Verden

Mange drept og skadet under angrep på Amerikansk eliteuniversitet i Kabul

Opplysninger om antall døde varierer, og myndighetene har fortsatt ikke helt oversikt. Men syv sivile og flere angripere skal være blant de døde, sier en polititalsmann ifølge NTB.

En skadet person blir fraktet bort fra det amerikanske universitetet i Kabul i en ambulanse.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Thomas Olsen
    Journalist

Tidligere har det blitt hevdet at opp til 15 personer kan være drept. Torsdag morgen hadde myndighetene avsluttet operasjonen på universitetet.

– Vi har avsluttet operasjonen. To angripere har blitt skutt, forteller Fraidoon Obaidi, sjefen for kriminalpolitiet i Kabul, til AFP natt til torsdag. Han ønsket ikke å kommentere detaljene rundt angrepet.

Ifølge AP skal også to politimenn og en sikkerhetsvakt være blant de drepte.

Ingen har hittil påtatt seg ansvaret for angrepet.

Omtrent 700 studenter og lærere var på universitetet da det ble meldt om skyting og eksplosjoner i 19-tiden lokal tid onsdag kveld. Vitner forteller at de hørte eksplosjoner og skyting med automatvåpen.

Det amerikanske universitetet i Kabul.

– Angriperne drept

Etter tre timer med skyting rapporteres det klokken 19.30 onsdag kveld at det er stille inne på universitetsområdet. Strømmen er gått og hele området er mørklagt.

– Sikkerhetsstyrker er kommet fram til skolen og vi forsøker å finne ut hva som er den faktiske situasjonen, sa Mark English til AP onsdag kveld. Han er president for Det amerikanske universitetet i Kabul.

Ifølge den lokale journalisten Qadir Sediqi skal afghanske sikkerhetsstyrker ha drept angrepsmennene, og området har blitt gjennomsøkt av soldater.

Afghansk eliteuniversitet

Det amerikanske universitetet profilerer seg på nettet med at de tilbyr «undervisning for morgens ledere». Skolen underviser afghanere etter amerikansk læreplan.

Det skal være rundt 1700 hel- og deltidsstudenter ved universitetet. Flere av de ansatte er utenlandske.

– Så ut som om de var skutt i ryggen

Student og Associated Press-fotograf Massoud Hossaini forteller til nyhetsbyrået at han var i et klasserom sammen med 15 studenter da han hørte en eksplosjon i sørenden av skoleområdet.

Hossaini forteller at han gikk til vinduet for å se hva som skjedde og at han så en person i normale klær utenfor.

– Han skjøt mot meg og knuste glasset i vinduet, sier Hossaini på telefon fra Kabul.

Studentene barrikaderte inngangsdøren til klasserommet med stoler og pulter for å hindre at terroristen skulle ta seg inn i rommet.
Hossaini og cirka ni andre studenter klarte å komme seg ut fra skoleområdet gjennom den nordlige porten.

– I det vi løp ut så jeg noen som lå på bakken med ansiktet ned. Det så ut som om de hadde blitt skutt i ryggen, sier han til AP.

Afghanske spesialstyrker løper mot området der skytingen foregår.

Student: Vi er innesperret og hører skyting rett ved

– Vi er innestengt i klasserommet med andre studenter. Jeg hørte eksplosjoner og det skytes rett ved oss, fortalte en student på skolen over telefonen til nyhetsbyrået AFP midt under angrepet.

Flere innesperrede studenter ba fortvilet om hjelp på sosiale medier mens skolen ble angrepet.

På Twitter rapporterte flere privatpersoner senere at afghanske spesialstyrker rykket ut til skolen og omringet den.

Uklart om det er én eller flere gjerningsmenn

Talsmann for politiet, Sediq Sediqqi, sier til AP at politiet og etterretningstjenestens folk er på skolens område i den vestlige delen av Kabul.

Det er motstridende meldinger om hvor mange angripere som har angrepet skolen.

En talsmann for det afghanske innenriksdepartementet opplyser til Reuters at de første meldingene gikk ut på at det var flere angripere og at noen av dem hadde på seg selvmordsvester.

– De væpnede mennene er inne på skolens område. Der inne befinner det seg flere lærere og hundrevis av elever, sa tjenestemannen.

Talsmannen for politiet, Sediq Sediqqi, sier til AP at de er inne på skolens område og leter etter terroristene. De forsøker også å evakuere alle som har vært inne på skoleområdet.

Det amerikanske universitetet ligger bak høye murer i Kabul. Da væpnede menn angrep, ble studentene fanget inne på skoleområdet.

To utenlandske lærerne kidnappet for to uker siden

Angrepet kommer to uker etter at to av lærerne ved skolen ble kidnappet i det de var på vei fra jobb. Hvor det er blitt av den amerikanske og australske lærerne er fremdeles uvisst.

USAs utenriksdepartement fordømmer angrepet onsdag kveld, og kaller det «et angrep på Afghanistans fremtid."

Les mer om

  1. Kabul
  2. Afghanistan