Verden

Popstjernen feiret bursdagen med venner. Det tok ikke diktatoren nådig opp.

MOSKVA (Aftenposten): I Tadsjikistan er det nå kun lov å omtale presidenten med denne tittelen: «Grunnleggeren av fred og nasjonal enhet – lederen av nasjonen».

Firusa Khafizova er popstjerne i det sentralasiatiske landet Tadsjikistan, som før 1991 var en del av Sovjetunionen. Foto: Youtube

  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale
    Aftenpostens korrespondent i Russland

Forrige måned feiret den tadsjikiske popstjernen Firusa Khafizova bursdagen sin med noen venner på en restaurant i hovedstaden Dusjanbe. Hun la ut et bilde av feiringen på Instagram. Det skulle vise seg å være en tabbe.

Nå er hun idømt en bot på 5000 somoni (drøyt 4500 kroner), noe som tilsvarer flere månedslønner i Tadsjikistan, ifølge nettavisen Asia-Plus.

Hun hadde nemlig brutt artikkel åtte i loven om tradisjoner, feiringer og skikker. I Tadsjikistan er det lov å feire bursdag med sin aller nærmeste familie, men ikke med venner slik som Khafizova gjorde.

Påtalemyndigheten argumenterte i retten med at loven er til det beste for borgerne slik at de bruker pengene sine på kjernefamilien istedenfor på «unødvendige og ekstravagante fester».

En mann frakter løv på et esel sør for Tadsjikistans hovedstad Dusjanbe. Den tidligere sovjetrepublikken er svært fattig. Foto: Nozim Kalandarov, Reuters/NTB scanpix

Tradisjon med store bryllup

Loven ble innført i 2007, og målet var opprinnelig å begrense antall tillatte gjester i bryllup til 200. I tillegg skulle bryllup kun finne sted på bestemte dager i uken. Det var begrensing i antall retter man kunne servere og hvor lenge feiringen skulle vare. I 2017 ble loven utvidet til også å gjelde begravelser, dåp og bursdager.

200 gjester er et kjempebryllup etter norske forhold, men i Tadsjikistan er det vanlig med langt flere gjester både i bryllup og begravelser. Det gjør at familier setter seg i stor gjeld, noe som er håpløs familieøkonomi i et fattig land som Tadsjikistan, forteller Ivar Dale, seniorrådgiver i Helsingforskomiteen med ansvar for Sentral-Asia.

– Man kan forstå at myndighetene ønsker å begrense hvor mye penger folk bruker på slike feiringer, men dette er et brudd på retten til familie- og privatliv, påpeker Dale.

Mange dømmes

Tadsjikistans høyesterett opplyser at 648 tadsjikere ble dømt for å ha feiret bursdagen sin med flere enn familien i 2018, melder nettavisen Abkhor.

Helsingforskomiteen mener at myndighetene gjerne må drive opplysningsarbeid og informasjonskampanjer, men at slike lover er uakseptabel innblanding i folks privatliv

– Det føyer seg inn i mange andre forsøk på detaljstyring av folks liv i Sentral-Asia, forteller Dale.

Firusa Khafizova er en populær sanger i den tidligere sovjetrepublikken Tadsjikistan. Foto: Instagram

Hvordan kvinner skal kle seg

For eksempel har Kulturdepartementet gitt ut en instruksjonsbok som viser hva slags klær kvinner i landet skal være iført. I boken er det bilder av jenter og kvinner i alderen syv til 70, og det forklares hva man skal på seg på jobben, i helger, i bryllup og på ferie. Det er også et kapittel om hva man ikke skal ha på seg, for eksempel svarte kjoler, skriver Asia-Plus.

Tadsjikistan har vært styrt av president Emomali Rakhmon siden 1992. Tidligere var Tadsjikistan mindre autoritært enn nabolandene, og inntil for et par år siden var opposisjonen representert i nasjonalforsamlingen.

– Siden 2015 har det vært en voldsom forverring av menneskerettighetssituasjonen, forteller Dale.

Emomali Rakhmon er utnevnt til Tadsjikistans leder på livstid. Her inspiserer han soldater på et statsbesøk i Kina. Foto: Mark Schiefelbein, AP / NTB scanpix

Ikke lov å si president

Rakhmon er blitt utnevnt til nasjonens leder på livstid, og nylig ga han seg selv tittelen: «Grunnleggeren av fred og nasjonal enhet – lederen av nasjonen». Han skal tiltales – eller omtales – med hele tittelen.

Flere av presidentens nærmeste familiemedlemmer er blitt innsatt i sentrale stillinger. Diktatoren har forbudt landets eneste opposisjonsparti, hundrevis er blitt fengslet, og mange skal ha blitt utsatt for tortur, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.

– Utviklingen er svært alvorlig, og den er blitt kraftig kritisert internasjonalt, forteller Dale.

Vil du lese flere artikler østfra?

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Tadsjikistan
  2. Demokrati
  3. Menneskerettigheter