Verden

Trump nominerte legen sin til å styre USAs nest største departement. Nå har dr. Jackson trukket seg.

Lege og flaggkommandør Ronny Jackson beskyldes for å ha vært full i tjeneste. Torsdag ettermiddag, norsk tid, trakk han sitt kandidatur til å lede veterandepartementet.

Dr. Ronny Jackson under en mye omtalt pressekonferanse i januar. Militærlegen sa blant annet at Trump «har utrolig gode gener». Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix

 • Tarjei Kramviken

Overraskelsen var stor da president Donald Trump valgte den høyt respekterte militærlegen til å ta over tømmene i USAs enorme veterandepartement. Det er en institusjon som har et budsjett på 1400 milliarder kroner og over 300.000 ansatte. Bare forsvarsdepartementet er større.

Veterandepartementet, som regel bare kalt VA, har ansvaret for å følge opp tidligere soldater. Det driver blant annet 126 sykehus og er USAs største helseforetak.

Trekker seg før han fikk jobben

Jackson har jobbet i Det hvite hus siden 2006. Han har vært legen til både George W. Bush, Barack Obama og Trump. Også Obama har omtalt legen i rosende ordelag.

Men Jackson har ingen erfaring med å lede store organisasjoner. Nå får han også skarp kritikk for innsatsen som sjef for Det hvite hus’ legekontor.

Jackson kunne ikke ha tatt jobben som veteranminister før han har fått grønt lys i Senatet, der republikanerne har 51 seter mot demokratenes 49. Onsdag skulle han ha blitt spurt ut i Senatet. Men etter en rekke nye avsløringer ble høringen utsatt på ubestemt tid.

Torsdag ettermiddag, norsk tid, kom meldingen: Dr. Jackson trekker sitt kandidatur, ifølge CBS News og en rekke andre nyhetskilder.

Anklager om fyll

Under en reise med president Obama i 2015 skal en full Jackson ha hamret på døren til en kvinnelig ansatt midt på natten, ifølge fire kilder TV-kanalen CNN har snakket med.

Til slutt ble det så høylytt at Secret Service, presidentens livvakter, måtte gripe inn. Agentene fryktet nemlig at presidenten ville våkne av spetakkelet.

Senatet har fått varsler fra flere enn 20 personer som har jobbet med Jackson. De fleste av varslene dreier seg om fyll under reiser eller drikking i tjeneste.

Flaggkommandør Ronny Jackson har vært legen til tre presidenter. Trump nominerte ham til å bli USAs neste krigsveteranminister, men det blir ikke noe av. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

– Vi ble fortalt gjentatte historier der han var full på vakt. Hans viktigste oppgave var å ta vare på verdens mektigste mann. Det er ikke akseptabelt, sier den demokratiske senatoren Jon Tester til radiokanalen NPR.

På en fest for Secret Service skal også Jackson ha blitt full og «vraket en statseid bil», ifølge et notat Demokratene har laget av anklagene mot Jackson, skriver The New York Times.

Jackson selv nekter for at han har drukket alkohol i tjeneste.

– Fullstendig falske og oppdiktede

I uttalelsen hvor han bekrefter at han trekker sitt kandidatur til å lede veterandepartementet, skriver han blant annet følgende:

– Jeg forventet tøffe spørsmål om hvordan vi best tar vare på våre veteraner, men jeg forventet ikke å måtte anerkjenne grunnløse og anonyme angrep på min karakter og integritet. Anklagene mot meg er fullstendig falske og oppdiktede. Hadde de hatt noe troverdighet, ville jeg ikke blitt utvalgt, forfremmet og betrodd en slik sensitiv og viktig rolle som lege for tre presidenter de siste 12 årene.

Han fortsetter med å fremheve hvordan han alltid har holdt seg til de høyeste, etiske standarder.

– På grunn av hvordan Washington beklageligvis fungerer har disse falske anklagene blitt en forstyrrelse for presidenten og den viktige oppgaven vi må ta tak i - hvordan vi best tar vare på vår nasjons helter, skriver Jackson.

Uprofesjonell oppførsel

Jackson og en annen militærlege skal også ha oppført seg «uprofesjonelt» under en maktkamp i legekontoret i Det hvite hus, skriver AP. Nyhetsbyrået har lest en seks sider lang rapport om hendelsen utarbeidet av den amerikanske marinen.

Ansatte på kontoret rapporterte om lav moral, lav tiltro til ledelsen og et arbeidsmiljø der det føltes som å «være fanget mellom to foreldre som gikk gjennom en bitter skilsmisse».

Jackson skal også ha delt ut reseptbelagte legemidler til medarbeidere i Det hvite hus under lange utenlandsreiser. Det skal ha dreid seg om både sovetabletter og oppkvikkende midler. Dermed brøt han trolig retningslinjene for håndteringen av slike medisiner.

Han ga også en stor mengde Percoset, et opiat, til en offiser som jobbet i Det hvite hus. Det gjorde at det brøt ut panikk i legekontoret fordi de ikke kunne gjøre rede for medisinene, heter det i det demokatiske notatet.

Blandede signaler fra Trump

Trump selv kaller Jackson «en av de beste menneskene jeg har møtt», men samtidig antydet han at Jackson kanskje bør vurdere å trekke seg fra nominasjonen.

– Hvorfor vil han dette? Å bli fornærmet av en gjeng politikere som ikke har høye tanker om landet vårt? sa presidenten tirsdag.

Ronny Jackson tar president Donald Trump etter at presidenten gikk gjennom sin årlige helsesjekk på Walter Reed-sykehuset i Bethesda, like utenfor Washington, i januar. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix

Samtidig skal Jackson ha fått beskjed om at Det hvite hus ville kjempe for å få ham godkjent i Senatet.

Trump har tidligere blitt kritsert for at administrasjonen har gjort en for dårlig jobb med å undersøke kvalifikasjonene og fortiden til folk som er nominert til fremtredende posisjoner.

Vakte oppsikt med panegyrisk Trump-karakteristikk

Flaggkommandør Jacksons profil ble mye høyere etter en oppsiktsvekkende pressekonferanse han holdt etter at Trump hadde hatt sin årlige legesjekk i januar.

Presidenten gjorde det «usedvanlig godt» på kognitive tester og «alle data tyder på at presidenten er frisk, og at han vil fortsette å være det i hele presidentperioden», kunngjorde legen.

– Han har utrolig gode gener, sa dr. Jackson, men ha la til at Trump kunne hatt godt av mer fysisk aktivitet og at presidenten burde spise mindre fett.

Les mer om

 1. Det hvite hus
 2. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trump snakker om en Obama-skandale. Hva handler saken om, og hvorfor dukker den opp nå?

 2. VERDEN
  Publisert:

  Notat fra Trumps omstridte telefonsamtale: Ba om tjeneste fra Ukrainas president

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump og Kongressen er enige om midlertidig gjenåpning av staten- uten penger til mur

 4. VERDEN
  Publisert:

  Trumps motstandere anklages for å tro på konspirasjonsteorier, når de hevder at denne mannen vil forkludre presidentvalget

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump svarer på anklagene: - Dette er bare lureri, folkens.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kavanaugh anklaget for voldtektsforsøk – nå blir alkoholinntak et sentralt tema i høring