Verden

Italias innenriksminister vil hindre to nye migrantskip

Italias innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini sier han vil hindre ytterligere to migrantskip i å legge til i italienske havner.

Aquarius fikk tirsdag bistand fra to italienske kystvaktfartøy til å fortsette ferden til Spania. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB

De to skipene tilhører de tyske organisasjonene Sea-Watch og Mission Lifeline og er utstasjonert utenfor kysten av Libya for å plukke opp «en mengde mennesker som er blitt forlatt til sjøs av menneskesmuglere», skriver Salvini på Facebook.

– Disse folkene burde vite at Italia ikke lenger ønsker å være delaktig i ulovlig innvandring, så de får finne seg noen andre ikke-italienske havner å dra til, skriver statsråden.

For seks dager siden nektet Italia den fransk-tysk-italienske organisasjonen SOS Méditerranées skip Aquarius å legge til i italienske havner. Skipet var også blitt avvist av Malta.

Spanske myndigheter grep inn og sa skipet med de 629 flyktningene og migrantene om bord kunne få dra til Spania i stedet. Det er ventet at dette migrantskipet, som følges av to fartøy fra den italienske kystvakten, ankommer Valencia søndag.

Italias nye populistiske regjering, bestående av det sterkt innvandringskritiske partiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen, har fått kritikk fra flere hold for å nekte Aquarius å legge til kai i Italia.

Men regjeringen får støtte fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi, som sier Italia ikke kan påta seg ansvar for migrantene i Middelhavet alene. Europa bør gjøre mer, sier Grandi.

Les også

  1. Italia nekter å ta imot migrantskip – krever at Malta tar ansvaret

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Italia
  3. Flyktningpolitikk