Verden

Anklaget for voldtektsforsøk – nå blir alkoholinntak et sentralt tema i høring. To kvinnelige senatorer kan bli avgjørende.

Det ligger an til å bli ord-mot-ord om drikkevaner og overgrep når Christine Blasey Ford og Brett Kavanaugh møter i Senatet for en åpen høring torsdag.

Det stormer rundt Trumps kandidat til høyesterettsdommer, Brett Kavanaugh. Nå kan drikkevanene hans bli sentrale når han møter til åpen høring i Senatet. Alex Wroblewski / Reuters / NTB scanpix

 • Julie Moon Fjell

Først kom Christine Blasey Fords anklager om voldtektsforsøk i tenåringstiden. Så hevdet Deborah Ramirez at Brett Kavanaugh hadde blottet seg for henne. Felles for de to anklagene er at kvinnene hevder Kavanaugh var kraftig beruset da det skjedde.

Onsdag denne uken kom nyheten om at Kavanaugh beskyldes for å ha vært med på å dope ned jenter på fest for å begå seksuelle overgrep i ungdomstiden. Brett Kavanaugh har gjentatte ganger benektet både overgrepene og det voldsomme alkoholinntaket.

I et intervju med Fox News, sammen med kona Ashley Estes Kavanaugh, forklarer dommeren at ungdomstiden var preget av sport, skolearbeid og samfunnsnyttige prosjekter (service projects). Kavanaugh innrømmer at han iblant drakk alkohol under studietiden, men aldri så mye at det svartnet for ham.

Sammen med kona Ashley Estes Kavanaugh ble Brett Kavanaugh intervjuet av Fox News mandag kveld. Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix

Les også

Anklagene mot Kavanaugh har utløst #metoo-storm

– Han drakk mer enn andre, var snøvlete og gikk ustøtt

Nye kommentarer fra flere av medstudentene hans på Yale University viser til helt andre drikkevaner. Flere hevder at Kavanaugh lyver om alkoholinntaket da han gikk på universitetet.

Liz Swisher, som gikk på universitet samtidig som Kavanaugh, beskriver ham som en «sloppy drunk».

– Jeg vet dette fordi jeg drakk med ham. Jeg så på at han drakk mer enn andre. Han ble snøvlete og gikk etter hvert ustøtt, sier Swisher til The Washington Post.

– Aldri så interessert i å bli full

En annen kvinne, Lynne Brookes, stiller seg bak Swishers beskrivelser. Brookes mener Kavanaugh forsøker å fremstille seg som en «uskyldig korgutt» i intervjuene han har gjort de siste dagene. Hun forteller om en situasjon fra universitet der hun husker å ha møtt Kavanaugh utenfor Sterling Memorial Library.

– Han var kledd i superhelt-kappe og fotballhjelm. Han svaiet og klarte ikke å holde balansen. Han hinket, holdt seg i skrittet og sang, forteller hun.

Andre venner fra universitetstiden bekrefter at Kavanaugh drakk alkohol, men aldri til det punkt at han ble snøvlete og ustø.

– Noen gutter taklet alkoholen bedre enn andre, og Brett klarte alltid å holde seg fattet. Han var aldri så interessert i å bli full, sier Tom Kane om Kavanaugh til The Washington Post.

Overgrepsanklagene mot Brett Kavanaugh førte til voldsomme protester i forbindelse med hans høyesterettskandidatur. JOSHUA ROBERTS / Reuters / NTB scanpix

Les også

Flere nye anklager mot Trumps dommer. Han er blitt like viktig for velgerne som Mexico-muren.

Mulig avstemning i Senatet

Swishers og Brookes’ beskrivelser av Kavanaughs drikkevaner og oppførsel i beruset tilstand er særlig interessante sett i sammenheng med anklagene mot ham. De sammenfaller med Christine Blasey Fords beskrivelser av det angivelige voldtektsforsøket, som skal ha skjedd da de begge var i tenårene. Her sier nemlig Ford at Kavanaugh var full og ustø da voldtektsforsøket skjedde.

I praksis blir det Kavanaughs ord mot Fords når de to vitner i Senatet torsdag – og alkoholinntak på videregående og universitet antas å bli et sentralt tema i høringen.

