Syv spørsmål og svar om zikaviruset

Her er syv spørsmål og svar om det fryktede zika-viruset.

En helsearbeider sprayer mot mygg i Soyapango som en del av kampen mot zikaviruset i El Salvador.

1 Hvor kommer zika-viruset fra?

Viruset ble først oppdaget i 1947 i en ape nær Victoria-sjøen i Uganda og er oppkalt etter Zika-skogen. Det har hittil for det meste vært utbredt i tropiske afrikanske land, men med enkelte utbrudd i Sørøst-Asia og stillehavsnasjoner. I 2014 kom det til Brasil og det er nå spredt til mange land i Sør-Amerika.

2 Hvorfor er det blitt aktuelt?

I Brasil tyder mye på at det finnes en kobling mellom zikafeber og fødselsskaden mikrocefali. Dette er en tilstand der barnet blir født med krympet hode der hjernen ikke utvikles normalt og ofte også nedsatt levealder. Etter at zikaviruset ble oppdaget i Brasil har antallet tilfeller av mikrocefali skutt i været. I 2014 ble det født 150 brasilianere med tilstanden. Bare siden oktober er antallet over 4000. Tidligere er viruset også koblet til Guillain-Barré syndrom, en nervesykdom som fører til lammelser. Fire land i regionen har bedt kvinner utsette planer om å bli gravide på grunn av utbruddet.

Dersom korrupsjon, politisk og økonomisk kaos er en forutsetning for å være OL-vert, er Brasil velkvalifisert:

Les også

Om åtte måneder er det OL. Men alt går galt i Brasil.

Ti år gamle brasilianske Elison trøster sin to måneder gamle lillebror José Wesley, som ble født med mikrocefali.

3 Hva er symptomene? Eksperter regner med at enkelte som smittes, ikke blir syke. Andre kan oppleve feber, utslett, leddsmerter og røde øyne i opptil en ukes tid – ikke ulikt influensa. Symptomene beskrives normalt som milde. Behandling består eventuelt av smertestillende, hvile og vann. Diagnosen kan stilles med blodprøve.

Opptatt av debatten om integrering og asylpolitikk? Denne artikkelen var blant de mest leste på aftenposten.no tirsdag:

Les også

Svensk alarm om kriminelle mindreårige asylsøkere: - De stjeler og tar jenter mellom bena

4 Hvordan spres smitten?

Smitten spres gjennom stikk fra mygg (Aedes aegypti) – de samme insektene som sprer for eksempel denguefeber og gulfeber. Denne type mygg finnes ikke i Norge. Det er ikke kjente tilfeller av at viruset smitter mellom mennesker. Det undersøkes imidlertid om det kan smitte ved sex etter at viruset ble funnet i sæd hos en smittet på Tahiti.

En hunnmygg av typen Aedes aegypti får seg et måltid på armen til en forsker i São Paulo i Brasil.

5 Hvilke land er rammet?

Myggen som sprer viruset finnes i alle amerikanske land unntatt Canada og Chile. I USA finnes den i endel av sørstatene. Folkehelseinstituttet i Norge oppgir disse landene som områder med utbrudd eller økende forekomst Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Surinam, Venezuela, Martinique, Kapp Verde, Samoa og Salomonøyene. I tillegg er det meldt enkelte, spredte tilfeller i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin.

6 Hvilke reiseråd gjelder for disse landene?

Verdens helseorganisasjon gir ingen spesielle reiseråd, heller ikke for gravide. Folkehelseinstituttet i Oslo har siden forrige uke anbefalt at «gravide som planlegger reise til berørte områder rådfører seg med sin lege før reise og vurderer å utsette reisen, spesielt til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber.» Helsemyndighetene i USA gir omtrent samme råd.

En brasiliansk soldat ser etter mygglarver i et basseng i São Paulo.

7 Hva kan man gjøre for å beskytte seg?

Det finnes ingen vaksine eller kur mot viruset. Den aktuelle situasjonen i Brasil har imidlertid ført til at forskning på dette har skutt fart. Den beste beskyttelsen for den enkelte er å unngå myggstikk, for eksempel med myggmidler, lange ermer og bukser. Dette er særskilt viktig for gravide før 26. uke av svangerskapet. Myndighetene i rammede land satser også på å begrense utklekking av den aktuelle myggen, som ofte skjer i rent, stillestående vann.

Kilder: WHO/Centers for Disease Control and Prevention/Folkehelseinstituttet/Associated Press/Reuters

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
  • Er Angela Merkels flyktningpolitikk i ferd med å koste henne jobben? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan Tysklands sterke leder snart står helt alene i sin tilnærming til flyktningkrisen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.