Den britiske utdanningsministeren Michael Gove fikk både ros og ris for sitt utspill rundt nyttår, der han ville ha seg frabedt det han mente var venstreradikale myter om første verdenskrig.

Han pekte på satireserier som Blackadder , som han mener forkleiner Storbritannias rolle og renvasker Tyskland.

Løver og esler

I serien Blackadder Goes Forth , som første gang ble sendt i 1989 med Rowan «Mr. Bean» Atkinson i hovedrollen, prøver kaptein Blackadder på kreativt vis å slippe å storme ut av skyttergravene, som ville bety den sikre død.Serien passer inn i beskrivelsen av «lions led by donkeys» (løver ledet av esler), et uttrykk tyskerne skal ha brukt om britene under krigen, og som britene senere selv har brukt for å skildre tapre fotsoldater ledet av inkompetente generaler fra overklassen.

I serien <i>Blackadder Goes Forth</i> fra de franske skyttergravene prøver kaptein Blackadder for enhver pris å unngå å måtte gå i kamp med tyskerne.
BBC/NTB SCANPIX

De siste ukene har det pågått en ordkrig i Storbritannia om hvor man skal legge skylden for det som skjedde mellom 1914 og 1918 og hvordan man skal markere at det er gått 100 år.London-ordfører Boris Johnson mener Labours utdanningspolitiske talsmann er uegnet til jobben fordi han ikke vil plassere skylden entydig hos tyskerne. En gruppe kalt «No Glory» frykter derimot at patriotiske heltehistorier vil glorifisere en meningsløs nedslakting på slagmarken.

Storslagent og nedtonet

Mens Frankrike, Belgia og Storbritannia har store planer, mange arrangementer og mye oppmerksomhet rundt hundreårsmarkeringen for krigens start, tones det ned i Tyskland. Ansvaret for markeringene har Angela Merkel i stor grad gitt til de tyske delstatene.

Også

blant serbere er temaet følsomt. De vil unngå for mye oppmerksomhet rundt skuddene i Sarajevo, der tronarvingen til det østerriksk-ungarske riket ble skutt av den bosnisk-serbiske nasjonalisten Gavrilo Princip 28. juni 1914.

— At det blir slik diskusjon nettopp i Storbritannia, har nok også å gjøre med den politiske situasjonen i landet. Det har vært en debatt om hva elevene skal lære i historietimene på skolen. Det handler også om en debatt om hva det vil si å være britisk og om forholdet mellom Storbritannia og EU, sier Oxford-historiker Margaret Macmillan, som har skrevet boken The War that ended Peace om første verdenskrig.

Besettelse

Den canadiske historikeren tror aldri man blir enige om én årsak til første verdenskrig. I år kommer det ut hundrevis av bøker som alle prøver å forklare utbruddet av krigen. De fleste er enige om årsakene til andre verdenskrig. Første verdenskrig er mye mer komplisert.

— Man kan ikke forklare det i noen få setninger. Det var som «den perfekte storm», et sammenfall av hendelser og utviklinger. Det finnes ikke ett svar. Det vil fortsette og fortsette, sier Macmillan.

I boken sin legger hun hovedansvaret på Østerrike-Ungarn og Tyskland og deres besettelse av å straffe Serbia, når de visste at det kunne ende i storkrig, men også Russlands utålmodighet etter å mobilisere.

I 1914 ble erkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sofia skutt mens de ble kjørt gjennom Sarajevos gater, bare minutter etter at dette bildet ble tatt. En måned etter var det krig i Europa.
NTB SCANPIX

Europakartet så helt annerledes ut. I midten lå det østerriksk-ungarske keiserriket. Da arveprins Franz Ferdinand og hans gravide kone Sofia ble skutt i Sarajevo, stilte riket

Serbia et ultimatum, og begynte snart å mobilisere.Det gjorde også Russland, som var alliert med Serbia, og Tyskland, som var Østerrike-Ungarns allierte. Dermed begynte dominobrikkene å falle. Tyskland invaderte Belgia i et forsøk på å erobre Paris. Storbritannia kom Belgia til unnsetning. En drøy måned etter skuddene i Sarajevo var krigen i gang.

Slagmarkene

Krigen skulle koste 16 millioner mennesker livet i de fire årene den varte. På slagmarkene i Belgia og Frankrike kan man fortsatt se skyttergravene der soldatene levde og døde.

Storbritannia mistet dobbelt så mange soldater, Belgia tre ganger så mange og Frankrike fire ganger så mange i slagene ved Maas og Somme som i hele andre verdenskrig. Her fra Verdun i Frankrike.
NTB SCANPIX

Snublet man rett og slett inn i krigen fordi alle var klare for krig? Var det enkeltpersoner, som keiser Wilhelm i Tyskland, som rullet det hele i gang, og som ikke innså rekkevidden av det de gjorde?Den britiske utdanningsministeren og hans meningsfeller mener man ikke kan komme utenom tysk ønske om å dominere Europa. Andre teorier handler om tilgang på markeder, opprustning, teknologiske fremskritt og de innfløkte alliansene.

Karl Habsburg-Lothringen, slektning av Franz Ferdinand, sier i et intervju at man ikke kan legge skylden på det østerriksk-ungarske keiserriket. Alle var klare for krig. Det var nasjonalisme som drev frem krigen, mener han.

Om noen måneder starter markeringene av at det er gått 100 år siden katastrofen begynte.

Les også: