Verden

Comeback for Trump og Clinton i nominasjonsvalget i New York i natt

NEW YORK (Aftenposten): Etter noen dårlige uker slo favorittene kraftig tilbake i nominasjonsvalget i den viktige delstaten i natt.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

— When I say Madam, you say President!

— Madam!

— President!

Valgresultatet var akkurat kjent, og jubelbrølet løftet nærmest taket i ballsalen på Sheraton-hotellet der Hillary Clinton hadde sin valgvake i natt.

Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA

Etter flere uker der motstanderen Bernie Sanders vant nominasjonsvalg etter nominasjonsvalg, var det tid for et stort comeback for Clinton i delstaten hun tidligere representerte som senator.— Nå er seieren i sikte! sa Hillary da hun takket tilhengerne sine ved 04:20-tiden i natt.

I talen forholdt hun seg ikke til Bernie Sanders. Men hun hadde et budskap til tilhengerne hans:

— Det er mer som forener oss enn som skiller oss, forsikret hun .

Mesteparten av talen hennes, derimot, handlet om temaer som vil bli viktige for demokratene frem mot presidentvalget i november.

— Vi skal ha en skikkelig immigrasjonsreform. Vi skal sikre lik lønn for likt arbeid. Og vi skal ha bedre våpenlover, var blant tiltakene hun fremmet til stadige seiersbrøl fra salen.

«Celebrate good times» ljomet fra høyttalerne

Også på republikanernes side kunne man snakke om et comeback.

Clinton hadde åtte strake tap mot Bernie Sanders bak seg før nattens nominasjonsvalg. Donald Trump hadde tapt fem på rad mot Texas-senatoren Ted Cruz.

Men på hjemmebane i New York ble det grunn til å sette på partymusikken på valgvakene til både eiendomsmogulen Trump og den tidligere utenriksministeren Clinton.

Den pensjonerte læreren Irene Berkson var med på festen da Hillary Clinton feiret seieren i New York i natt.

Etter at 95 prosent av stemmene på republikansk side var talt opp, ledet Trump med 60 prosent over motstanderne Ted Cruz (14,8 prosent) og John Kasich (25,2 prosent).På demokratenes side hadde da Clinton 57,6 prosent og Sanders 42,4 etter at 95 prosent av stemmene var talt opp.

— Celebrate good times, come on! ljomet fra høyttalerne på Clinton-vaken mens Hillary-fans danset på den begrensede plassen de hver hadde til rådighet i det stappfulle rommet.

Og ja, selvsagt spilte de også både Frank Sinatra-låten «New York, New York» og Alicia Keys-sangen «Empire State of Mind», der refrenget lyder: «New York, disse gatene vil få deg til å føle deg splitter ny».

Tidligere på dagen traff vi Bernie Sanders-tilhengeren Ted Auerbach (68) mens han gikk dør til dør for å overtale folk til å stemme på Sanders i New York-valget:

Les også

- Dette er Bernie-land, forsikret han.

Frank Rossavik om Sanders som president::

Knapp Clinton-seier på valgdagsmålingen

Før valget var det store spørsmålet om Trump ville vinne med over 50 prosent av stemmene, noe som trolig sikrer ham de aller fleste av de 95 delegatene i delstaten.

Det målet ser han ut til å ha nådd med klar margin. Dermed blir det lettere for ham å samle opp de 1237 delegatene han trenger for å vinne nominasjonen før landsmøtet i Cleveland i juli.

Donald Trump feiret seieren i Trump Tower på Manhattan i natt.

Clinton, derimot, så en stund ut til at hun hadde vunnet med færre stemmer enn man hadde trodd på forhånd. Valgdagsmålingene viste at hun kun har fått fire prosentpoeng mer enn Sanders.

Det var langt lavere enn målingene før nominasjonsvalget, der han lå bak Clinton med rundt 13 prosentpoeng.

Men resultatet ser ut til å være enda bedre for Clinton enn målingene, og det ligger skyhøyt over valgdagsmålingene.

Med en margin på over 15 prosent over Sanders vil presset øke kraftig på den 74-årige senatoren fra Vermont for at han skal trekke seg fra valgkampen slik at Clinton kan begynne å fokusere på presidentvalget i november.

George Clooney er en av Hillarys viktige støttespillere. Men det koster mye penger å få sitte ved samme bord som filmstjernen:

Les også

George Clooneys smil er verdt millioner i den amerikanske valgkampen

«Hør på moren deres!»

Blant Clinton-tilhengerne på valgvaken i New York fant vi Irene Berkson, en tidligere lærer med et stort smil og tre Hillary-buttons på den blå t-skjorten.

— Jeg har en dattersom bor i Vermont, men det er ingen tvil om hvem som er det beste valget som presidentkandidat. Når jeg treffer unge jenter som sier at de heier på Bernie, spør jeg dem hvem moren deres stemmer på. De fleste sier Hillary. Da sier jeg: Hør på moren deres!

Det er fortsatt mange mødre, fedre, sønner og døtre som ikke har stemt i nominasjonsvalget.

Om en uke skal fem delstater holde sine valg. Dersom Clinton gjør det like bra der, vil det være svært vanskelig for Sanders å rettferdiggjøre kampanjen sin - til tross for den enorme støtten han har fått i en valgkamp som er mye jevnere enn noen hadde trodd for et år siden.

  • Trump sa 7/11 da han snakket om 9/11:

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

Les mer om

  1. USA-valget 2016