Verden

Putin-kritiker funnet død i London – britisk antiterrorpoliti er satt på saken

Eksil-russeren Nikolaj Glusjkov er funnet død i sin bolig i London. Dødsfallet er ifølge politiet uforklarlig og blir etterforsket av britisk antiterrorpoliti.

Britisk politi undersøker boligen til den russiske Putin-kritikeren Nikolaj Glusjkov, som ble funnet død i hjemmet sitt i Berkshire utenfor London mandag.
  • og NTB

Forretningsmannen Glusjkov fikk ifølge britiske medier politisk asyl i Storbritannia i 2010 etter å ha sonet flere år i fengsel for økonomisk kriminalitet i Russland.

Mandag kveld ble han funnet død av familie og venner i sin egen leilighet.

Politiet i London har innledet en etterforskning av det mistenkelige dødsfallet, men har ennå ikke offentliggjort mannens identitet.

Som en forholdsregel ledes etterforskningen av antiterrorpolitiet, opplyser politiet, som begrunner dette med «noen av forbindelsene som Glusjkov antas å ha hatt». De sier også at dødsfallet behandles som «uforklarlig».

Den døde russeren er i en rekke britiske medier navngitt som 68 år gamle Nikolaj Glusjkov, som var en nær venn av den nå avdøde russiske oligarken Boris Berezovskij. Både han også Glusjkov var sterkt kritiske til Russlands president Vladimir Putin.

– Urovekkende

Bill Browder, grunnleggeren av Hermitage Capital Management, som også er kjent for sin kritikk mot Putin, mener dødsfallet er svært urovekkende.

– En annen russisk fiende av Putin, Nikolaj Glusjkov, er funnet død i sin bolig i London, skriver han på Twitter.

På 1990-tallet arbeidet Glusjkov for det statseide flyselskapet Aeroflot og for Berezovskijs bilselskap LogoVAZ.

I 199 ble han dømt for hvitvasking av penger og bedrageri. Han tilbragte fem år i fengsel før han ble sluppet fri i 2004, og i 2010 fikk han politisk asyl i Storbritannia.

Året etter vitnet han i en rettssak mot en annen russisk oligark, Roman Abramovitsj, som fortsatt står på god fot med Kreml.

Funnet hengt

Det var Berezovskij som anklaget Abramovitsj for å ha svindlet ham, men en britisk dommer avviste anklagene og fastslo i stedet at Berezovskij ikke var til å stole på.

I mars 2013 ble Berezovskij funnet hengt i ekskonas bolig i Berkshire sørvest for London. Politiet konkluderte med at det var selvmord, men Glusjkov trodde ikke han døde av naturlige årsaker.

– Jeg er sikker på at Boris ble drept, sa han i et intervju med The Guardian, og viste til at han satt på andre opplysninger enn pressen.

Britisk politi avviser at Glusjkovs død har noe å gjøre med giftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren hans i Salisbury.

Dødsfallet er også bekreftet at Glusjkovs russiske advokat, Andrej Borovkov.

Les også

  1. Storbritannia retter søkelyset mot flere mistenkelige dødsfall etter nervegiftangrep

  2. Theresa May truer med gjengjeldelse mot Russland. Her er åtte mulige mottiltak.

Les mer om

  1. Russland
  2. Etterforskning
  3. Vladimir Putin