Verden

Slik kjøpes fanger fri fra IS

Khalida Khudida fødte sin ett år gamle datter i IS-fangenskap. Sønnen (3) måtte lære kurdisk på nytt etter fangenskapet der han bare fikk snakke arabisk. Khalidas far fikk hjelp av Abu Shija til å få datteren og barnebarna ut av fangenskap.

DUHOK (Aftenposten): IS kan ha tjent 100 millioner kroner på å selge sine slaver. Prisen som ble satt på Khalida Khudidas hode var en halv million kroner.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
xxx2138_doc6nnwpvn85vt8apim19g-y75wjJw_2k.jpg

— Jeg skal selge deg tilbake til familien din.Hadde ikke den saudiarabiske mannen som hadde kjøpt henne på et av den islamske statens kvinnemarked, lenger bruk for henne? Hadde han planlagt å selge henne tilbake til familien hele tiden?

Khalida Khudida (23) vet ikke. Det hun vet, er at cirka et halvt år etter at hun og tusener andre jesidier ble tatt til fange av krigerne fra IS ved Sinjar i Irak den 3. august 2014, så tok mannen som hadde kjøpt henne og de to små barna hennes kontakt med hennes far via Facebook.

Saken fortsetter under videoen

«Hvis du vil ha henne må du betale 70 millioner dinarer», var meldingen faren hennes fikk på Facebook. Beløpet tilsvarer cirka en halv million kroner.

Etter langvarig forhandling var prisen blitt prutet ned til en syvendedel og pengene ble betalt. Men saudieren nektet å utlevere kvinnen og barna før han fikk mer penger.

Mannen med kontaktene

Da tok faren kontakt med Abu Shija. Han er blitt en legende for arbeidet med å få fri jesidiene, det forfulgte folkeslaget som verden plutselig ble oppmerksom på da de ble fanget på et fjell i desperat flukt fra IS i fjor sommer.

Minst 5000 jesidier kom seg ikke unna. De ble tatt til fange av IS og gjort til slaver. Familiene til svært mange av dem har det siste året fått tilbud fra deres nåværende «eiere» om at de kan få kjøpe dem tilbake for skyhøye beløp.

Faren til Khalida Khudida fikk beskjed fra Abu Shija om at en løslatelse kunne sikres mot ytterligere 1500 dollar. Pengene ble betalt og Khalida og barna hennes ble satt fri, etter mer enn et år i fangenskap.

Abu Shija håndterer gjerne et par telefoner samtidig. Pågangen fra folk som vil ha hjelp til å få sine slektninger fri fra IS-fangenskap er stor. - De som ønsker å få noen ut må betale, sier han.

— Det var en ubeskrivelig lykke, sier faren hennes til Aftenposten, i det vi møter dem i et lite hus med bare murvegger innvendig i en liten landsby utenfor Duhok.Abu Shija er også jesidi og han måtte også flykte fra Sinjar, men kan ta imot Aftenposten i en leilighet i en av Duhoks fineste boligblokker. Han sier han tidligere har jobbet som forretningsmann, men at all tiden hans nå går med til å styre et nettverk han sier består av 35 personer.

Han sier han jevnlig drar tilbake til IS-kontrollert område, til tross for at han risikerer å bli gjort til slave eller drept.

— Jeg kan ikke tenke på farene. Hvis ikke jeg gjorde dette, så ville ingen ha gjort det, resonnerer han.

Les om soldatene som slåss mot IS, og de norske instruktørene deres:

Les også

Norske 22-åringer lærer opp kurdere å krige mot IS

4000 dollar pr. person

Familiene til dem som har vært fanger hos IS siden begynnelsen av august 2014, må betale en høy pris, som regel rundt 3000–4000 dollar. Ifølge Abu Shija brukes pengene til å dekke utgiftene som nettverket har med å overvåke husene der IS-ofrene befinner seg. Han sier 15–20 personer kan være i sving i forbindelse med hver eneste frigivelse.

Saken fortsetter under bildet

En halv million jesidier flyktet da IS erobret området de bodde i i august 2014. Mange bor i flyktningleirer i Duhok-området i iraksk Kurdistand nord i Irak.

— Familiene må betale, ellers så stopper vi redningsoperasjonen, sier den velkledde mannen mens han utålmodig går frem og tilbake i rommet der han har tatt imot oss.Ifølge Abu Shija klarer de å finne ut hvor tilfangetatte jesidier befinner seg. De overvåker huset for å finne et opportunt øyeblikk for en flukt, plukker dem opp når flukten skjer og plasserer dem i sikre hus i nærheten.

Hvordan de så klarer å få ofrene ut av IS-området, sier han er hemmelig.

Salgsmelding på Facebook

Khalida Khudida beskriver imidlertid ikke noen flukt eller noe opphold i noe sikkert hus.

