Skrekklisten som kan knuse president Hollandes politiske karrière
En 86 år gammel katolsk prest fikk tirsdag strupen skåret over under gudstjenesten i en fransk småby. Dette var den 11. terroraksjonen på fransk jord på 19 måneder (se liste nederst i saken). Kan president François Hollandes politiske karrière overleve dette?
Plutselig stormet to menn bevæpnet med kniv inn i kirken i den lille byen Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie. De drepte den 86 år gamle presten Jacques Hamel og skadet et annet gissel som svever mellom liv og død.
Franske spesialstyrker skjøt og drepte de to gisseltakerne. [En tredje person ble pågrepet.
Frankrikes president François Hollande var selv på åstedet tirsdag ettermiddag og opplyste at de to gjerningsmennene hadde hevdet at de var tilknyttet IS.
Valg om ni måneder
Denne terrorhendelsen er den 11. i rekken på 19 måneder på fransk jord. I januar i fjor samlet hele den franske eliten seg for å markere enighet mot terroren. Nå vokser kritikken mot den sittende presidenten og regjeringen fordi de ikke klarer å trygge Frankrike.
Den tidligere presidenten Nicolas Sarkozy, som satse på å bli de konservatives presidentkandidat, er blant dem som har skjerpet kritikken.
Nasjonal Fronts leder, Marine Le Pen, krevde innenriksminister Bernard Cazeneuves avgang etter Nice-terroren. Avsløringer senere har avdekket det mange oppfatter som regjeringens forsøk på å skjule dårlig terrorberedskap.
Politikvinnen Sandra Berton i Nice-politiet har hevdet at nettopp innenriksdepartement presset henne til å endre en rapport om sikkerhetstiltakene i Nice for å skjule at politiberedskapen var dårligere enn det innenriksdepartementet hevdet.
Avsløringene, som regjeringen tilbakeviser, har ikke dempet kritikken.
- Les også:Hollande utvider unntakstilstanden.
I april og mai neste år skal Frankrike velge president. Hollande har ikke sagt at han stiller til gjenvalg. Sosialistpartiet har bestemt at det skal ha nominasjonsvalg. Det betyr at en sittende president for føste gang kan bli nødt til å kjempe mot interne kandidater for å bli renominert.
Fristen for å erklære sitt kandidatur er i januar.
Upopulær president
Bare omkring 17 prosent av franskmennene synes Hollande gjør en god jobb på en måling (IFOP) offentliggjort 24. juli. Ingen annen president har hatt lavere oppslutning. Det er opp 3 prosentpoeng fra juni. Men det er langt igjen til oppslutningen på mellom 27 og 29 prosent etter terrorangrepet i november fjor.
Fransk økonomi sliter. Arbeidsløsheten er høy. Regjeringen har lagt frem reformer som blant annet åpner for at arbeidsgivere lettere kan si opp folk. Streikebølgene har rullet over landet. I en situasjon der folk flest føler sine goder truet, styrket det ikke presidentens popularitet at det blekjent at han bruker ca. 90 000 kroner i måneden til frisør.
Vil ikke ha ham
Nyhetsbyrået Reuters skrev nylig at en fersk meningsmåling viser at 73 prosent av de spurte ikke under noen omstendighet vil stemme for Hollande. Trøsten er at det ikke er så mye bedre med de andre sterke kandidatene. 67 prosent sier de ikke kan tenke seg å stemme på ekspresidenten Nicolas Sarkozy. Hele 66 prosent vil ikke stemme på kvinnen som ellers fosser frem på målingene, Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen.
11 terrorangrep på 19 måneder
Slik oppsummerer nyhetsbyrået AFP de siste 19 terrormånedene i Frankrike:
2015:
7.–9. januar: Angrepet på avisen Charlie Hebdo, 12 personer ble drept. Dagen etter ble en politikvinne drept og fire gisler drept i et jødisk supermarked. Alle angriperne drept av politiet. De erklærte tilknytning til IS og/eller Al Qaida.
3. februar: Mann væpnet med kniv angrep tre politimenn som voktet et jødisk senter i Nice. Attentatmannen, som uttrykte hat mot Frankrike, militæret og jøder, ble arrestert.
19. april: Sid Ahmed Ghlam en algerisk IT-konsulent ble arrestert siktet for å ha drept en kvinne og planlegge et angrep på en kirke i en forstad til Paris, Politiet fant dokumenter som viser kontakt med IS i forbindelse med planlegging av angrepet mot kirken.
26. juni: Yassin Salhi drepte og halshugget sin sjef og satte hodet opp på gjerdet omkranset av IS-flagg ved et gassanlegg i Saint-Quentin-Fallavier, sørøst i Frankrike. Han begikk selvmord i varetekt,
13. juli: Fire personer, deriblant en tidligere soldat, arrestert for å planlegge angrep mot en militærleir hvor en navngitt offiser skulle halshogges. De hevder å ha forbindelser til IS.
21. august: Passasjerer hindret et blodbad på hurtigtoget mellom Amsterdam og Pari, da de overmannet en mann som skjøt mot passasjerer med kalasjnikov. Gjerningsmannen hadde ifølge fransk etterretning forbindelse til radikale islamister.
13. november: IS angrep ulike mål i Pais: Stade de France, Bataclan konserthall og flere kafeer. De drepte 130 mennesker og skadet 350. Det dødeligste angrepet av denne type noen gang i Frankrike.
2016:
7. januar: En mann væpnet med kjøttøks og bærende på et IS-flagg ble skutt og drept da han forsøkte angripe en politistasjon i Paris.
1. juni: Larossi Abballa, 25, dreper to politifolk i deres hjem i Magnanville vest for Paris. Abballa ble drept av franske spesialstyrker, men postet på sosiale medier at han begikk drapene på vegne av IS.
14. juli: En lastebil pløyer seg igjennom folkemengden som skal se fyrverkeri i Nice. 84 personer blir drept og 330 skadet. Gjerningsmannen drepes av politiet. IS påtar seg ansvaret for aksjonen.
26. juli: To menn avbryter messen i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray. De dreper den 84 år gamle presten, skader en annen og tar flere gisler. Franske spesialstyrker skyter de to som hadde erklært at de støttet IS.