Verden

Årsakene til at opptøyene eksploderte i Ferguson

Drabantbyen Ferguson i USA var en kruttønne med rasemotsetninger, fattigdom og en blendahvit politistyrke i en hovedsakelig svart befolkning. I løpet av en generasjon har Ferguson gått fra å ha en hvit befolkning til å bli totalt dominert av svarte.

Politiet skyter gummikuler mot rasende demonstranter i Ferguson i USA. JOSHUA LOTT

 • Per Kristian Aale

Etter at en hvit politimann skjøt og drepte den svarte 18-åringen Michael Brown 9. august i den amerikanske forstaden Ferguson utenfor byen St. Louis i Missouri, har det vært voldsomme demonstrasjoner. Demonstrantene skal ha skutt mot politiet og angrepet dem med brannbomber. Politiet har svart med tåregass, røykgranater og gummikuler. Butikker er blitt plyndret, ruter er blitt knust og biler ramponert. Heimevernet i delstaten har nå rykket inn.

Drapet på 18-åringen var gnisten som antente ilden, men amerikanske forskere fremholder at Ferguson – i likhet med mange andre forsteder i USA – lenge har vært en trykkoker med sterke rasemotsetninger, eksplosjon i fattigdom og arbeidsledighet og en hovedsakelig hvit politistyrke i en stadig mer svart befolkning. Kun tre av 53 politimenn er svarte.

Les også:

Les også

Hva skjedde egentlig da Michael Brown ble skutt?

Historisk segregerte

Rundt byen St. Louis er det 91 kommuner, deriblant Ferguson med sine 21.000 innbyggere. Historisk har disse forstadsområdene vært svært segregerte. Frem til langt ut på 1970-tallet var det spesielle regler som gjorde at svært få fargede flyttet hit, skriver The New York Times. I 1980 var 85 prosent av befolkningen i Ferguson hvit, mens bare 14 prosent var svart. I 2010 hadde dette snudd helt rundt. Da var to tredjedeler av befolkningen svart, påpeker Colin Gordon, professor ved Iowa-universitetet.

Likevel har ikke de svartes politiske makt økt tilsvarende som befolkningen. Borgermesteren og politisjefen er hvit, det samme er fem av seks medlemmer i Fergusons bystyre. Skolestyret består av seks hvite medlemmer og en spansktalende person med bakgrunn i Sør-Amerika, mens 78 prosent av elevene er svarte.

Les også:

Les også

Nye uroligheter i Ferguson i natt - en person skutt

– Mange av de svarte innbyggerne er fattige og har derfor ikke råd til å kjøpe seg bolig. De flytter derfor fra leilighet til leilighet, og de har av den grunn ikke slått politiske røtter, forteller Gordon.

Rasende demonstranter kaster steiner mot politiet etter at en hvit politimann skjøt den svarte tenåringen Michael Brown for snart to uker siden. LUCAS JACKSON

Økonomisk nedgang

Selv om demografien endret seg i Ferguson og andre forsteder, var det lenge mange gode arbeidsplasser her for middelklassen slik at disse samfunnene blomstret. Men kommunene som omgir St. Louis, er blitt hardt rammet av den økonomiske nedgangen de siste årene.

– For en ung, svart mann er det svært vanskelig å finne en jobb; det er få muligheter. Det er som en kruttønne, fremholder Todd Swanstrom, professor i statsvitenskap ved Missouri-St. Louis, overfor avisen The Los Angeles Times.

Les også:

Les også

Obama skal snakke om opptøyene i Ferguson og situasjon i Irak

Arbeidsledigheten i Ferguson økte fra 5 prosent i år 2000 til over 13 prosent i 2012. For dem som har jobb, har medianinntekten justert for inflasjon sunket med en tredjedel.

– Fattigdommen har skutt i været. I løpet av det siste tiåret har antall fattige i Ferguson blitt doblet. Én av fire lever nå under fattigdomsgrensen, fremholder Elizabeth Kneebone fra tankesmien The Brookings Institution.

Fattigdommen eksploderer

En studie fra The Brookings Institution som kom forrige måned, viser at fattigdommen vokser mye raskere i drabantbyene, enn det gjør i de store byene.

Les også:

Les også

Michael Brown ble skutt seks ganger

– Disse forstedene består ofte av mange små kommuner som ikke har nok ressurser og kapasitet til å gjøre noe med de økende problemene. Når fattigdommen øker i kommuner som Ferguson, er de dårlig rustet til å takle utfordringer som dårligere folkehelse, økt kriminalitet og skoler som forfaller og blir stadig dårligere, påpeker Kneebone.

Lokale innbyggere som BBC har snakket med, fremholder at det også har vært fredelige demonstrasjoner. De hevder at mange av de voldelige demonstrantene som har plyndret butikker, ikke kommer fra Ferguson, men at det er tilreisende som utnytter kaoset som nå råder.

Politiet gjør seg klar til å rykke frem mot rasende demonstranter etter at de har skutt tåregass mot dem. Charlie Riedel

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Ender protestene med bare nok en rapport?

 2. VERDEN

  Amerikansk ekspert frykter at politiet vil det vanskelig for Black Lives Matter-bevegelsen

 3. DEBATT

  Jeg kan aldri forestille meg hva det vil si å være svart i USA. Men jeg kan forstå frustrasjonen.

 4. VERDEN

  Politiet i Minneapolis skal granskes

 5. VERDEN

  Putins største fiende arrestert. Minst 900 er pågrepet rundt i Russland.

 6. VERDEN

  Politiutdannelsen i Louisiana, USA, tar ni uker. Det tar tolv uker å bli negldesigner.