Verden

Nå er det «kald krig» over kanalen: «EUs skitne rotter» og andre fornærmelser hagler etter tidenes katastrofe-toppmøte

BRUSSEL (Aftenposten): Etter tidenes verste EU-toppmøte, sett med britiske øyne, står Theresa May fullstendig isolert og alene.

Theresa May står nå helt alene i sin kamp for en god brexit-avtale. Foto: Lisi Niesner/ Reuters/ NTB scanpix

  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent

På motsatt side står en «vegg» med 27 EU-ledere, som ifølge britisk presse har ydmyket britene på det groveste.

Churhills berømte «darkest hour»-sitat blir gjerne spart til de store anledningene. Men etter denne ukes EU-toppmøte i Salzburg, har sitatet igjen funnet veien til førstesidene i britiske aviser.

– Vi krever å bli behandlet med respekt

Tilbake i London følte en hardt presset Theresa May behov for å meddele hele det britiske folk at den behandlingen britene hadde fått i Salzburg var uakseptabel.

– Vi krever å bli behandlet med respekt, sa hun.

Det som har opprørt britene mest, er uttalelser fra EU- president Donald Tusk og Frankrikes president Emmanuel Macron. Det var uttalelser som kom utenfor møterommene og i sosiale medier.

– Et rent bakholdsangrep, skriver blant annet The Guardian.

Mobber May

Først skal Donald Tusk ha sablet ned den britiske regjeringens brexit-plan og gjort det tindrende klart at den simpelthen ikke er mulig å gjennomføre. Deretter skal han ha lagt ut et bilde på Instagram hvor han forsøker å friste Theresa May med kaker. Til bildet har han lagt til følgende tekst: «Sorry – no cherries».

Uttrykket «no cherry-picking» spiller på det såre punktet om at britene ikke kan plukke ut EU-godbitene og takke nei til forpliktelsene i EU-samarbeidet. Instagram-posten var ment humoristisk, ifølge Tusk. Men på britisk side ble dette oppfattet som en særdeles dårlig spøk, spesielt fordi Theresa May har diabetes og absolutt ikke spiser kaker.

  • INTERESSERT I MER STOFF FRA EU-TOPPMØTET I SALZBURG. DA BØR DU LESE DENNE: Begge har ført de konservative mot høyre. Den ene blir møtt med beundring, den andre med avsky.

«EUs skitne rotter»

Britiske medier boltret seg i katastrofe-overskrifter etter EU-toppmøtet i Salzburg. «En katastrofe». «Ydmykende». «Bakholdsangrep». Foto: Leonhard Foeger/ Reuters/ NTB scanpix

Deretter skal Frankrikes president Emmanuel Macron, følge Reuters, ha hengt seg på Tusk og sagt at britene kan glemme den såkalte «Chequers» -britenes forslag til EU-avtale.

Les også

Kaos i regjeringen og krise for May etter at brexit-ministeren trakk seg

Han karakteriserte de ivrigste Brexit-forkjemperne som «løgnere». Det fikk det til å svartne for den hardtslående tabloiden The Sun, som fredag brukte hele førstesiden på denne tittelen: «EUs skitne rotter», med bilder Tusk og Macron.

Den skotske utgaven av The Sun kjørte også en klassiker:

Skittkastingen stoppet ikke der. Både de seriøse britiske mediene -og tabliodene -veltet seg i negative karakteristikker av EU-partnerne over kanalen.

«Salzburg-katastrofen» var oppslaget i The Independent». «Ditt Brexit er ødelagt», meldte Daily Mirror, med bilde av Theresa May. «Ydmykelse for May etter at EU vraker Brexit-planen», var overskriften i The Times.

Les mer om

  1. EU
  2. Brexit
  3. Emmanuel Macron