Artister, politifolk, journalister og samfunnstopper på Paris-terroristens drapsliste

Den 25 år gamle Larossi Abballa hadde en liste over politifolk journalister og andre offentlige personer han mente var gode terrormål.

Politiet utenfor huset i en forstad til paris der ekteparet ble knivdrept sent mandag kveld.
  • Alf Ole Ask

Sent mandag kveld ble en politimann knivstukket ni ganger utenfor sin egen bolig i Magnanville nordvest for Paris. Etter at politimannen var drept, tok gjerningsmannen seg inn i boligen til politimannen, der han forskanset seg med mannens kone, også hun politiansatte og parets tre år gamle sønn.

Sverget troskap til IS

Da politiet stormet leiligheten fant de kvinnen drept, men sønnen var uskadet. Den 25 år gamle gjerningsmannen, Larossi Aballa, ble skutt og drept i politiaksjonen.

Frankrikes president François Hollande omtaler drapene som en «uomtvistelig terrorhandling».

Larossi Abballa (25) pekes ut som gjerningsmann etter at et ektepar ble drept i sitt eget hjem i Magnanville utenfor Paris.

å en pressekonferanse i Paris sa politisjefen François Molins at Larossi Abballa sverget troskap til IS for tre uker siden.

Ifølge Molins har de også funnet lister med terrormål som den 25 år gamle mannen hadde satt opp. Disse skal ha blitt funnet på drapsstedet.

Politifolk, musikere og journalister på drapsliste

På denne listen sto blant annet rappere, politifolk, journalister og andre offentlige personer. men Molins oppga ingen navn.

Politiet forhandlet med drapsmannen før de besluttet seg for å gå inn, noe som endte med at han ble drept. I løpet av denne samtalen fortalte han at hans aksjon var et svar på en appell fra IS-lederen Abu Bakr al-Baghdad om å drepe vantroe i deres hjem sammen med familien.

Les også

Politi-ektepar drept i gisseldrama ved Paris. IS påtar seg skylden.

Han har også på sin Facebook-side, som nå er stengt, skrevet at det ikke finnes noen uskyldige mennesker i Europa. I mangel på militære mål skal man angripe sivile.

Ifølge Molins visste 25-åringen at ekteparet jobbet i politiet.

Dette kom frem på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag i Paris. Molins tillot ikke spørsmål, men leste opp en status over etterforskningen så langt.

Var under overvåking

Molins fortalte at 25 åringen ble overvåket og var underlagt telefonkontroll. Men at det under denne overvåkingen ikke hadde fremkommet noe som tydet på at 25-åringen planla en slik terroraksjon.

Bakgrunnen for overvåkingen var at han i 2013 ble dømt for forbindelser til personer som forbereder terror - i tillegg til småkriminalitet.

Aballa åpnet en restaurant i fjor.

Filmet drapene og sendte på Facebook

Ifølge franske medier er til sammen tre personer nå pågrepet og brakt inn til avhør i forbindelse med drapet på de to politifolkene.

Terrorberedskapen er styrket i Frankrike.

Aballa skal ha filmet dramaet i 13 minutter og sendt det på Facebook. Kontoen er nå stengt ned av Facebook melder nyhetsbyrået AP.

Dette ble også bekreftet på pressekonferansen.

Gjerningsmannen filmet drapene mens tre år gammelt barn så på

David Thomson som er reporter i radiokanalen RFI har sett videoen og hat fortalt at gjerningsmannen på den truer med å gjøre hele EM til en kirkegård.

– Vi har svart ja til sjeik Adnani, som trolig viser til talsmannen for IS Abu Muhammad al-Adnani.

Hendelsen i Frankrike kommer kort tid etter at en mann som sverget troskap til IS skjøt og drepte 49 mennesker på en nattklubb i Orlando i Florida.