Verden

- Breivik er vår tids helt

En liten jente på sparkesykkel har tatt oppstilling foran noen av deltagerne i Den russiske marsjen i sovebydelen Ljublino sør i Moskva.

MOSKVA (Aftenposten): Tusener av russiske nasjonalister, nazister og innvandrermotstandere deltok i den årlige Russiske marsjen i Moskva mandag.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes

Blant deltagerne var Anders Behring Breivik-tilhengeren Stefan Zjizjko (19).

— Breivik er vår tids helt, sier Zjizjko på spørsmål fra Aftenposten om han har hørt om den norske terroristen.

— Jeg vil at ledelsen av vårt land skal være russere, i dag er de jøder, sier Zjizjko, som studerer på en handelshøyskole i Moskva.

Han gir også utrykk for at hvert folk må bo i sine respektive land, som at jøder må bo i Israel.

- En forsvarshandling og et svar på multikulturalisme

- Spøker du når du sier at Breivik er vår tids helt?

— Jeg har studert litt hva han gjorde. Det er en forsvarshandling og et svar på multikulturalisme i Norge, sier Zjizjko.

Stefan Zjizjko (19) mener Anders Behring Breivik er «vår tids helt».

I likhet med mange andre storbyer er innvandring ett hett politisk tema også i Moskva. Spesielt er det interne innvandrere fra de russiske delrepublikkene i Nord-Kaukasus, som muslimske Dagestan og naboen Tsjetsjenia, harmen rettes mot blant deler av Moskvas befolkning. Men også arbeidsinnvandrere fra de fem tidligere muslimske sovjetrepublikkene i Sentral-Asia kan være mindre populære hos enkelte.

Drept av innvandrer

For rundt tre uker siden gikk flere tusen ut i gatene for å delta i opptøyer mot innvandrere, etter at en etnisk russer ble drept i en arbeiderklassebydel sør Moskva. Senere ble en innvandrer fra det primært muslimske landet Aserbajdsjan i Sør-Kaukasus arrestert for drapet.

Veldig mange av av deltagerne på mandagens marsj var unge gutter i tenårene, som en gjeng Aftenposten møtte ved metro-stoppet hvor marsjen startet i en såkalt sovebydel sør i Moskva.

— Jeg er imot innvandrere fra Kaukasus, slik som Dagestan, som kommer til Moskva og innfører sine regler her i vår bydel. De dreper folk og voldtar kvinner, sier 16 år gamle Timofej.

Skjuler ansiktene

Mens vi snakker med ham og vennene, kommer politiet bort. For i likhet med mange andre deltagere skjuler de ansiktene sine. De har utstyrt seg med samme typer ansiktsmasker som leger bruker under operasjoner for å dekke over munn og nese. Politiet ber dem fjerne maskene.

— Men jeg er syk, sier en.

— Da må du komme deg til sykehuset, sier politiet.

President Vladimir Putin innførte i 2005 den såkalte Nasjonale enhetsdagen, til erstatning for sovjet-era-feiringen av Bolsjevik-revolusjonen i 1917, som en ny nasjonal fridag. Ytterliggående nasjonalister bruker dagen til å holde russiske marsjer rundt om i landet.

Toppsak i borgmestervalget i Moskva

En meningsmåling gjennomført samme dag som borgermestervalget i Moskva for to måneder siden, viste at innvandring var den viktigste saken for velgerne. Mer enn halvparten sa at innvandring bekymret dem mer enn noe annet problem. Det antas at det er flere millioner innvandrere i Europas største by, mange av dem ulovlige.

Les også

Russland har opprettet «innvandrerleire»

En som ikke deltok er i marsjen i år, var Aleksej Navalnyj, Russlands fremste opposisjonsleder. Navalnyj, som fikk en sterk andreplass i borgermestervalget, deltok i den russiske marsjen hvert år fra 2007 til 2011. Men han droppet delltagelse i fjor under henvisning til at han hadde feber.

Opposisjonens store stjerne kom ikke

Tilhengerskaren til antikorrupsjonsbloggeren og advokaten Navalnyj mangedoblet seg som følge av at han var i front under massedemonstrasjonene mot Putin vinteren 2011-2012.

Dermed fikk han også en mye bredere tilhengerskare, og av den grunn har det overrasket få at han de siste årene har distansert seg en del fra nasjonalistleflingen i fortiden. Men selv om han har dempet retorikken, er innvandringspolitikk fortsatt viktig for ham.

Det kunne ha blitt vel påfallende om Navalnyj også i år ga feber skylden for et fravær. Men lørdag kveld postet Navalnyj et blogginnlegg hvor han forklarer hvorfor han ikke lenger ønsker å delta på den russiske marsjen.

Les også

Nå ypper han seg mot Putin i Moskva

Blant annet kan han fortelle at marsjen ligner for mye på en «forsamling med marginale personer og sieg heil-ropende (sieg heil er en nazihilsen, red. anm.) skoleelever». Han forteller at da han deltok for første gang i 2007, var sikker på at marsjen i 2013 heller ville ligne mer på et «normalt opptog med konservativt tenkende borgere — menn og kvinner som har kommet ut for å erklære sine jurdiske rettigheter».

Vanskelig beslutning

Til tross for dette skriver han videre at det har vært en vanskelig beslutning for ham og forteller at «deltagelse i masjen er viktig».

Den statlige pressen i Russland legger mye mer vekt på Navalnyjs innvandringpolitikk, spesielt den tidligere lefllingen med nasjonalisme, enn annen presse - både nasjonal som internasjonal. Han oppgir også dette som en av grunnene til at han ikke vil delta på marsjen.

Han mener at det vil dukke opp 140 fotografer og kameramenn som vil prøve å ta bilder av han med sieg heil skrikende skoleelever i bakgrunnen.

«Og selvfølgelig, våre venner i Kreml vil gjøre alt for at det vil være mange av disse sieg heil skrikende rundt meg hele tiden», skriver Navalnyj.

Arrangørene hevder at 20.000 deltok, mens politiet hevder det var 8000 deltagere.