I etterkant av høringen torsdag skal det holdes en avstemning i Senatets justiskomité fredag. Avstemningen vil avgjøre om komiteen godkjenner Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer. Dersom dette resulterer i et «ja» til Kavanaugh, vil det bli en ny avstemning i hele Senatet. Ifølge Reuters kan denne skje så tidlig som tirsdag neste uke.

For president Donald Trump haster det med å få på plass Brett Kavanaugh som høyesterettsdommer før første oktober. JIM BOURG / Reuters / NTB scanpix

Les også

Årboken fra videregående kaster nytt lys over dommer Kavanaughs fortid

Møter motstand fra flere kanter

President Donald Trump har vært innstilt på at Kavanaugh skal innta plassen som høyesterettsdommer innen 1. oktober. I tillegg haster det for republikanerne å få besatt posisjonen i god tid før mellomvalget, som skjer i november.

Samtidig som republikanerne haster frem valget av høyesterettsdommer, jobber demokratene for å forsinke prosessen. Senator Patty Murray, demokrat, har uttalt på Twitter at han anser historiene som nå kommer frem, for å være «forferdelige og skammelige». Murray mener en avstemning om Kavanaugh er i ferd med å skje altfor tidlig.

– Republikanerne snakker allerede om å haste frem en avstemning – før høringen har skjedd, før det er blitt etterforsket, og fremdeles er det flere kvinner som står frem og deler opplevelsene sine.

Etter at anklagene om neddoping av kvinner kom frem onsdag, har demokratene i Senatets justiskomité undertegnet et brev der presidenten bes om å trekke nominasjonen av Kavanaugh som høyesterettsdommer.

– Hvis ikke Kavanaugh trekker seg, så bør i det minste høringen og avstemningen bli utsatt, mens FBI undersøker alle disse påstandene, skriver The Hill.

Også på den republikanske siden er det flere som kan stikke kjepper i hjulene. Republikanerne har 51 av 100 seter i Senatet. Både senator Lisa Murkowski og senator Susan Collins anses for å kunne avgjøre en avstemning. Murkowski har denne uken uttalt at hun mener FBI bør etterforske anklagene om seksuelle overgrep.

– Vi er nå kommet til et punkt der det ikke lenger handler om hvorvidt Kavanaugh er kvalifisert til jobben som høyesterettsdommer. Dette handler om hvorvidt en kvinne som på et tidspunkt i livet har vært et offer, har rett til å bli hørt og trodd på, sier Murkowski til The New York Times.

Collins sier til New York Times at hun ikke har bestemt seg når det gjelder avstemningen om Kavanaugh, og at hun derfor vil følge nøye med i torsdagens høring.

Senator Lisa Murkowski regnes for å være avgjørende i avstemningen om Brett Kavanaugh. J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Les også

#Metoo-anklagene mot Trump-dommeren ryster Washington. Her er de viktigste spørsmålene nå.

Utålmodig president

En representant for Det hvite hus melder at presidenten er frustrert over forsinkelsene. Det skriver The Wall Street Journal.

I løpet av uken har Trump flere ganger lagt ut meldinger på Twitter der han kritiserer kvinnene som anklager Kavanaugh for overgrep. Natt til torsdag var det advokaten til den tredje anklageren som fikk gjennomgå. Trump skriver i en Twitter-melding at han mener Michael Avenatti, kvinnens advokat, er oppmerksomhetssøkende, og at anklagene som kommer frem, er falske.

Inntil onsdag har presidenten vært konsekvent i sin holdning til Kavanaugh. Så ble det klart at Trump er åpen for å trekke nominasjonen av Kavanaugh.

– Jeg kan alltid overbevises. Hvis jeg trodde han var skyldig i noe sånt som dette, ja, helt klart. Jeg vil følge med, sier Trump.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Overgrep
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trumps dommerkandidat må forklare seg om overgrepsanklager

 2. VERDEN

  – Denne høringsprosessen er blitt en nasjonal skam

 3. VERDEN

  Trump beordrer ny FBI-granskning av Kavanaugh-saken etter dramatisk avstemning i Senatets justiskomité

 4. VERDEN

  FBI-etterforskningen skulle hindre «at landet revnet». I stedet splitter den USA ytterligere.

 5. VERDEN

  USA: Republikanere mener FBI-rapport renvasker Kavanaugh

 6. VERDEN

  Derfor er en nominasjon til USAs høyesterett så viktig. Og 6 andre svar på spørsmål du ikke våger å stille om dramaet i USA.