Verden

Ukrainas Viktor Janukovitsj: – Putin reddet livet mitt

Dette bildet av Viktor Janukovitsj og Vladimir Putin er fra en undertegningsseremoni i Moskva i desember 2013 i forbindelse med at Putin hadde lovet å låne Ukraina 15 milliarder dollar. Foto: SERGEI KARPUKHIN

MOSKVA (Aftenposten): Viktor Janukovitsj har gitt sitt første intervju til vestlig presse siden han gikk av som president i Ukraina.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes

Ukrainas daværende president Viktor Janukovitsj fikk hjelp fra russiske styrker da han rømte til Russland 23. februar i fjor. I et intervju med BBC-programmet Newsnight mandag kveld, det første intervjuet han har gitt til vestlig presse siden flukten, valgte han å takke Russlands president for hjelpen.

– Vladimir Putin fattet den beslutningen, på anbefaling fra sine egne spesialstyrker. Det var hans rett og hans sak. Han konsulterte ikke meg. Jeg er selvfølgelig takknemlig overfor ham for at han ga ordren… hjalp mine sikkerhetsfolk å få meg ut og redde mitt liv, sa Janukovitsj.

Ukrainas opprørere fant et privat zoo, blant annet med strutser, på presidentresidensen etter at Viktor Janukovitsj hadde rømt landet. Foto: Konstantin Tsjernitsjkin, AP/NTB Scanpix

Satt under sterkt press av Putin

Putin la høsten 2013 svært sterkt press på Janukovitsj, gjennom en kombinasjon av økonomiske løfter og trusler, for at han skulle trekke seg fra en omfattende assosiasjonsavtale med EU.

Den russiske presidenten ønsket at Ukraina heller skulle slutte seg til hans egen EU-konkurrent, Den euroasiatiske økonomiske union. Kritikerne kaller gjerne denne unionen for Sovjetunionen 2.0.

Folk drept på Maidan

På oppløpssiden valgte Janukovitsj å trekke seg fra EU-avtalen. Det første til et stort folkelig opprør, primært med deltagerne fra ukrainsktalende bosatt i den vestlige delen av landet, som fikk navnet Maidan – oppkalt etter den enorme Uavhengighetsplassen midt i sentrum av hovedstaden Kiev.

Etter at rundt 100 mennesker, hvor flertallet etter alt og dømme var demonstranter, ble drept på Maidan mistet Janukovitsj kontrollen. Han valgte først å flykte til øst i landet, til byen Kharkiv, før ferden gikk videre til Russland.

– Jeg var mot blodbad

I intervjuet med BBC påtar han seg nå litt av ansvaret for blodbadet, men han hevder at det ikke var han som ga ordren om å skyte.

– Jeg frasier meg ikke mitt ansvar, sier han om skuddene mot demonstrantene. – Jeg var mot bruken av makt, og bruken av skytevåpen. Jeg var mot blodbad, sier Janukovitsj, og legger til:

– Men medlemmene av sikkerhetsstyrkene utførte sin plikt i samsvar med eksisterende lover. De hadde retten til å bruke våpen, sier Janukovitsj.

Opprørernes base var Uavhengighetsplassen og til tross for ned mot minus 20 kuldegrader satte de opp teltleir der. Da Aftenposten første gang besøkte plassen hersket det slags festivalstemning, men ved senere besøk ble det mer og mer militarisert.

Sliter med spørsmål om egne strutser

I intervjuet avviser han også at han var korrupt, og forsvarer byggingen av en fasjonabel presidentresidens på et enormt og lukket landområde med eget zoo utenfor Kiev. Tilsynelatende hadde han i intervjuet problemer med å forklare at det var strutser der. Blant annet kunne han si:

— Jeg støttet disse strutsene, hva er galt med det?

— De bare levde der.

— Skulle jeg gå rundt med øynene lukket?

Det andre klippet på denne lenken til BBC, handler om byggingen av residensen og strutsene.

Etter at Janukovitsj rømte over grensen, valgte Putin å annektere den ukrainske feriehalvøyen Krim. Deretter var Russland delaktige i at russisk-støttede opprørere startet en krig sørøst i Ukraina.

Les denne Aftenposten-reportasjen fra Krim: Russiske turister skal redde kriserammet Krim

Toppmøte i Paris tirsdag

Utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland, Russland og Ukraina møttes tirsdag i Paris i et forsøk på finne løsninger på konflikten som har krevd omtrent 6.500 menneskeliv siden mars i fjor. De fire uttrykte bekymring for utviklingen i Øst-Ukraina.

I en pressemelding fra Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius etter møtet, heter det ifølge NTB at de fire oppfordret til en umiddelbar nedtrapping av den militære aktiviteten i området og en umiddelbar våpenhvile.

Det ble undertegnet en våpenhvileavtale i februar, den såkalte Minsk 2-avtalen. Men det har vært en rekke mindre brudd på den.

Twitter: @StDyrnes

Les også

  1. Skuffelse over EU gjør Putin mer pop i Georgia

  2. Krim begynner å ligne på Nord-Korea

  3. Slik raknet det for Ukrainas president