Verden

Minst 50 drept under bryllupsfeiring i Tyrkia

Bryllupsfeiringen endte i blodbad. Minst 50 mennesker ble drept og 100 såret i en eksplosjon under en bryllupsfest i Tyrkia.

Dyp sorg blant slektninger til de som omkom og ble skadd i terrorangrepet under et bryllup i den tyrkiske byen Gaziantep.
  • Roar Østgårdsgjelten
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
  • NTB

Så langt har ingen tatt på seg ansvaret for det guvernøren i Gaziantep, Ali Yerlikaya, beskriver som et terrorangrep mot et bryllup.

Søndag ettermiddag opplyser president Recep Erdogan at selvmordsbomberen som sto bak angrepet var kun 12–14 år.

Angrepet, som president Erdogan mener terrororganisasjonen, den såkalte Islamske Staten (IS), sto bak, endte i en blodig tragedie.

Erdogan opplyste at 69 personer er innlagt på sykehus for behandling, 17 av dem skal være alvorlig skadet.

300–500 tilstede

Eksplosjonen skjedde ved 23-tiden lørdag i nabolaget Beybahce i byen Gaziantep sørøst i Tyrkia. Bryllupsfesten skal ha begynt å gå mot slutten. Likevel var det fortsatt mange som danset i gaten, og mellom 300 og 500 personer befant seg i området der eksplosjonen skjedde.

Provinsens guvernør Ali Yerlikya kaller handlingen et terrorangrep. Politiet i byen bekreftet søndag at det er funnet rester av en selvmordsvest på stedet.

Minst 50 ble drept under angrepet mot bryllupet.

– Barbari uten sidestykke

Visestatsminister Mehmet Simsek og landets helseminister besøkte søndag sårede og inspiserte åstedet.

– Dette er en massakre med en grusomhet og et barbari uten sidestykke, sa han ifølge AP.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg reagerer kraftig på terroren som har rammet Tyrkia.

– Jeg fordømmer sterkt rekken av grufulle terrorangrep i Tyrkia de siste dagene. Min dypeste medfølelse går til dem som har mistet sine kjære, til dem som er såret, og til det tyrkiske folk, sier Stoltenberg.

– Vi står sammen i solidaritet med våre tyrkiske allierte i denne vanskelige tida. Vi er fast bestemt på å bekjempe terrorismen i alle dens former, sier han ifølge NTB.

Broren til brudeparet: Likdeler over alt

Brudeparet, Besna and Nurettin Akdogan, skal også ha kommet til skade i eksplosjonen, men tilstanden for dem skal ifølge tyrkiske aviser ikke være alvorlig.

Broren til brudgommen fortalte etterpå:

– Vi så ingenting annet enn likdeler, sier han til avisen Daily Sabah.

En sko et stykke metall ligger igjen i gaten i Gaziantep der bombeangrepet fant sted lørdag kveld.

Må DNA-teste drepte

Minst 12 av de drepte ble søndag begravet. Mange pårørende må imidlertid vente med å begrave sine kjære fordi mange av de drepte var så skadet at de må identifiseres med DNA-prøver.

Avisen har også snakket med gjesten Gülser Ateş, som ble skadet i angrepet. Han forteller at han sto og snakket med en nabo da eksplosjonen skjedde.

– Jeg forsto ikke hva som skjedde. Det eneste jeg vet, er at naboen min døde. Hvis hun ikke hadde falt over meg, hadde jeg også blitt drept. Kroppen hennes reddet meg, forteller Ateş.

Politiet sikret og undersøkte søndag åstedet.

Spekulasjoner om hvem som sto bak

Det er ennå uklart hvem som står bak udåden. Angrepet skjedde noen timer etter at Tyrkias statsminister hadde varslet at landet kommer til å spille en mer aktiv rolle i krigen i Syria det neste halvåret.

Tyrkiske myndigheter rettet først mistanken mot både IS og den kurdiske PKK-geriljaen, men det skal ha vært mange kurdere til stede i bryllupet, noe som forsterker mistanken om at angrepet ble utført av en IS-jihadist (ekstrem islamist).

Det prokurdiske partiet HDP sier i en kunngjøring at bryllupet ble holdt av partimedlemmer.

Hundrevis av syrisk opprørere, som oppholder seg i Tyrkia, forberedte seg søndag på å angripe byen Jarablus i Syria i grenseområdet til Tyrkia. Byen holdes av IS, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Beslutningen skal ha skapt frustrasjon blant kurdiske soldater som håper å rykke videre frem i dette området.

Kvinner sørget søndag utenfor likhuset i Gaziantep.
Les også

Tyrkia varsler mer aktiv rolle i Syria

Erdogan peker på IS

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hevder at det trolig var den ytterliggående sunnigruppen IS som sto bak, men i en uttalelse retter han også skytset mot kurdiske PKK og den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan beskylder for å stå bak kuppforsøket 15. juli. Det er ingen forskjell på dem, ifølge Erdogan.

Han mener at angrepet er et forsøk på å så splid mellom ulike grupper i Tyrkia, som arabere, kurdere og turkmenere og å spre hat mellom ulike etniske og religiøse grupper.

Medfølelelse fra hele verden

Kondolansene strømmer inn fra rekke land. På Petersplassen ledet pave Frans de fremmøtte i stille bønn for de drepte og de etterlatte.

USAs ambassadør til Tyrkia, John Bass, fordømmer det «barbariske angrepet».

– Vi står ved vår allierte Tyrkia og lover å fortsette det nære samarbeidet for å beseire den felles trusselen fra terrorisme, sier han.

Flere dødelige aksjoner

En selvmordsbomber drepte to politimenn i en aksjon i Gaziantep i mai i år. Også i fjor mistet flere mennesker i området livet i en selvmordsaksjon.

Det sørlige Tyrkia har vært rammet av flere dødelige eksplosjoner de siste årene. Aksjonene er knyttet enten til kurdiske militante opprørere eller terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Les også

- Tyrkia er blitt det nærmeste stedet der IS finner utenlandske terrormål

Folk søkte sammen etter eksplosjonen som rammet bryllupsfesten i Gaziantep.

Ofte er angrepene sør i Tyrkia knyttet til utviklingen i krigen som raser i Syria.

Gaziantep er en større by bare 6 mil nord for den syriske grensen. I løpet av krigen er byen blitt tilholdssted for svært mange syriske flykninger, opposisjonsaktivister og det er også frykt for at mange jihadister er til stede i byen.

Tyrkia har tidligere fått kritikk for å ha lukket øynene for IS i Syria, noe den tyrkiske regjeringen kategorisk har avvist. I det siste har imidlertid vestlige kilder meldt at tyrkiske myndigheter har trappet opp forsøket på å hindre at gruppens medlemmer tar seg inn i Tyrkia, blant annet ved å stenge grensene slik at det er vanskeligere for IS å smugle jihadister frem og tilbake mellom Syria og Tyrkia.

De verste aksjonene hittil i år

Tre selvmordsbombere som er mistenkt for å ha tilknytning til IS drepte 44 mennesker på hovedflyplassen i Istanbul i juli. Det er det hittil dødeligste angrepet i Tyrkia i år.

Nærmere 40 personer ble drept av en selvmordsbomber i Ankara i mars. En kurdisk gruppe påtok seg ansvaret for dette aksjoner, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les mer om

  1. Tyrkia