En annen familie Aftenposten har snakket med, forteller at de betalte 15.000 dollar for å få 30 år gamle Khokiy Ismiel Murad og hennes tre barn fri etter 13 måneds fangenskap. De opplyser at forhandlingene foregikk på Facebook og via telefon.

— Vi ga pengene til Abu Shija og han ga dem videre til IS, sier familien mens vi sitter på gulvet i huset de bor i i en landsby utenfor Duhok.

En tredje familie som har fått hjelp fra Abu Shija, sier også at de rett og slett betalte for å få sine slektninger ut.

— Jeg har betalt 50.000 dollar for å få ut mine to koner og åtte av barna mine, sier Abu Shama (44), familiefar for en familie som teller 26 medlemmer, én mann, to koner og 23 barn. Hver av konene fikk med seg fire barn, mens resten ble tatt fra dem av IS.

De to konene bekrefter at de ikke rømte. De ble rett og slett kjøpt fri.

Aftenposten ringte tilbake til Abu Shija etter at vi hadde truffet flyktningfamiliene og spurte ham om han kjøpte folk tilbake fra IS.

Khokiy Ismiel Murad og barna hennes slapp ut av fangenskap etter at mannen hennes betalte 15.000 dollar.

— Nei, pengene går til å betale for operasjonene som nettverket driver, svarte han.- Vi har snakket med tre familier som sier at de ikke flyktet, men at de ble kjøpt fri.

— Ja, det hender at vi ikke klarer å avtale en måte noen kan flykte på, så da betaler vi for dem, er da forklaringen fra Abu Shija.

Millioner går til IS-medlemmer

Ifølge Abu Shija har han fått 400 jesidier fri fra IS-fangenskap. Det er et tall som er vanskelig å verifisere, men i løpet av bare to dager fant Aftenposten helt uavhengig av Abu Shija frem til tre familier med tilsammen 17 familiemedlemmer som hadde fått hjelp fra ham. Han ber oss sjekke Facebook-kontoen hans, og viser til at han har lagt ut bilder og videofilmer av familier han har hjulpet.

Stemmer det han har sagt, og prisen har ligget på 3–4000 dollar pr. person, så har nettverket bidratt til å omsette 1,2 til 1,6 millioner dollar, altså bortimot 14 millioner kroner. Hvis det flyktningfamiliene Aftenposten har snakket med sier er representativt, så har mye av pengene havnet i lommene til IS-medlemmer.

En jesidi-jente som har flyktet fra Sinjar hviler ut ved grensen mellom Irak og Syria den 13. august 2014.

En familie Aftenposten møter i Duhok-distriktet, forteller at syv av 19 familiemedlemmer var så heldige å være blant cirka 250 jesidier som ble kjøpt fri samtidig for åtte måneder siden. De tror det var myndighetene i Kurdistan som betalte, men vet ikke sikkert. Det kan være denne gruppen som det ble meldt at hadde blitt satt fri den 8. april. 216 jesidier, de fleste av dem kvinner og barn, ble satt fri, meldte CNN.Ifølge journalisten Hanene Zbiss i det irakske kvinnemagasinet Iraqiyat var 2600 jesidier blitt kjøpt fri i tiden frem til oktober i år. Også hun anslo at prisen lå på omtrent 4000 dollar pr. person. Beløpet IS og deres medlemmer har tjent på salg av jesidiene kan dermed være 100 millioner kroner.

3000 fremdeles i fangenskap

Abu Shija anslår at det fremdeles er 3000 jesidier som holdes som fanger i IS-kontrollert område.

— Jeg drar til Syria i morgen, sier han til oss. Han turnerer to mobiltelefon mens vi prater med ham. Han gjesper flere ganger.

— Det er vanskelig å få nok søvn, sier han. – Jeg har fire telefoner, to Viber (apper for telefoni, journ.anm.) og tre WhatsApp (en app som brukes til kommunikasjon med tekst journ.anm.). Det er gått ett år siden jeg sov godt.

Alle de tre jesidi-familiene Aftenposten var i kontakt med, takket Abu Shija.

— Arbeidet Abu Shija gjør er svært viktig, mener Khalida Khudida. Hun takker ham for at hun nå kan lære sin tre år gamle sønn å snakke kurdisk igjen, etter at han i fangenskap kun fikk lov til å snakke arabisk. Hun trøster den litt over ett år gamle datteren, som gråter over et eller annet. Jenta som ble født i fangenskap i september i fjor.

Den store sorgen er ektemannen, som fremdeles er savnet. Khalida har ennå ikke gitt opp å få ham tilbake i live.

Du kan lese flere saker i serien om jesidiene og hvordan de kjøpes fri fra IS ved å velge en av de andre sakene i serien i fanen som ligger på toppen av denne saken.

Twitter: @tor_arnea

Les også

Hun fødte et barn inn i IS' brutale verden - en verden der hun var slave

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syriakrigen