.

Bekymringen i Washington var begrunnet med at overføring av kampfly kunne føre til direkte konfrontasjon mellom Nato og Russland, noe som kan føre til eskalering av krigen.

Belgia og Nederland vil levere tunge våpen til Ukraina

Både Belgia og Nederland planlegger å levere tyngre våpen til Ukraina, mens Tyskland vil betale for våpen som Ukraina trenger fra tysk industri.

På en felles pressekonferanse tirsdag opplyste Belgias statsminister Alexander De Croo og Nederlands Mark Rutte at Ukraina kan regne med tyngre våpen fra begge land. De sa også at leveransene vil bli gitt i samarbeid med andre land, uten at de sa hvilke.

Tysklands statsminister Olaf Scholz lovet samme dag at tyske myndigheter vil finansiere våpenleveranser til Ukraina fra tysk våpenindustri.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Pentagon
  3. Fly
  4. Ukraina