Verden

Ukraina kåret til Europas mest korrupte land

Dukker med riksadvokat Viktor Shokins ansikt blir brent under en demonstrasjon mot korrupsjon i Kievi fjor sommer.

Selv kreftpasienter må regne med å betale for behandlingen.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Nok en gang blir Ukraina kåret til det land i Europa som befolkningen i landet oppfatter som mest korrupt. Landet havner på en sørgelig 130. plass av 168 rangerte land på Transparence Internationals årlige indeks. Russland har heller ikke mye å skryte av, med sine 29 poeng. De ligger langt bak de skandinaviske landene, som alle ligger på topp ti med 87 til 91 poeng.

På papiret har Ukraina gratis skolegang og helsestell. Realiteten er en helt annen. Pasienter som oppsøker sykehus vet at det er forventet at de betaler legen for behandlingen. Smøringen fra pasientene er nødvendig for å holde maskinparken i gang, forklarte klinikksjefen ved Ukrainas nasjonale kreftinstitutt til The Guardian i fjor.

87.000 kroner for en universitetsplass

Foreldre som har barn i skolen må regne med å betale 2600 kroner pr. barn. En universitetsplass koster 87.000 kroner for en legestuden, skrev den canadiske avisen Globe and Mail i 2014.

Private næringsdrivende kan velge å enten smøre skatteinnkreverne eller forvente seg langt høyere skattekrav, skriver Reuters tirsdag. Manglende tiltak for å gjøre noe med korrupsjonen truer med å sette en stopper for hjelp-for-reformer-programmet til 350 milliarder kroner som Det internasjonale pengefondet, EU og USA har stablet på bena, skriver nyhetsbyrået.

Korrupsjonen er som en kreftsvulst

— Ukraina må gjøre mer for å bekjempe korrupsjonen, som spiser opp Ukraina på samme måte som kreft, sa USAs visepresident Joe Biden i en tale til det ukrainske parlamentet i begynnelsen av desember i fjor.

Den verste korrupsjonen skjer i skjæringspunktet mellom landets mektige oligarker og politikerne, skriver Josh Cohen, en tidligere amerikansk bistandsarbeider som bistår reformprosjekter i det tidligere Sovjetunionen i en kommentarartikkel i Reuters.

Ukrainas riksadvokat Viktor Shokin har blitt kritisert av Transparency International for å gjøre for lite for å få stanset korrupsjonen.

Brasil synker mest

Når et land i snart to år er blitt rystet av en korrupsjonssak med minst 14,2 milliarder kroner i bestikkelser, smøring og hvitvasking. Når det er blitt startet 941 rettslige prosesser og 75 domfellelser har resultert i tilsammen 626 år, fem måneder og 15 dager med straff, men domfelte har sluppet ut tidlig fordi de har tystet til politiet. Og landets president, som tidligere var energiminister, har sluppet å gå av. Da er det vel kanskje ikke så rart at troen på at landets offentlig ansatte er korrupte øker.

President Dilma Rousseff tar seg til pannen under en høring om hvorvidt det skulle reises riksrett mot henne. Hun unnslapp en riksrettssak.

Det er det som nå har skjedd med Brasil, ifølge Transparence Internationals årlige indeks over hvilke land som oppfattes som verdens mest korrupte. Indeksen for 2015, som ble lansert onsdag morgen, viser at Brasil er det landet som har sunket mest på indeksen. På denne listen er de minst korrupte øverst og de mest korrupte nederst.

Mens landet de siste årene har ligget på en score på 42 til 43 og lå på en 69. plass av 175 rangerte land i 2014, så har de for 2015 fått en score på 38 og en delt 78. plass på listen.

Korrupsjonen er bare ett av mange problemer Brasil sliter med før OL:

Les også

Om åtte måneder er det OL. Men alt går galt i Brasil.

Olje, fotball og OL

Vanligvis er det ikke så store variasjoner fra år til år, så nedgangen til Brasil anses som oppsiktsvekkende av Transparency International. De er ikke i tvil om at det skyldes Petrobras-skandalen.

— Det er det ingen tvil om, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge. – I tillegg har Brasil hatt arrangementer som VM i fotball og et kommende sommer-OL der det også verserer anklager om korrupsjon.

Kvinner advares mot å få barn nå i Brasil:

Les også

Hvor farlig er zika-viruset?

Dilma Rousseff stiller opp på et bilde med noen oljearbeidere på en plattform i 2011.

Store korrupsjonssaker påvirker folk oppfatning— Gitt at Brasils fall på indeksen skyldes Petrobras-saken, er det da grunn til å tro at mange andre land har et større korrupsjonsproblem enn det befolkningen tror?

— Vi kan ta en sammenligning med Norge. Da Vannverksaken på Romerike ble avslørt av Aftenposten, falt også Norge på indeksen. At store saker blir avslørt kan ha en innvirkning på befolkningens oppfatning av korrupsjonsproblematikken i et land, sier Slettemark.

Verstingene forblir verst

Andre land som har falt på indeksen er Lesotho, Libya, Australia, Spania og Tyrkia. Land som har beveget seg i riktig retning er Hellas, Senegal og Storbritannia.

Landene som anses som de mest korrupte i verden forblir de samme: Somalia og Nord-Korea skraper bunnen med en score på 8 av 100 mulige, mens Sudan (11), Afghanistan (12), Sør-Sudan (15) og Irak (16) også anses som land der lite skjer uten at noen smøres.

De fleste av verdens minst korrupte land trenger vi ikke reise langt for å finne: På toppen finner vi Danmark, med en score på 92 av 100 mulige. Deretter følger New Zealand (91), Finland (89), Sverige (87) og Norge og Sveits (begge 86).

  • Følg Aftenpostens utenriksdekning på Facebook.
  • Er Angela Merkels flyktningpolitikk i ferd med å koste henne jobben? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan Tysklands sterke leder snart står helt alene i sin tilnærming til flyktningkrisen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. Brasil
  2. Korrupsjon