Verden

Milliardærbryllupet gikk helt av skaftet. Nachspielet ble en stor nedtur.

MOSKVA (Aftenposten.no): Det vanvittige bryllupet til en oligarksønn i Moskva sprengte alle grenser, og blir ikke glemt med det første i et krisepreget Russland.

Bryllupskjolen fra den libanesiske designeren Elie Saab veide 25 kilo som følge av edelstener, og anslås å ha kostet minst 8 millioner kroner av Forbes. Kronjuvelene og tiaraen til den bruden beregnes til 45 millioner kroner.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Bølgene har ennå ikke lagt seg etter det som ble kåret til «Århundrets bryllup 2.0.» av den seriøse russiske nettavisen Gazeta.ru.

De fleste russere har i løpet av de siste dagene fått med seg festen i Moskva sist helg, der sønnen til oljeoligarken Mikhael Gutseriev giftet seg.

En av Russlands rikeste menn kunne neppe ha timet pengebruken dårligere:

Russland er midt i en alvorlig økonomisk krise der folk flest opplever et markert fall i levestandard og 20 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen.

Russiske medier har tatt frem kalkulatoren for å regne på kostnadene, og anslår prisen til minst 180 millioner kroner, for første del av bryllupet.

 • Bryllupskjolen fra den libanesiske designeren Elie Saab veide 25 kilo, og anslås å ha kostet minst 8 millioner kroner av Forbes.
 • Kronjuvelene og tiaraen til bruden beregnes til 45 millioner kroner.
 • Blomstene til bryllupet kostet alene rundt 1,6 millioner kroner, ifølge Komsomolskaja Pravda.
 • Sting, Jennifer Lopez og Enrique Iglesias var leid inn til bryllupsdansen, sammen med Russlands største sangstjerne Alla Pugatsjeva og franske Patricia Kaas.
 • Alle gjestene fikk en liten gullboks som minnegave med navn på brudeparet og dato inngravert.
  Både engelske og russiske medier hevder imidlertid at sluttprisen må komme på nærmere en milliard dollar – når man tar hensyn til regningen fra nachspielet.

Det fant sted i en helt annen by, nemlig London.

Slik overlever du på 20 kroner dagen i Moskva -en av verdens dyreste byer:

Les også

Her er triksene. - Det nytter ikke å legge seg ned

Et bryllup som blir husket

Blomstene til det muslimske bryllupet kostet alene rundt 1,6 millioner kroner ifølge Komsomolskaja Pravda.

Selve bryllupet var omgitt med svært strenge sikkerhetstiltak i restaurant Safisa i sentrum av Moskva. Hele restauranten var dekorert med blomster for å ligne på de hengende hager i Babylon.Men oligarken hadde ikke regnet med mobilene til de 600 gjestene.

Etter hvert som festen pågikk, strømmet bilder, videoer og meldinger ut i sosiale medier fra gjestene.

Russere i spare— og krisemodus kunne følge oligarkenes utskeielser på nært hold.

Forskjellene mellom rike og fattige er så store i Russland at landet må plasseres i en helt egen kategori, konkluderte Credit Suisse i en analyse i 2015.

 • 110 personer kontrollerer 35 prosent av all rikdom i Russland.
 • En prosent av befolkningen kontrollerer 71 prosent av alle verdier.
 • Ni av ti forretningsmenn sier at de har opplevd korrupsjon - og landet ligger på 119. plass i korrupsjonsindeksen til Transparency International.
  Her er lærer russiske skolebarn å fange James Bond:
Les også

-Drømmejobben? Å jage spioner, selvfølgelig

Festet bort et helt helsebudsjett

Oligarkbryllupet i Moskva er anslått til å ha kostet minst 180 millioner kroner. Oljeoligarken Mikhael Gutseriev kunne neppe ha timet pengebruken på sønnens bryllup dårligere. Russland er midt i en alvorlig økonomisk krise og 20 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen.

President Junus-Bek Jevkurov i Ingusjetia var også til stede. Han leder en av Russlands fattigste republikker, med en anslått arbeidsledighet på over 50 prosent.— Et vakkert bryllup, preget av vennlighet og gjestfrihet. Helt i tråd med våre tradisjoner og kultur, skrev presidenten på sin Instagram-konto.

Bryllupskostnadene er høyere enn årets helsebudsjett i den lille republikken i Kaukasus, der den norske journalisten Øystein Windstad ble overfalt og skadetfor noen uker siden.

Denne saken fant vi også på russiske sosiale medier. Det gjorde en norsk milliardær ganske sint på Aftenpostens journalist. Les saken, så forstår du hvorfor:

Les også

Norske Alexandra (19) ble verdenskjendis. 5000 russiske nettsider omtalte verdens yngste milliardær.

Bruden og brudgommen

Artisten Sting var leid inn til bryllupsdansen til det som betegnes som århundrets dyreste bryllup, sammen med Jennifer Lopez, Enrique Iglesias, Russlands største sangstjerne Alla Pugatsjeva og franske Patricia Kaas.

Bruden Khadija på 20 år er tannlegestudent ved Moskva statsuniversitet.Oligarksønn Said (28) har studert geologi og arkeologi ved Harrow og Oxford i Storbritannia, og er direktør i farens selskap, ifølge avisen Kommersant.

