Verden

Over 2000 flyktninger krysset grensen til Ungarn

Flere tusen flyktninger har krysset grensen mellom Serbia og Ungarn, få dager før ungarske myndigheter ferdigstiller piggtrådgjerdet som skal stenge migrantene ute.

Ungarske soldater plasserer et grenseskilt mens de ferdigstiller et gjerde nær byen Morahalom, sør i Ungarn.
  • Ntb

2093 flyktninger krysset grensen mandag, opplyser ungarsk politi tirsdag. Det er det høyeste antall på én dag noensinne.

Rekorden ble nådd bare få dager før Ungarn ferdigstiller et gjerde langs grensen for å holde migranter ute.

Krever EU-midler

Tusenvis av migranter, de fleste av dem flyktninger, er på vei nordover i Europa etter å ha tatt sjøveien til Hellas via Tyrkia.

Siden Makedonia i helgen ga opp forsøket på å regulere innreisene over grensen til Hellas, har mange av dem kommet til Serbia, som er siste stopp før Ungarn og det grenseløse Schengen-området.

Landets myndigheter krever at EU stiller opp med friske midler for å håndtere flyktningestrømmen.

EU-kommisjonen har tidligere lovet Ungarn 8 millioner euro til nødhjelp og andre tiltak for flyktningene, men det er langt fra nok, ifølge Janos Lazar, stabssjef for statsminister Viktor Orban.

– EU fordeler midlene for å beskytte grensene på en ydmykende måte. De gamle medlemsstatene har rappet pengene fra nye medlemmer, hevder han i et intervju med den ungarske avisen Magyar Hirlap.

Unntakstilstand

Rundt 8000 migranter ble registrert i den serbiske byen Presevo i løpet av ett døgn, opplyste Røde Kors mandag. Makedonske myndigheter erklærte unntakstilstand og satte inn hæren på grensen til Hellas forrige uke på grunn av det store antallet migranter og flyktninger som ville inn.

Mange av flyktningene måtte vente i flere dager før Makedonia lørdag kveld ga opp og ga dem fritt leide. Flere av dem har nå krysset Serbia og er ved grensen til Ungarn.

– Vi ble stoppet i Makedonia i to dager. Opptøyene var fryktelige, politiet brukte våpen og tåregass, jeg så en gammel dame som ble banket opp og frastjålet penger og papirer, sier en 29 år gammel IT-ingeniør som flyktet fra IS i Mosul i Irak, til nyhetsbyrået AFP.

Ungarn har registrert over 100.000 migranter så langt i år, sammenlignet med 43.000 i hele 2014.

Lurer du på hvorfor strømmen av flyktninger øker så mye akkurat nå?

Les også

  1. Her er fire årsaker til at Europa opplever en kraftig økning i antall migranter og flyktninger

  2. Tusener av migranter på vei gjennom Serbia

  3. Her kommer flyktningene fra «Siem Pilot» til Italia

  4. Carl I. Hagen vil sende alle båtflyktninger i retur

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa