Dømt til døden for kirkedrapene i Charleston

Dylann Roof er dømt til døden for drapene på ni mennesker i en kirke i Charleston i USA.

Massemorderen Dylann Roof fotografert i 2015.

17. juni 2015 skjøt 21 år gamle Dylann Roof og drepte ni personer, inkludert presten og senatoren Clementa C. Pickney, under en gudstjeneste. Et tiende offer overlevde skytingen, som er blitt omtalt som kirkemassakren i Charleston.

Dagen etter ble Roof pågrepet av politiet.

Kirken sto for alt han hatet

Målet for hans angrep var ikke tilfeldig valgt. Kirken, Emanuel African Methodist Church, er kjent som en av USAs eldste svarte kirker og har vært et sentrum for folkelig engasjement for menneskerettigheter.

Dette var det motsatte av alt Roof sto for. Han mener den hvite rasen er overlegen og har sagt at han, med sin massakre, håpet å bidra til å starte en rasekrig. Han utdypet sitt rasehat både i et manifest han publiserte på nett før skytingen, og i et skrift han produserte etter at han ble fengslet.

Sørstatsflagget

På sin nettside poserte han både med emblem knyttet til grupper som tror på og kjemper for hvit makt, og med sørstatsflagget. Som en konsekvens av det fattet politikerne i Sør Carolina et kontroversielt vedtak om at flagget ikke lenger skal vaie over delstatsforsamlingen.

Psykiaterne kom til at Roof var strafferettslig tilregnelig, og tirsdag ble han dømt til døden.

Pårørende ber for ofrene

Dylann Roof’s pårørende sier ifølge nyhetsbyrået AP at de alltid vil være glade i ham samtidig som de ber for ofrene for hans gjerninger. I en erklæring de sendte ut etter at dommen falt, skriver de at de vil «kjempe så lenge vi lever» for å forsøke å forstå hvordan han kunne drepe de ni fargede kirkegjengerne som var opptatt med bibelstudier. De ønsker også å uttrykke den dype sorgen de føler for ofrene for Dylanns gjerninger og vise sin sympati overfor de familiene han har smertet så dypt.