Russiske Tatler skriver at bruden ble håndplukket etter en lang prosess på fire år, hvor kravet fra oligarkfamilien var at hun skulle være muslimsk, vakker, jomfru og beskjeden.

OPT_Bryllup15_doc6p3orasqxhj16t5s98g6-IZ4eBLa1nz.jpg

Bryllupet vakte imidlertid enkelte kritiske kommentarer fra russiske muslimer på sosiale medier, som reagerte på at Jennifer Lopez hadde på for lite klær. Den ekstreme pengebruken til oligarken — og de enorme sosiale forskjellene dette avspeiler - er en gavepakke til muslimske ekstremister og opprørere i Kaukasus.

Flere tusen unge menn fra Ingusjetia og naborepublikkene har kjempet med IS i Irak og Syria.

Pengebruken bidrar også til russisk nasjonalisme og fremgang for Kommunistpartiet.

Disse jobbene er forbudt for kvinner i Russland:

Les også

Svetlana vil seile på Volga. Hun lar seg ikke stoppe av at Putin sa nei

Vi må spare

Enrique Iglesias sang Bailando for russiske oligarkene og oligarkbarna i Moskva. Etterpå alle gjestene bildene ut på sosiale medier. Det utløste et raseri over hele Russland.

Gutseriev (58) har en formue på 51 milliarder kroner, ifølge Forbes, blant annet gjennom oljeselskapet Russneft.Han kom fra en fattig familie, og begynte karrieren som nattvakt i Ingusjetia. I løpet av 90-tallet ble han milliardær takket være bankvirksomhet og en politisk karrière i Dumaen.

I et videointervju med Forbes i januar om den dype, økonomiske krisen, hadde han følgende enkle råd til vanlige russere:

— Vi må spare - og spare igjen, sa Gutseriev.

Når Putin og amerikanerne tulleprater i Kreml, går vi kanskje lysere tider i møte:

Les også

Påskemøtet i Moskva var kanskje et av verdens viktigste møter i år.

Kreml måtte kommentere

Jennifer Lopez var en av hovedattraksjonene på oligarkbryllupet i Moskva, som vekker sterke reaksjoner i russiske sosiale medier.

Dagen etter gikk ryktene i Moskva om at en diamantring på 2,5 karat til 1,5 millioner kroner og en Valentinobag var forsvunnet på festen.Komsomolskaja Pravda undersøkte saken, og fikk en av sikkerhetsvaktene i tale.

— Alt kom til rette i løpet av dagen, sa vakten.

Jennifer Lopez ble observert i luksusbutikken LaBute, hvor hun skal ha handlet for 150.000 rubler.

Selv Kremls pressetalsmann Dmitrij Peskov måtte svare på spørsmål fra russiske journalister om pengebruken:

— Dette er absolutt ikke et spørsmål for Kreml. Næringslivet må gjøre hva de vil, så lenge det ikke er ulovlig, sa Peskov ifølge Lenta.ru.

Det er gode grunner til at Putin sitter sent oppe om natten:

Les også

Lysene sto på sent om natten i Kreml. Putin hadde et svært viktig besøk av Russlands mektigste kvinne

En fest i pestens tid

Et ekte muslimsk, tradisjonelt bryllup, sa Ingusjetias president, som også var gjest. Bryllupet kostet mer enn republikkens helsebudsjett.

— En fest i pestens tid, skrev Gazata.ru, og trakk parallellen til et diktverk av Russlands viktigste poet Alexander Pusjkin.Diktet handler om en gruppe venner som fortsetter festen mens en dødelig pest rammer byen, og dreper alle venner og familie.

Moralen i Pusjkins dikt er at festgjestene representerer det ytterste forfallet: De fortærer alt liv rundt seg.

«For lenge siden var vårt land velsignet: Fredelig, rikt og lykkelig», sier en av hovedpersonene.

«Nå er vår landsby naken som et bein: Et tomt skall».

Reaksjonene på sosiale medier viser at russere flest mener det samme: Oligarkene ødelegger Russland.

Det er ikke James Bond. Det er bare Putin:

Les også

Krigsrommet til Putin er som hentet fra en Agent 007- film

Nachspiel i London

Bryllupskjolen fra den libanesiske designeren Elie Saab veide 25 kilo som følge av edelstener, og anslås å ha kostet minst 8 millioner kroner av Forbes.Kronjuvelene og tiaraen til den bruden beregnes til 45 millioner kroner.

Brudefølget fløy videre fra Moskva til London, hvor en mindre del av selskapet skulle fortsette festen i mer private former.Ifølge den russiske TV-kanalen LifeNews skulle bryllupsgjestene på konsert med både Beyoncé og Elton John.

Fra Londonsturen er det ingen av gjestene som så langt ikke lagt ut noe som helst på sosiale medier.

Les også

 1. Hvordan leve på 20 kroner dagen i en av verdens dyreste byer

 2. Barnas drøm er å bli spionjegere for Putin

 3. Toppmøte i Kreml:- Har du med litt penger, spurte Putin. - Du vil bli positivt overrasket, svarte Kerry.

 4. Disse jobbene er forbudt for kvinner i Russland

 5. Derfor sitter Putin oppe om natten med Russlands mektigste kvinne