Verden

Nordmann utpekt som en av hovedmennene i colombiansk narkosak

En nordmann er utpekt som en av hovedmennene i en stor opprulling av en kokainsmuglerliga i Colombia. Han er nå i colombiansk varetekt.

  • og NTB

Colombiansk politi har pågrepet 13 personer i en større operasjon etter 17 måneders etterforskning, opplyser Jorge Luis Vargas, leder for det colombianske kriminalpoliti- og etterretningsdirektoratet Dijin til den colombianske radiostasjonen W Radio.

Bosatt i Cartagena

Aksjonen har skjedd i samarbeid med landets narkotikapoliti DEA. Seks av pågripelsene fant sted i Cartagena og Turbo. Blant dem var nordmannen, som omtales ved kallenavnet Jean og som er bosatt i Cartagena.

Den mistenkte lederen for smuglerligaen, en mann ved alias Villa, skal ha hatt ansvar for å skaffe kokain, mens nordmannen skal ha distribuert stoffet. Syv personer er pågrepet i internasjonalt farvann, nær Acapulco i Mexico, med 1.022 kilo kokain. Videre er fire pågrepet i bukten utenfor Cartagena med 450 kilo narkotika, opplyser politiet.

Virksomheten kan ha gitt smuglerligaen inntekter på opptil 12 millioner dollar pr. måned, opplyser Vargas.

  • Norsk kvinne pågrepet i Uganda - mistenkt for heroinsmugling

– Nordmannen kontaktet personene som skulle frakte kokainen. Dette gjorde han ved å utnytte turister, sier Vargas til Caracol.

Kom til landet i 2016

På gatene i turistbyen Cartagena skal nordmannen ha tilbudt turister «billige» utflukter med seilbåter og unngått kontroll av havnemyndighetene.

– Han gjemte stoffet i seilbåtene. Stoffet ble derfra overflyttet til hurtiggående båter og målet var å sende det videre til land i Mellom-Amerika og USA. Turistene hadde ikke kjennskap til det som foregikk, sier Vargas.

Nordmannen ankom Colombia i 2016 etter å ha sonet en narkotikadom i Norge. I Colombia var han nettverkets «finanssjef» fordi han hadde internasjonale kontakter, ifølge HSB Noticias.

Nettverket som nordmannen mistenkes for å ha tilhørt, har koblinger til Gulfklanen, en av de største organiserte kriminelle grupperingene i Colombia, ifølge politiet.