De kritiserte Erdogan – nå venter de fellende dom

ISTANBUL (Aftenposten): Tyrkias president har knapt noen kritikere igjen i hjemlige medier. Denne uken blir det trolig fengselsstraff for de få som er igjen.

18 journalister og andre knyttet til avisen Cumhuriyet risikerer fengselsstraff for angivelig «støtte til en terrorgruppe de ikke er medlem i». Demonstranter har hele tiden protestert mot det de ser som et alvorlig angrep på ytringsfriheten.

En tyrkisk domstol kan denne uken avgjøre om 20 tyrkiske journalister og avisledere skal dømmes til fengselsstraffer eller bli frifunnet. Rettssaken startet i fjor sommer, men blir først nå sluttført.

18 av de tiltalte er knyttet til Cumhuriyet, en av de få politisk uavhengige avisene som fremdeles kommer ut i et stadig mer autoritært Tyrkia.

Med et opplag på 50.000 er ikke Cumhuriyet noen stor avis, men de har stor symbolsk verdi. Avisen har alltid kritisert makthaverne i Tyrkia, og har ofte måttet betale for det i form av forfølgelse.

Bortsett fra styreleder Akin Ataly er alle de anklagede nå ute av varetektsfengsel. Men mange av dem satt fengslet i ni måneder og to av dem i opptil ett og et halvt år.

Undersøkende journalist Ahmet Sik fra Cumhuriyet avbildet i det han blir løslatt fra varetekt den 10. mars i år. Han hadde da sittet nesten ett og et halvt år i fengsel.

Mediene i dobbel skvis i Tyrkia

Avisens betydning er ikke blitt mindre etter at et regimevennlig konglomerat kjøpte Dogan Media, et av de siste uavhengige store mediehusene i Tyrkia.

De har blant annet eid storavisen Hurriyet og CNN Turk.

– For en måned siden eide regimetro krefter 72 prosent av tyrkiske medier. Nå eier de 97 prosent, sier Aydin Engin, spaltist i Cumhuriyet.

Avisens medarbeidere trues ikke bare med fengselsstraffer. Avisen sliter også økonomisk, blant annet på grunn av det de kaller en annonseembargo.

Sjefredaktør Murat Sabuncu ble også løslatt den 10. mars i år.

Anklages for å ha hjulpet kuppmakere

Påtalemyndigheten har anklaget de 20 tiltalte i Cumhuriyet-saken for å ha «hjulpet en terrororganisasjon som de selv ikke er medlem i».

De hevder at avisen siden 2013 har «forsvart og beskyttet» bevegelsen som ledes av Fethullah Gülen. Han og Gülen-bevegelsen anklages for å ha stått bak fjorårets mislykkede kuppforsøk i Tyrkia. Gülen befinner seg i eksil i USA og nekter for å ha hatt noe med kuppforsøket å gjøre.

Påtalemyndigheten mener Cumhuriyet i praksis har vært ledet av Gülen-bevegelsen siden 2013. Myndighetene hevder også at avisen har hjulpet den kurdiske gruppen PKK og den venstreorienterte gruppen DHKP/C.

De tiltalte avviser påstandene. De mener de kun har benyttet seg av vanlige journalistiske metoder for å ha et kritisk blikk på samfunnet.

– Journalistikk er satt under tiltale her, sa den fengslede styreformannen Akin Atalay i retten ifølge en oversettelse fra tyrkiske journalister som følger saken.

Kadri Gursel, spaltist i Cumhuriyet, omfavner og kysser kona Nazire Kalkan Gursel i det han blir sluppet ut av fengsel i september i fjor.

Avisen anklages for å ha vært del av en «påvirkningsoperasjon»

Myndighetene hevder Cumhuriyet gikk ut over pressefriheten ved å skrive artikler som gjorde angivelige terrorgrupper mer «tiltalende og legitime», samtidig som de gjennom sine artikler skal ha knyttet Tyrkias myndigheter til internasjonal terrorisme.

Avisen anklages for å ha vært en del av en «påvirkningsoperasjon».

Ifølge utskrifter av avhørene av avisens ansatte, ble journalistene spurt gjentatt ganger om det var skjulte meldinger i titlene deres, som skulle innebære en støtte til kuppforsøket. Tiltalen bygger nesten utelukkende på klipp fra artikler, twittermeldinger og offentlige uttalelser.

Cumhuriyet anklages for å ha drevet «asymmetrisk krigføring» mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Håper på frifinnelse – men venter fellende dom

De anklagede ansatte i Cumhuriyet og deres advokat sier de håper på en frifinnelse i løpet av uken, men det er ikke det de venter.

– Det er dessverre ikke særlig realistisk å forvente en frifinnelse i en sak der noen har sittet fengslet i ett og et halvt år, sier avisens advokat, Tora Pekin.

De tiltalte journalistene og redaktørene ga under en mediebriefing mandag uttrykk for det samme.

Aktor ba i forrige måned om fengselsstraffer på mellom 7,5 og 15 års fengsel. Denne uken er det de tiltalte og deres forsvarere som skal få ordet. Deretter vil dommerne vurdere saken og trolig komme med en dom i løpet av i torsdag eller fredag denne uken.

Basert på tidligere erfaringer med lignende saker håper Pekin at dommerne vil utmåle straffer som innebærer at de tiltalte allerede har avtjent sine straffer i varetekt.

Can Dündar var sjefredaktør i Cumhuriyet, men bor nå i eksil i Tyskland. Han er blant de tiltalte i Cumhuriyet-saken.

Ingen fengsler flere journalister

Siden kuppforsøket den 15. juli i 2016 har Tyrkia blitt det land i verden som har fengslet flest journalister. Cirka 150 medier er blitt stengt, mens mellom 122 og 178 journalister og andre medieansatte sitter i fengsel, ifølge diverse, og noe sprikende, opptellinger fra journalistenes organisasjoner.

77.000 militære, politifolk, lærere, akademikere, journalister og andre er blitt arrestert som følge av utrenskningene etter kuppforsøket. Over 150.000 tyrkere har mistet jobbene sine.