Verden

Fire palestinere drept og flere skadet av israelske soldater

En 15-åring og tre andre palestinere er skutt og drept av israelske soldater som åpnet ild mot ubevæpnede demonstranter på Gazastripen fredag.

Israelske soldater har de tre siste fredagene skutt med skarpt mot ubevæpnede palestinske demonstranter inne på Gazastripen. Nærmere 30 palestinere er drept og flere tusen er skadet. Fredag var det nye sammenstøt.
  • og NTB

Det er helsedepartementet plå Gazastripen som ifølge NTB opplyser dette. I tillegg til de fire som er drept, skal rundt 400 andre så langt ha blitt såret.

Israelske soldater har de siste tre fredagene åpnet ild mot titusenvis av palestinere som har demonstrert inne på Gazastripen.

Den israelske hæren har ikke kommentert opplysningene.

Minst 30 palestinere er de siste fire fredagene drept og flere tusen er såret, rundt halvparten av dem etter å ha blitt truffet av skudd, noe Israel har høstet massiv internasjonal kritikk for.

FN, EU og menneskerettighetsorganisasjoner har krevd uavhengig gransking, noe israelske ledere har avvist.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman har i stedet tatt til orde for å gi soldatene medalje, og statsminister Benjamin Netanyahu har også rost dem offentlig.

Titusenvis av palestinere har de siste fredagene deltatt i massedemonstrasjoner mot Israel på Gazastripen. Flere teltleirer er opprettet nær grensegjerdet.

Skyter med skarpt

Demonstrasjonene arrangeres av en komité der alle de palestinske gruppene på Gazastripen deltar, også president Mahmoud Abbas' Fatah-parti. Planen er at de skal fortsette hver fredag fram til 14. mai, da det er 70 år siden staten Israel ble proklamert.

Les også

Hundrevis fulgte palestinsk fotograf til graven. Norske journalister fordømmer drapet.

Demonstrantene har satt opp fem teltleirer nær det strengt bevoktede grensegjerdet.

Israel har opprettet en flere hundre meter bred såkalt sikkerhetssone på palestinsk side av grensa og truer med å skyte med skarpt mot alle som beveger seg inn i denne.

Fredag morgen ble det sluppet flygeblader over området, der palestinere ble bedt om å holde seg unna.

Den palestinske TV-fotografen Yaser Murtaja ble skutt og drept av israelske soldater da han dekket en demonstrasjon inne på Gazastripen 6. april.

Flyttet telt

Torsdag ble fem telt flyttet nærmere og satt opp rundt 300 meter fra grensa, og gravemaskiner laget deretter sandvoller rundt dem for å beskytte dem mot israelske kuler og tåregassgranater.

Demonstrantene setter også fyr på bildekk for å røyklegge området langs grensa og dermed gjøre det vanskeligere for de israelske soldatene å sikte og treffe noen.

Ifølge israelske medier har palestinske aktivister de siste dagene også sendt brennende drager over grensegjerdet i forsøk på å sette fyr på kornåkre i Israel, og flere slike branner er startet de siste dagene, ifølge Times of Israel.

Les også

  1. Over 520 palestinere såret i protester mot Israel på Gazastripen

  2. Israels ambassaderåd sammenligner Hamas med IS-terrorister

  3. Israels brudd på internasjonal lov | Nils Nordenstrøm

  4. Hundrevis fulgte palestinsk fotograf til graven. Norske journalister fordømmer drapet.

Les mer om

  1. Israel
  2. Gaza
  3. Israel/Palestina