Verden

Iransk general legger taktikken i offensiven mot IS i Irak

Når irakske styrker nå kjemper for gjenerobre byen Tikrit fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), er en beryktet iransk general sentral ved fronten.

Sjiakrigere slåss mot IS ved Udhaim-demningen nord for Bagdag mandag. Irak har iverksatt en offensiv for å gjenerobre byen Tikrit 160 km nordvest for Bagdad.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

General Ghasem Soleimani er, ifølge nyhetsbyrået AP og flere vestlige medier, den taktiske hjernen bak kampanjen for å kaste IS ut av Saddam Husseins hjemby Tikrit. En ny storoffensiv ble innledet mandag.

Byen ligger på veien mellom Bagdad og storbyen Mosul og regnes derfor som viktig for forsyningslinjene når irakske myndigheter planlegger å gjenerobre Mosul senere i vår.

Kom til området i helgen

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars kom general Soleimani til området nær Tikrit i helgen. Soleimani er sjef for spesialstyrkene Al-Quds i den iranske Revolusjonsgarden. Han har fått kallenavnet «skyggekommandøren». Han står på den amerikanske listen over terrorister og på EUs liste over personer omfattet av sanksjoner på grunn av borgerkrigen i Syria.

Iransk general: Ghasem Soleimani.

Gir råd på detaljnivå

Ifølge AP har den mektige generalen trådt frem som sjeftaktikeren i nabolandet Iraks kamp mot de sunnimuslimske militante i IS. Soleimani deltar selv ved fronten og skal ha med seg en større stab med flere titalls rådgivere fra egne styrker. Disse spesialsoldatene fra det sjiamuslimske Iran skal veilede irakske sjiamilitser og regjeringsstyrker helt ned til de minste detaljer i kampene mot IS.

— En mann som elsker krig

I september i fjor lot den vanligvis så hemmelighetsfulle Soleimani seg fotografere på slagmarken ved Amerli i Salah al-Din-provinsen, der offensiven nå pågår. Det ble antatt at han ønsket å sende et signal til Vesten om at Teheran var til stede.

— Han er ofte her i Bagdad og Nord-Irak. Selvfølgelig vet den irakske regjeringen om dette. Han er smart. Han er også en mann som elsker krig. Han vet han er god til det, sa en ledende, anonym iraksk sjiapolitiker til Newsweek sent i fjor høst.

USA ikke involvert i offensiv

Før mandagens offensiv ble iverksatt, bombet Iraks luftvåpen mål i området. Den amerikanskledede alliansen som kriger mot IS fra luften, deltok ikke og var heller ikke forespurt, opplyser USAs forsvarsdepartement Pentagon.

Møtte kraftig motstand

Ifølge Reuters bombarderte iraksk artilleri IS-stillinger i Tikrit fra en base nord for byen i forkant av offensiven. Men soldatene og sjiamilitsen møtte kraftig motstand fra IS-krigerne, som har hatt flere måneder på å befeste sine stillinger i området.

 • Minst 16 av soldatene som rykket frem mandag, ble drept av ildgivning og veibomber.
 • Et annet sted kjørte en selvmordsbomber et kjøretøy inn i en kolonne med sjiakrigere og drepte minst fire.
 • Mandag ettermiddag eksploderte en tankbil med bensin i landsbyen Al-Jalam mens soldater og sjiamilits forsøkte å desarmere en bombe. Syv døde og 15 ble såret.

- Trenger noe tid

Den irakske militære sjefen i Salah al-Din-provinsen, general Abdul-Wahab al-Saadi, sa mandag til statlig iraksk TV at operasjonen gikk som planlagt med kamper utenfor Tikrit.

— Vi har hittil ikke gått inn i byen. Med Guds vilje vil vi rykke inn i byen, men vi trenger noe tid, som planlagt. Vi vil seire og Salah al-Din vil bli en gravplass for terroristgrupper, sa han.

Statsminister tilbød amnesti

Irak har oppevd sterk splid mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer. Sunniene var maktbasen til den tidligere diktatoren Saddam Hussein, men er et mindretall i landet. Siden Hussein ble kastet fra makten da USA invaderte landet i 2003, har sunniene følt seg marginalisert av den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

Iraksk TV fremholdt mandag at både sjia- og sunnikrigere deltar i offensiven mot Tikrit. Men det er uro for at kampanjen skal oppfattes som et sjiastyrt felttog mot et sunniområde. Før operasjonen ble iverksatt tilbød statsminister Haider al-Abadi amnesti til sunnikrigere som vil desertere fra IS nå.

— Jeg henvender meg til dem som er blitt villedet eller har gjort en feil, sa han. Abadi beskrev tilbudet som «en siste sjanse».

Kommentarene lot til å være rettet mot tidligere Saddam Hussein-lojale menn som har sluttet seg til IS etterhvert som ekstremistgruppen rykket frem i Irak i fjor.

Les også

 1. Video viser britiske skolejenter på vei til Syria

 2. IS-avhopper om «Jihadi John»: Alle kunne blitt som ham

 3. IS ødelegger flere tusen år gamle statuer med slegge og pressluftbor

https://fe458de6-0250-35e5-9535-b4f83de98aef

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)