Verden

Trump får grønt lys for deler av innreiseforbudet

NEW YORK (Aftenposten): USAs høyesterett tar opp det kontroversielle forbudet til vurdering i høst. I mellomtiden får presidenten gjennomføre deler av direktivet.

Innreiseforbudet er blitt møtt med heftige demonstrasjoner over hele USA helt siden den første versjonen ble presentert i januar. Her protesterer en gruppe demonstranter i Seattle i mai.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I to omganger har presidenten forsøkt å innføre et innreiseforbud for borgere fra seks hovedsakelig muslimske land. Begge gangene ble han stanset av rettsvesenet.

Nå har saken endt opp i Høyesterett, som kunngjorde mandag at de ni dommerne der skal vurdere det kontroversielle forbudet i oktober.

 • Vil du vite mer om innreiseforbudet? Her er hva vi skrev om den da den ble kunngjort i mars.

I mellomtiden gir retten grønt lys til Trump-administrasjonen til å innføre deler av innreiseforbudet. Forbudet kan nå innføres overfor borgere fra de seks landene som ikke har noen tilknytning til personer eller grupper i USA, har Høyesterett bestemt.

Personer som er kommet inn på amerikanske universiteter eller som har fått tilbud om jobb fra en amerikansk arbeidsgiver er blant dem som ikke skal omfattes av innreiseforbudet.

– En klar seier for vår nasjonale sikkerhet, sier Trump i en skriftlig kommentar fra Det hvite hus.

Tolkes som en midlertidig seier for Trump

Tre av dommerne – Clarence Thomas, Samuel Alito og Neil Gorsuch, gjorde det klart at de ville tillatt hele innreiseforbudet frem til retten kan fatte en endelig beslutning.

Gorsuch ble nominert av Trump i vinter og ble godkjent som ny høyesterettsdommer i april.

Landene som omfattes av innreiseforbudet er Syria, Sudan, Somalia, Iran, Libya og Jemen. En tidligere versjon av forbudet inkluderte også Irak.

Mandagens kunngjøring fra Høyesterett blir ansett som en seier for Donald Trump av flere kommentatorer på høyresiden, deriblant Fox News-ankeret Brit Hume:

Men gleden kan vise seg å være kortvarig for Trump. Flere jus-eksperter har påpekt at presidenten har gjort det vanskelig for seg selv ved å omtale direktivet som et «reiseforbud» og at han i valgkampen snakket ofte om et «muslimforbud», noe som vil være i strid med den amerikanske grunnloven.

Les mer om

 1. Høyesterett
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Sudan
 5. Jemen
 6. Syria
 7. Libya