Verden

«Folk her blir mer voldelig av å se videoer og sinte kommentarer»

JERUSALEM (Aftenposten): Hverken palestinsk eller israelsk ungdom stoler på informasjon som postes i sosiale medier, men begge sier at «de andre» er verst.

Daniel Yom Tov (27) og Omar Hendel (25) mener begge sosiale medier er viktig i konflikten. Hun mener de nye mediene gjør konflikten verre.
  • John Hultgren
    John Hultgren
    Utenrikssjef
-Alle har en video som støtter sitt perspektiv, sier 20 år gamle Madonna Zoughbi og får støtte av studiekameraten Adil Abu Gharbieh (20).
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Men når spørsmålet blir hvem som sprer løgnene, er striden tilbake. Da anklager arabere og israelere hverandre for å stå bak meldinger i sosiale medier som forteller noe helt annet enn virkeligheten, og som fungerer som bensin på bålet i konflikten.

Rollene som offer og gjerningsmann blir straks speilvendt.

John Hultgren i Jerusalem

— Vi kan se på videoklippet at det blir lagt en kniv ved siden av den ene palestineren som ble drept i Hebron, sier tre arabiske studenter ved Hebrew University i Jerusalem. De hevder den drepte ikke angrep noen, og mener videoen som er spredt på Facebook beviser det.

— Det fremstilles som om angriperen er et offer. Filmen viser bare at han blir skutt, ikke at han angriper med kniv først, sier israelske studenter ved samme universitet.

Finner et klipp som passer

Mange i Jerusalem bruker sosiale medier som sin viktigste nyhetskilde, og fremst av alle er Facebook.

— Alle har en video som støtter sitt perspektiv, sier 20 år gamle Madonna Zoughbi og smiler. Både hun og studiekameraten Adil Abu Gharbieh (20) er arabere som bor i Israel. De bor altså ikke i palestinske områder.

-Alle har en video som støtter sitt perspektiv, sier 20 år gamle Madonna Zoughbi og får støtte av studiekameraten Adil Abu Gharbieh (20).

Begge får det aller meste av sine nyheter fra Facebook, og sier de ikke stoler 100 prosent på alt.

— Noen ganger så sier de at en person ble drept fordi han prøvde å drepe en annen, men det er ikke riktig, sier Madonna.

— Vi ser selv hva som skjer, og vet hva som er sant. Vi er førstehåndskilder, mener Adil.

— Ja, en av palestinerne som ble drept i Gamlebyen i Jerusalem ble anklaget for å ha angrepet noen med kniv, men vi kjente ham og vet at han aldri ville gjort noe sånt, legger Madonna til.

Mener nye medier øker konfliktnivået

For Omar Hendel (25) og Daniel Yom Tov (27) ser verden helt annerledes ut. De er begge jødiske.

Daniel Yom Tov (27) og Omar Hendel (25) mener begge sosiale medier er viktig i konflikten. Hun mener de nye mediene gjør konflikten verre.

— Propagandaen i sosiale medier gjør konflikten verre, sier Omar. Hun er selv veldig forsiktig med å poste noe selv.

— Det er mye som legges ut som skaper sterke reaksjoner. En palestiner blir drept i Jerusalem, og det legges ut bilder av at politiet skyter ham, men ikke av at han rett før angrep soldaten, sier Daniel.

— Men det er enda verre for folk utenfor Israel. Vi som bor her vet mer hva som er sant og ikke, legger han til.

— Nei, det er motsatt. Folk her blir mer voldelig av å se sånne videoer og sinte kommentarer. Og når hver enkelt skal være både dommer og redaktør, blir det veldig forvirrende for mange å vite hva som er sant, sier Omar.

  • Var han et offer for israelsk aggresjon, eller var han selv den skyldige? Slik ble historien om en 13 år gammel gutt misbrukt i propagandakrigen i Israel og Palestina.

Kan rette tradisjonelle medier

En annen jødisk student, som ikke oppgir navnet sitt, er enig i problemene som kan oppstå, men påpeker at sosiale medier også gir en mulighet til å rette opp feilaktige nyhetsartikler i både i tradisjonelle medier og nye.

— Ta for eksempel en nyhetssak fra BBC. Den hadde tittelen "To palestinere drept i Jerusalem". I realiteten hadde de to palestinerne angrepet andre og blitt drept på grunn av det, og da gir tittelen et veldig galt perspektiv på saken. Da postet jeg selv innlegg på Facebook som fortalte hvor feil inntrykk BBC skaper av virkeligheten. Den muligheten har vi med sosiale medier, sier han.