Verden

Kravet om gransking øker etter drapene på Gaza-demonstranter – Tyrkia ber Israels ambassadør forlate landet

FN, EU og en rekke land krever uavhengig gransking etter at 60 demonstranter på Gazastripen ble drept av israelske soldater mandag.

En skadet demonstrant blir hjulpet bort etter å ha blitt beskutt av israelske styrker under demonstrasjonene mandag. Et stort antall skadede mennesker fyller tirsdag opp sykehusene på Gazastripen.
  • og NTB
  • Aftenposten Redaksjon
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det internasjonale kravet om gransking øker etter israelske soldaters massakre på ubevæpnede palestinere på Gazastripen. Israel har fått massiv fra kritikk fra en rekke vestlige land for hvordan de mandag skjøt og drepte 60 demonstranter på Gazastripen.

Israelske soldater stasjonert i grenseområdene skjøt med skarpt, med stålkledde gummikuler og brukte tåregass mot rundt 40.000 demonstranter.

Sykehus fulle av skadede

2.400 palestinere ble skadet, mange av dem etter å ha blitt truffet av skudd på flere hundre meters hold.

Bakgrunn: Over 50 palestinere drept i nye demonstrasjoner på Gazastripen

Tirsdag er sykehusene på Gazastripen overfylt av skadede, mange kritisk. Over hele enklaven var det begravelser. Røde Kors har advart om at antallet skadede er så stort at helsevesenet på Gazastripen står i fare for å kollapse fullstendig.

Åtte måneder gamle Laila al-Ghandour skal ha mistet livet som følge av tåregassen under demonstrasjonene. Tirsdag ble hun gravlagt.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, krever uavhengig gransking, og det samme gjør menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International.

– Det virker som om enhver som demonstrerer på Gazastripen, risikerer å bli skutt og drept av israelske styrker, sier en talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter (UNHCR), Rupert Colville.

  • Les også: Rabbiner kritisk til Trumps flytting av ambassaden, men tror likevel på fred

Krav om uavhengig granskning – Israel og USA avviser kritikk

Tyskland støtter ifølge en regjeringstalsmann kravet, og det samme gjør Belgias statsminister Charles Michel som kaller de israelske soldatens maktbruk uakseptabel.

– Det mangler proporsjonalitet og vi ber om en internasjonal gransking, sier Michel, som vil ta drapene under EU-toppmøtet i Sofia.

Det har vært demonstrasjoner mot Israel flere steder tirsdag. Her fra Istanbul i Tyrkia.

Britene vil også ha uavhengig gransking, noe Israel tidligere har avvist.

– Storbritannia støtter en uavhengig gransking av hendelsene, sa viseutenriksminister Alistair Burt tirsdag.

En rekke andre lands ledere krever også uavhengig gransking, men USA stanset mandag kveld et forslag om dette i FNs sikkerhetsråd. Israel har, med støtte fra amerikanske myndigheter, avvist kritikken mot voldsbruken.

Tyrkia ber Israels ambassadør forlate landet

Tyrkia fordømmer de israelske soldatenes drap på 60 ubevæpnede palestinere på Gazastripen mandag, og offentlige bygninger i landet flagget tirsdag på halv stang. Tyrkiske myndigheter har erklært en tre dager lang sørgeperiode.

I Istanbul ble det flagget på halv stang ved Taksim-plassen for å markere tre dagers sørgeperiode etter drapene på demonstranter på Gazastripen.

Da Israels ambassadør Eitan Naeh troppet opp i tyrkisk UD, fikk han beskjed om at han er uønsket i landet, skriver den israelske avisen Haaretz.

Ifølge en kunngjøring fra tyrkisk UD, gjengitt av nyhetsbyrået AFP, er det snakk om en midlertidig beslutning. Det er imidlertid uklart når Naeh eventuelt kan returnere til Tyrkia.

Tyrkia varslet tirsdag også at de henter hjem sine ambassadører fra Israel og USA, i protest mot drapene på palestinske demonstranter og amerikanernes åpning av ambassade i Jerusalem.

Israel svarte noen timer etter kunngjøringen om utvisningen av Naeh med å be den tyrkiske generalkonsulen i Jerusalem dra hjem til Tyrkia. Det opplyste en talsmann for det israelske utenriksdepartementet tirsdag kveld.

Uvanlig reaksjon fra Kina

Protestene mot Israels drap på palestinske demonstranter kom også fra Kina, som sjelden eller aldri uttaler seg om det landets ledelse betegner som andre lands «indre anliggender».

– Kina er alvorlig bekymret for det store antallet døde og sårede forårsaket av den voldsomme konflikten langs Gaza-grensen, sier en talsmann for kinesisk UD, Lu Kang.

Palestinere på Gazastripen bruker blant annet drager for å antenne åkre på den israelske siden av grenseområdene. Her er en israelsk soldater fotografert i en brennende åker mandag.

– Vi motsetter oss vold mot sivile. Vi ber begge sider, særlig Israel, om å beherske seg for å hindre en eskalering, sier Lu.

Russland protesterer også mot israelernes maktbruk.

– Situasjonen, særlig de flere titalls dødsfallene blant palestinerne, kan ikke annet enn å vekke dyp bekymring, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Palestinerne minnes «katastrofen»

Dagen etter blodbadet på Gazastripen sammenfaller med at millioner av palestinere markerer «nakba», begrepet de bruker om det palestinerne omtaler som katastrofen da de for 70 år siden ble drevet på flukt fra hjemmene de aldri mer fikk vende tilbake til.

Palestinernes nakba begynte dagen etter at David Ben Gurion proklamerte opprettelse av staten Israel 14. mai 1948.

Dagen etter gikk en koalisjon av arabiske land, samt Storbritannia, til krig mot den nye staten, der jødiske militsgrupper var godt rustet.

Palestinske flyktninger fotografert i Israel fem måneder etter at at staten Israel ble opprettet i mai 1948.

I ukene og månedene som fulgte, ble rundt 750.000 palestinere drevet på flukt og over 400 landsbyer lagt øde i området som jødene gjorde krav på som sin stat, et område som var langt større enn det FNs delingsplan la opp til.

Da krigen var over, var over 80 prosent av palestinerne i området som Israel gjorde krav på som egen stat, drevet bort.

5,3 millioner palestinere lever i dag på flukt, etterkommere etter dem som flyktet i 1948, samt etter de rundt 300.000 som ble drevet på flukt da Israel i 1967 også okkuperte Vestbredden og Gazastripen.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har registrert drøyt 2,1 millioner palestinske flyktninger i Jordan, 1,3 millioner på Gazastripen og nærmere 800.000 på Vestbredden.

Les også

  1. Norske forskere tror ikke mandagens opptøyer er starten på et bredt palestinsk opprør

  2. Høyre bør ta et tydelig standpunkt og flytte ambassaden til Jerusalem | Preben Dimmen

  3. Rabbiner kritisk til Trumps flytting av ambassaden, men tror likevel på fred

Les mer om

  1. Israel
  2. Gaza
  3. USA