Verden

- Vi trenger solidaritet i ebolakrisen

(NEW YORK/Aftenposten): Liberias utenriksminister sier at landet hans er blitt isolert på grunn av ebolaepidemien. - Vi trenger mye mer hjelp, sier han til Aftenposten.

Liberias utenriksminister, Augustine K. Ngafuan, er i New York denne uken for å delta på åpningen av FNs hovedforsamling. KRISTOFFER RØNNEBERG

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

I slutten av januar kan så mange som 1,4 millioner mennesker være rammet av ebola, dersom man ikke får en umiddelbar styrking av responsen. De urovekkende talllene kommer i en oversikt av amerikanske Center for Disease Controll, melder Washington Post.

I det vestafrikanske landet Liberia har trolig opp mot 1600 mennesker allerede mistet livet. Antallet nye tilfeller har steget med 52 prosent bare de siste tre ukene, ifølge WHO.

— Dette kan bli et globalt problem. Derfor er det så viktig at verdenssamfunnet kommer sammen og hjelper oss med å få bukt med dette i Liberia, sier landets utenriksminister, Augustine K. Ngafuan, til Aftenposten.

Les også :

Les også

140 statsledere skal «speeddate» seg gjennom verdensproblemene

— På grensen til stigmatisering

Ngafuan er i New York i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling. Landets president, Ellen Johnson Sirleaf, holder seg hjemme på grunn av ebolakrisen.

Utenriksministeren er oppgitt over at flere land, spesielt i Afrika, har innført strenge reiserestriksjoner til Liberia.

- Vi er isolert. Noen av handlingene fra andre land er på grensen til stigmatisering. Det er mange land vi ikke får reise til, og det er mange som nekter sine borgere å reise til Liberia. Det bidrar til å gjøre problemet større, sier han.

Og utdyper:

— Reiseforbudet gjør at det er mange helsearbeidere som ønsker å hjelpe oss, men som ikke kan gjøre det fordi de ikke kan reise tilbake til landet de kom fra. Det vi trenger nå er solidaritet, ikke isolasjon. Vi har porøse grenser, og sykdommen vil spre seg selv om det er et flyforbud til Liberia, sier Ngafuan.

Les også:

Les også

Ebolaepidemien: Frykten for å bli smittet tar liv i Liberia.

Sender syke pasienter tilbake

Han beskriver en situasjon i hjemlandet som er preget av sterk frykt.

— Det gjelder ikke minst våre egne helsearbeidere. 170 av dem er smittet og 80 har allerede blitt drept som en følge av viruset. Det er mange helsearbeidere som nå ikke våger å hjelpe til fordi de er redde for å bli smittet, sier han.

Han legger til at dette gjør at det blir vanskeligere å hindre spredningen av ebolaviruset.

— Nå er det syke mennesker som ikke får behandling på sykehusene. De må reise tilbake til landsbyene sine, der de bidrar til å spre viruset. Vi trenger flere helsestasjoner og ikke minst et stort antall helsearbeidere. Jeg håper at det internasjonale samfunnet kan hjelpe oss i større grad slik at vi klarer å beseire denne sykdommen, sier Ngafuan til Aftenposten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.

 2. VERDEN

  Ebola-viruset har nådd storbyen Goma i Kongo

 3. VERDEN

  For åtte dager siden startet byggingen. Mandag tok gigantsykehuset imot sin første pasient.

 4. VERDEN

  Første tilfelle av ebola i storbyen Goma

 5. VERDEN

  Nye studier viser hvilke land som er nærmest flokkimmunitet. Resultatene er dystre.

 6. NORGE

  Chens familie er isolert i Kina: – En fortvilet situasjon