Verden

Politisjef i Paris: Alle terroristene er drept

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepene i Paris. Åtte terrorister skal være drept, men jakten på medskyldige fortsetter.

 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

— Det er en svært vanskelig situasjon og mine tanker går til ofrene. Nå må vi holde samme og holde hodet kaldt, sa Frankrikes president Francois Hollande i en direktesendte TV-tale sent fredag kveld.

Samtidig spurte han: Hvem er disse terroristene?

Foreløpig er det ingen som har tatt på seg skylden for angrepene, som bærer preg av være koordinerte. Totalt seks åsteder skal ha blitt angrepet nærmest samtidig: Flere serveringssteder, en fotballstadion, og konsertstedet Bataclan.

Jakter på medskyldige

Lite er kjent om gjerningsmennenes motivasjon og bakgrunn for angrepene. Heller ikke identiteten til disse er kjent.

En kilde på innsiden av terroretterforskningen i Paris sier åtte angripere er døde. Politimesteren tror alle gjerningspersonene nå er døde, men jakten på medskyldige fortsetter.

Ifølge politiet sprengte angriperne i konsertlokalet Bataclan seg selv i luften da politiet slo til. Tre av angriperne hadde bombebelter på kroppen.

Få siste utvikling i vår

Les også

Direkteblogg: Terrorangrep i Paris

Nyhetsbyrå: Jihadister

Politikilder skal ha oppgitt til nyhetsbyrået AFP at angriperne som ble drept under politiets storming av konsertlokalet Bataclan, var jihadister.

Der ble over 100 mennesker drept før politiets aksjon. Ifølge øyenvitner skal ikke mennene, utstyrt med AK-47-geværer, ha sagt noe spesielt under henrettelsene.

— De ropte ingenting. De skjøt folk som lå på gulvet, sier Julian Pierce, som var der, til CNN.

De skjøt tilfeldig rundt seg, men virket kalde og målrettede, ifølge ham. Pierce så den ene terroristens ansikt, og anslår at han var ung - maksimalt 25 år gammel.

— De hadde svarte klær, men var ikke maskerte. Han jeg så, var som en tilfeldig fyr som holdt en kalshnikov.

Dette vet vi og dette vet vi ikke om terroren:

Les også

Her skjedde terrorangrepene i Paris

— Ropte «Allah akbar» før skytingen

I angrepet mot restauranten Le Petit Cambodge ropte en mann «Allah akbar» på den andre siden av gaten fra restauranten og baren Le Carillon før han begynte å skyte rundt seg.

Det fortalte vitner fredag kveld.

Ifølge journalisten Dominique Albertin i Liberation lå det minst fire eller fem døde på bakken foran Le Petit Cambodge og baren Le Carillon ved siden av.

En gruppe utenlandske studenter var kommet til baren et par timer før, og alle kastet seg på bakken og under bordene da en person på den andre siden av gaten ropte «allah Akbar» og begynte å skyte.

Vår medarbeider var ved klubben Bataclan fredag kveld:

Les også

Aftenposten på åstedet: «Fikk beskjed om å gå nærmere kun hvis jeg ville bli skutt»

Feirer på Twitter

Også på Twitter var det flere angivelig IS-tilknyttede kontoer som feiret Paris-angrepene under en arabisk emneknagg som kan oversettes med «Paris i flammer». «De vil aldri glemme dette, lik amerikanerne aldri glemmer 11. september», og «Franskmenn — slik dere dreper vil dere bli drept» er blant meldingene på IS-vennlige kontoer. Rita Katz, som leder den amerikanske etterretningsorganisasjonen SITE, påpeker på Twitter at både IS-sympatisører og medier opptrer som om det er IS som står bak, uten at noen har bekreftet at det er tilfelle.

Den arabiske emneknaggen blir imidlertid også brukt av arabisktalende som overhodet ikke sympatiserer med IS.

Se:

 1. Les også

  Bildeserie fra terrorangrepene i Paris

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kritisk rapport etter Paris-terroren: Etterretningen sviktet

 2. VERDEN

  Sting gjenåpner Bataclan ett år etter massakren

 3. VERDEN

  AFP: Mann pågrepet for Paris-terror

 4. VERDEN

  Mens britene og tyskerne går fri, rammes Frankrike igjen. Her er årsakene til det.

 5. VERDEN

  Angrepet i Strasbourg oppsummert: Dette vet vi – og dette vet vi ikke

 6. VERDEN

  Over 30 drept i selvmordsangrep i Somalia