Verden

Dette er korrupsjonsanklagene som kan felle Israels statsminister

Benjamin Netanyahu har vært Israels statsminister i snart ni år. Nå kan det gå mot slutten.

Statsminister Benjamin Netanyahu har vært den ubestridte lederen i Likud i en årrekke. 68-åringen har vært statsminister i to perioder, mellom 1996 og 1999 og så igjen fra 2009. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB scanpix

 • Tarjei Kramviken

Etter en over ett år lang etterforskning, har politiet konkludert med at det er nok bevis til å ta ut tiltale mot Netanyahu i to korrupsjonssaker.

Opposisjonen mener nå at statsministeren må trekke seg.

Selv kaller Netanyahu prosessen en heksejakt, og flere partifeller i høyrepartiet Likud støtter ham.

Nå er det opp til påtalemyndigheten og riksadvokat Avihai Mandelblit å vurdere om statsministeren skal tiltales, slik politiet ønsker.

Brukte angivelig kodeord om gaver

Netanyahu mottok dyre sigarer, champagne, smykker og luksusklær verdt tilsammen 750.000 shekel, omtrent 1,7 millioner kroner, fra den rike filmprodusenten Arnon Milchan, ifølge politiet.

Netanyahu skal ha mottatt gavene i løpet av flere år, ifølge tidligere avsløringer i israelsk presse. Blant annet skal Netanyahus kone Sara ha fått et dyrt smykke da han var finansminister.

Paret skal også ha brukt kodeordene «rosa» og «løv» for å kreve mere rosa champagne og sigarer, ifølge den venstreorienterte avisen Haaretz. Det skal Milchan ha forklart i avhør med politiet.

 • Ahed (16) er i årevis blitt filmet mens hun angriper soldater. Nå er hun i ferd med å bli et ikon for palestinsk motstand. Les hennes historie her.

Til gjengjeld hjalp Netanyahu Milchan med å få forlenget sitt visum til USA, og han hjalp produsenten med kontakt med israelske myndigheter for å fremme Milchans inntog i det israelske TV-markedet.

Arnon Milchan fotografert i Los Angeles i 2005. Han har navnet sitt i rulleteksten på kjente filmer som blant andre Pretty Woman, 12 Years a Slave, Heat og Fight Club. Foto: Fred Prouser / Reuters / NTB scanpix

Gaver i bytte mot skattelette

Netanyahu kjempet også for å få den såkalte Milchan-loven vedtatt. Loven ga store skattelettelser for israelere som kommer tilbake til landet etter mange år ute, noe som betydde millioner i skattelette for Milchan.

Statsministeren skal også ha hjulpet en indisk forretningspartner av Milchan, og han skal ha grepet inn for å hjelpe en konkurstruet TV-kanal som produsenten hadde aksjer i.

Netanyahu fikk også gaver fra den australske milliardæren James Packer. Politiet mener de var verdt 250.000 shekel, omtrent 560.000 kroner etter dagens kurs.

Politiet har ikke offentliggjort hva det mente Netanyahus gjenytelse var, skriver Haaretz.

Fikk positiv pressedekning som gjenytelse

I den andre saken skal Netanyahu ha sagt til aviseieren Arnon Mozes at han var villig til å støtte et lovforslag som ville svekke en gratisavis som spiste markedsandeler på bekostning av Mozes’ avis Yedioth Ahronoth.

Arnon Mozes eier avisen Yedioth Ahronoth. Israelsk politi vil tiltale ham for korrupsjon fordi han ville bestikke statsministeren ved å gi ham positiv pressedekning. Foto: Reuters / NTB scanpix

Til gjengjeld skulle Yedioth Ahronoth, som er en av Israels største aviser, ha en mer positiv dekning av statsministeren.

Yedioth Ahronoth er kjent for det internasjonalt publikum gjennom sin engelskspråklige nettside Ynet.

Ifølge politiet er det også sterke nok bevis til å ta ut tiltale mot Milchan og Mozes for å ha bestukket statsministeren.

Benjamin Netanyahu mener gavene han mottok var fra venner, og at han ikke lovet noen ytelser i bytte mot dem. Her står statsministeren på scenen under et arrangement onsdag. Foto: Nir Elias / Reuters / NTB scanpix

Nekter for korrupsjon

Netanyahu selv mener han er uskyldig.

– Jeg vil fortsette å lede staten Israel lojalt og ansvarsfullt så lenge dere, Israels borgere, velger meg som deres leder, sa Netanyahu i en TV-sendt tale tirsdag.

– Jeg er sikker på at i det neste valget vil jeg vinne deres tillit igjen, med Guds hjelp, fortsatte han.

Netanyahus advokat, Amit Hadad, sier at innstillingen fra politiet er basert på «falske» uttalelser og at summene politiet har lagt til grunn, er «overdrevet, ukorrekte, feilaktige og rett og slett uakseptable».

Les mer om

 1. Israel
 2. Benjamin Netanyahu
 3. Korrupsjon

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Anklager om pengesnusk kan igjen felle en israelsk politiker. Det er langt fra første gang.

 2. VERDEN

  Varsler tiltale mot Netanyahu i korrupsjonssaker 40 dager før han ber om gjenvalg

 3. VERDEN

  Israelsk politi mener Netanyahu bør tiltales for korrupsjon 

 4. VERDEN

  Netanyahu langer ut mot Israels rettssystem

 5. VERDEN

  En klar valgseier glapp for Netanyahu. Dermed øker faren for en korrupsjonstiltale.

 6. VERDEN

  Statsministerens kontor eller en fengselscelle? Noen få stemmer kan avgjøre.