Israels forsvarsminister hevder ny Gaza-krig er uunngåelig

En ny krig mot Hamas på Gazastripen er uunngåelig, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman.

Røyken stiger fra et israelsk luftangrep mot en bygning i Gaza by 9. august.

– Spørsmålet er ikke om det kommer til en ny konfrontasjon med Hamas, men når, sier Lieberman.

168 mennesker er skutt og drept av israelske soldater siden palestinerne på Gazastripen begynte å holde ukentlige demonstrasjoner nær grensegjerdet. Det store flertallet av ofrene var ubevæpnede, blant dem flere barn, tre helsearbeidere og to journalister.

Lieberman omtaler både dem og de mange tusen som er skutt og såret som Hamas-medlemmer.

– Hamas har mistet 168, 4.348 er såret og flere dusin terrorinfrastrukturer er ødelagt, sier han.

Avigdor Lieberman er forsvarsminister i Israel.

Ikke noe valg

Israel har gjennomført tre store militæroffensiver mot Gazastripen siden 2008, og Lieberman mener nå at en fjerde er uunngåelig.

Israels energiminister Yuval Steinitz antydet også i helgen at Israel planlegger en ny storoffensiv mot Gazastripen.

– Dersom vi ikke har noe annet valg, er vi etter min mening nærmere denne muligheten enn noensinne, sier Steinitz, som tilhører statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud.

Les også

Israel hevder å ha påført Hamas store tap på Gazastripen

Steinitz har også vært etterretning- og finansminister i Israel og regnes som en av Netanyahus mest lojale og nærmeste støttespillere. Han har tidligere skapt overskrifter ved å omtale palestinernes president Mahmoud Abbas som «fiende nummer én».

En slektning gråter ved liket av Abdullah al-Qutati. 26-åringen var den ene av to personer som ble drept da israelske soldater skjøt mot en gruppe demonstranter ved grenseområdene mellom Gazastripen og Israel.

Store tap

Ifølge Netanyahu har Israel de siste ukene påført Hamas store tap på Gazastripen, men han avviser spekulasjoner om at landet forbereder en ny storoffensiv mot den tett befolkede palestinske enklaven.

– Vi står midt opp i en kampanje mot terror i Gaza. Den kommer ikke til å ende med et stort slag, sa han under et regjeringsmøte søndag kveld.

– Vårt krav er klart: Total våpenhvile. Vi kommer ikke til å nøye oss med mindre enn det, fortsatte han.

Dette bildet viser raketter som blir skutt ut fra Gazastripen mot israelske områder 8. august.

Norsk kritikk

Israel har høstet krass internasjonal kritikk og anklages av menneskerettsorganisasjoner for overdreven maktbruk og mulige krigsforbrytelser som følge av voldsbruken mot ubevæpnede demonstranter på Gazastripen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som selv besøkte Gazastripen tidligere i måneden, sluttet seg tidlig til kritikken og kaller Israels maktbruk uakseptabel.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sa hun til NTB i mai.