Verden

EU frykter russisk gasskutt

Russlands gassleveranser til EU kan bli stoppet etter at Moskva mandag kuttet gassen til Ukraina.

afp000731949-6rfqcUt4jg.jpg Foto: GLEB GARANICH, REUTERS

 • Steinar Dyrnes

Hele en tredjedel av EUs gassimport kommer fra Russland. Dermed vil EU merke det godt om gassen som kommer gjennom Ukraina uteblir. For hele halvparten av den gassen EU importerer fra Russland går gjennom rør i Ukraina. Dermed passer det EU dårlig at Russland og Ukraina i går startet sin tredje "gasskrig" om prisnivået på et snaut tiår.

Etter sammenbruddet skjelte de to partene hverandre ut. Spesielt den ukrainske statsministeren Arserij Jatsenjuk brukte sterk ordbruk. Han hevdet at dette ikke handlet om gasspriser.

— Vil ødelegge Ukraina

— Det er en generell russisk plan om å ødelegge Ukraina, sa Jatsenjuk.

Gazprom-sjefen Aleksej Miller svarte med å beskylde Ukraina for "utpressing". Den første gasskrigen var i 2006, mens den siste var i 2009. Begge ganger strupet Russland gassen til Ukraina. Men da svarte Ukraina med å forsyne seg av gassen som skulle videre til EU.

LES OGSÅ:

Les også

Ukraina lover «passende reaksjon»

Og det er nettopp det som EU frykter kan skje denne gang også. Med EU som megler forhandlet de to partene frem til halv tre natt til mandag, uten å bli enige. Dermed kuttet Russland all gass til Ukraina, med unntak av den som skal til EU, klokken 08.00 russisk tid mandag morgen. Gazprom informerte omtrent samtidig EU-kommisjonen om at de gassleveransene som går gjennom Ukraina kan bli utsatt for forstyrrelser.

Helt siden regimeskiftet i Ukraina har landet ligget i en ny gasskonflikt med Russland. Også i forrige uke truet Russland med å kutte gassen dersom de ikke ble enige innen fristen sist tirsdag.Det viste seg å være en tom trussel. Men denne gang var det ikke så.

Den siste krangelen tar utgangspunkt i en avtale som den daværende ukrainske statsministeren Julia Timosjenko inngikk i 2009. Den forplikter Ukraina til å kjøpe et avtalt volum, uavhengig av landets behov, til en pris på 498 dollar pr. 1000 kubikkmeter med gass.

LES OGSÅ:

Les også

Putin frir til Kim Jong Un

Betaler mest i Europa

I etterkant er det liten tvil om at Timosjenko, som fikk tilnavnet Gassprinsessen etter at hun ble søkkrik på tvilsomme avtaler i bransjen, gjorde en dårlig avtale. For ingen andre land betaler så mye som 498 dollar for gass fra den russiske gassgiganten Gazprom, landets største selskap.

Da Putin i fjor høst vekselvis truet og lokket den daværende ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj til å droppe Ukrainas undertegnelse av to omfattende avtaler som ville gjort landet til assosiert EU-medlem, gikk han med på å senke prisen til 268,5 dollar. Ukraina ønsker fortsatt å betale det, mens Russland har tilbudt dem 385 dollar. Det er mer eller mindre det samme som resten av Europa betaler. Da Ukraina nektet å godta det tilbudet, innførte Russland i går forhåndsbetaling. Og stoppet med det forsyningene inntil slik betaling foreligger.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kampen om hvem som skal forsyne Europa med gass, hardner til. Storpolitikk spiller en like viktig rolle som økonomi.

 2. VERDEN

  Danskene i skvis: – Vi vil ikke gi Russland denne tillatelsen, men vi må.

 3. VERDEN

  Bekymret over eskaleringen i konflikten mellom Ukraina og Russland

 4. VERDEN

  «Dronningen av oransjerevulusjonen» stiller som presidentkandidat i Ukraina

 5. VERDEN

  Flere drepte på begge sider av frontlinjen i Øst-Ukraina

 6. VERDEN

  Han ble kjent som president på TV. Nå kan ha få rollen i virkeligheten.