— Vi vil ikke peke på noen, og si «den har gjort det, og den har gjort det». Vi vil dokumentere og fokusere på grusomhetene den syriske sivilbefolkningen utsettes for, sier Einar Bjørgo.

Nordmannen er programdirektør i UNOSAT, som er en del av FNs institutt for forskning og opplæring (UNITAR). Han forteller at UNOSAT ville offentliggjøre bildene fra Syria for å markere at det er fire år siden konflikten startet.

Flyktningeleiren Al Zataari i den nordre delen av Jordan er verdens nest største nå. Bildene viser hvordan den har vokst fra juli 2012 til november 2014.
UNOSAT

Objektiv informasjon— I alle disse årene har vi jobbet med å dokumentere hva som skjer på bakken. Alle er klar over det, men jeg synes disse bildene forteller tydelig om grusomhetene som skjer. Satelittbilder er effektive når man ikke har normal tilgang et sted. De er ofte den eneste muligheten til å få vite hva som skjer. Vi mener det er objektiv informasjon i bildene, sier Bjørgo.

I en pressemelding skriver UNITAR at over 3,7 millioner syrere er drevet på flukt til naboland av krigshandlingene, og at 6,5 millioner har måtte flytte på seg innenfor landets grenser. Det er også rapportert over 220.000 dødsfall og over en million skader som en følge av borgerkrigen.

Les kommentaren: