Britene tok farvel med dronning Elizabeth

Dagens seremonier markerte slutten på en æra. Her kan du se britenes farvel med dronning Elizabeth i bilder.

Kisten med dronning Elizabeth II bæres inn i St George’s kapell på Windsor Castle.

Mandag ettermiddag kom kisten med dronning Elizabeth til Windsor Castle utenfor London. En lang prosesjon med soldater fra ulike regimenter og militærkorps fulgte bårebilen oppover til slottet.

Langs hele the Long Walk sto en kvart million mennesker som ville se hennes siste reise. På veien fra London kastet folk blomster mot bilen.

Dette var den siste av i alt tre prosesjoner i dag.

Klokken 17.10 ble kisten båret inn til gudstjeneste i St. Georges kapell.

Den kongelige bårebilen på vei opp folkehavet på Windsor.
Prins Andrew sammen med dronningens corgier, Muick og Sandy, mens de venter på begravelsesfølget på Windsor.
Kisten bæres inn i St. Georges kapell.
Fra gudstjenesten i St. Georges kapell. Nedenfra og opp: Spanias dronning Sofia og kong Felipe, kong Willem-Alexander av Nederland og svenske kong Carl XVI Gustaf

Gudstjenesten som begynte klokken 17 norsk tid i St. George-kapellet på Windsor, ble avsluttet litt før klokken 18. Kisten med dronningen ble senket ned i krypten. Den offentlige delen av dronningens gravferd var med det over.

Senere i kveld ble det holdt en privat gudstjeneste med bare kong Charles og kongefamilien er til stede.

Kisten med dronning Elizabeth ble plassert i krypten i et mindre minnekapell som ble lagt til det gotiske kapellet i 1969. Der ligger også dronningens foreldre, kong George VI og dronning Elizabeth, begravet. Også urnen med asken av dronningens søster, prinsesse Margaret, står i denne krypten.

Mange timers sørgehøytidelighet

Den lenge planlagte og svært høytidelige sørgedagen startet da kong Charles, søsknene og sønnene, kom til Wellington hall klokken 11.35 i formiddag.

Det markerte starten på en sørgedag fylt av gamle ritualer, høytid og vemod.

Den nye kongen fulgte dronningens båre til Westminster Abbey. Der var stats-, regjeringssjefer og kongelige fra hele verden samlet. Klokken 12 startet statsbegravelsen, som var den første siden Winston Churchill døde i 1965. Han var dronning Elizabeths første av i alt femten statsministere.

Siste hilsen fra Charles

Etter hornsignalet Last Post like før klokken 13, var seremonien over. To minutters stillhet senket seg over kirken. Dronningens fremste sekkepipespiller fylte kirkerommet med sørgesang, og nasjonalsangen ble sunget.

En tydelig sorgtynget kong Charles gjorde honnør til morens kiste da den forlot Westminster Abbey mandag formiddag. På kisten lå ikke bare de kongelige regalier: imperiekronen, septeret og rikseplet. Men også en stor rosa bårebukett.

En håndskreven hilsen fra sønnen stakk opp: «In loving and devoted memory. Charles R». (I kjærlighet og hengivenhet).

På kisten ligger kronen, septeret og rikseplet og en stor blomsterkrans og hilsen fra sønnen Charles. «In loving and devoted memory. Charles R».
Bårebilen på vei til Windsor. Langs hele ruten står det folk.

Deretter startet den kongelige sørgeprosesjonen til Wellington Arch. Kong Charles fulgte morens båre sammen med søsken, samt prins William, prins Harry og Peter Phillips, sønnen til prinsesse Anne. Den øvrige kongefamilien fulgte etter i bil.

Folk samlet utenfor Windsor Castle, der dronningen vil få sitt endelige hvilested i kveld.

På vei til Windsor

I begravelsesfølget gikk ulike regimenter i sine fineste uniformer. Flere militærkorps spilte sorgtung musikk på veien opp mot triumfbuen.

Da følget kom Wellington Arch, ble kisten flyttet over i den kongelige bårebilen. Den er utformet slik at folk kunne se båren på ferden til Windsor Castle utenfor London. Folk hadde stilt seg opp langs veien for å få et glimt av prosesjonen.

Hele begravelsen har vært planlagt fra minutt til minutt, men ble kraftig forsinket etter prosesjonen.

En tydelig preget kong Charles med søsteren prinsesse Anne.

Uten sidestykke

I London var gatene fulle av folk som vil se dronning Elizabeths siste reise. Mange hadde tilbrakt natten ute for å sikre seg en plass. Sekkepiper og hornmusikk ljomet i gatene. Big Ben slo, med jevne mellomrom, i alt 96 ganger for å markere dronningens lange liv. Dronningen døde 8. september.

Utenfor Buckingham Palace sto medlemmer av hoffet.
Hertuginne Kate med barna prins George og prinsesse Charlotte.

Tre seremonier

Dronning Elizabeth var kanskje verdens mest kjente person. Hun satt på tronen i 70 år.

Storbritannia sto stille da britene tok farvel med henne. Det skjedde i tre seremonier (se tidslinje). To er offentlige. Den siste er kun for den nærmeste familien.

Kjente handlegater som Regent street var folketomme.

Britene tar i dag et siste farvel med dronningen.
Mange har aldri hatt en annen monark.
Hundretusener har samlet seg ute i gatene.
Folk har ventet hele natten langs ruten der dronningens kiste blir ført.
Tilskuere foreviger øyeblikket da båren og kongefamilien går forbi.

– Holdt løfte

Begravelsen regnes som den største politioperasjonen i britisk historie. Årsaken er alle statslederne som er samlet under ett tak. 10.000 politifolk var på jobb.

I Westminster Abbey var det 2000 stats- og regjeringssjefer, kongelige, politikere og andre spesielt inviterte. Det var en samling uten sidestykke.

Seremonien i kirken startet med bibelord først av generalsekretæren i Samveldet, baronesse Scotland, og deretter med Storbritannias nye statsminister, Liz Truss.

Erkebiskopen av Canterbury minnet om dronningens løfte på 21-årsdagen. Da lovet hun å dedikere hele livet til landet og Samveldet «enten det blir langt eller kort». Sjelden har et løfte blitt holdt i en slik grad, sa erkebiskopen.

Gjester fra hele verden

Blant gjestene var USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron, Brasils Jair Bolsonaro og alle europeiske kongehus. Kong Harald var dronningens tremenning og selvskreven gjest i begravelsen. Hele det britiske samveldet er representert.

Noen få land var utelukket. Krigen i Ukraina er årsaken til at hverken Russland eller Belarus er invitert. Derimot skal Ukraina representeres av kona til president Volodymyr Zelenskyj, Olena Zelenska.

Heller ikke Syria, Afghanistan og Venezuela er representert i begravelsen.