Verden

Nord- og Sør-Korea forsøker å løsne på fastlåst situasjon

En spesialutsending fra Sør-Koreas president er i Nord-Korea for å få på plass et toppmøte mellom landenes presidenter, tross dårlig stemning den siste tiden.

Chung Eui-yongleder delegasjonen som skal forsøke å få si stand samtaler mellom Sør- og Nord-Korea i kjølvannet av at avtalen om nedrustning med USA er gått i lås. Foto: Jung Yeon-je / AP / NTB scanpix

 • NTB

President Moon Jae-ins spesialutsending Chung Eui-yong leder delegasjonen som skal diskutere hvordan man kan gjenoppta nedrustningen på Koreahalvøya og opprette varig fred. Samtalene er i gang onsdag, men utover det gis det ingen detaljer om innholdet fra offisielt hold.

Utsendingen har angivelig med seg et forslag som innebærer at Nord-Koreas leder Kim Jong-un forplikter seg til å legge fram en liste over kjernefysiske våpen og fissilt materiale, noe USA skal ha krevd, i bytte mot at Koreakrigen erklæres for over.

Krigen varte i praksis fra 1950 til 1953, men er ikke erklært over, det er kun inngått våpenhvile.

USAs president Donald Trump og Kim kom til en vag enighet om atomvåpennedrustning i juni i år da de to møttes, men siden det har ting gått i stå. to måneder senere konkluderte Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med at ingenting indikerer at Nord-Korea har stanset sin kjernefysiske aktivitet.

Trump måtte avlyse utenriksminister Mike Pompeos reise i forrige uke til Nord-Korea på grunn av mangel på framgang i prosessen. For en uke siden, da Japans årlige forsvarsanalyse ble presentert, kom det fram at tross alle diplomatiske framstøt det siste året, anser Japan fremdeles Nord-Korea, landets handlingsmønster og våpen som en overhengende far og alvorlig trussel.

Til tross for at situasjonen nå synes å ha låst seg, sa Trump tirsdag til president Moon på telefon at han har håp om at samtalene i Pyongyang skal føre fram.

 1. Les også

  Nord-Korea løslot pågrepet japaner

 2. Les også

  Koreanske slektninger tar farvel for siste gang

 3. Les også

  Trump avlyser Pompeos Nord-Korea-tur

Les mer om

 1. Nord-Korea
 2. Sør-Korea

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump: Nytt møte med Kim Jong-un kan skje snart

 2. VERDEN

  Etter 65 år kan de skape fred. Da trenger de to andre maktmenn på laget.

 3. VERDEN

  Kim murrer over militærøvelse. Sør-Korea sender ham 200.000 kilo klementiner.

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Utenrikspolitikk etter innfallsmetoden

 5. VERDEN

  Tre tapere og to vinnere etter atomkollapsen i Hanoi

 6. VERDEN

  Trump vil møte Kim. Åpner for å krysse grensen.