- To pågrepet for bortføring på Filippinene

To personer er pågrepet for bortføringen av nordmannen Kjartan Sekkingstad og tre andre på Filippinene, opplyser ordføreren i Davao til ABS-CBN News.

Kjartan Sekkingstad og tre andre personer ble bortført fra hotellet Oceanview (bildet).

Den ene er ifølge ordfører Rodrigo Duterte identifisert som Bandajar Adona, også kjent under aliaset Banon, melderABS-CBN News.

Adona skal ha blitt gjenkjent fra overvåkingsbildene som ble tatt under bortføringen fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao 21. september.

Utenriksdepartementet vil hverken bekrefte eller avkrefte pågripelsene.

— I og med at dette er en kidnappingssak er det ikke naturlig å gi løpende oppdatering om saken, sier UDs pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen til Aftenposten.

Opplysningen er ikke bekreftet av verken politiet eller militæret, skriver filippinske medier.

Genenral Federico Dulay i etterforskningsgruppen på Filippinene kan overfor Aftenposten heller ikke bekrefte at de har arrestert noen med direkte tilknytning til kidnappingen av nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) og tre andre.

— Vi har arrestert tre personer for våpenbesittelse, mord og annen kidnapping. Dette er kriminelle som har vært etterlyst siden før kidnappingen av blant andre den norske statsborgeren. Vi vil nå gjennomføre videre etterforskning, sier han til Aftenposten.

For 15 år siden flyttet Kjartan Sekkingstad til Filippinene for å leve ut reisedrømmen. Les mer om den kidnappede hotellsjefen her.

Engasjert ordfører

Ordfører Duterte sa til journalister i Davao mandag ettermiddag at han nylig ble informert om pågripelsen i et møte med militære myndigheter, skriverPhilippine Daily Inquirer. Duterte har vært involvert i etterforskningen på grunn av sin rolle som leder for regionens såkalte freds- og ordensråd og har tilbudt seg å mekle med gisseltakerne for å få frigitt de fire.

Ordføreren har jevnlig uttalt seg til mediene, mens en spesialgruppe som etterforsker saken, har latt være å komme med opplysninger om sakens utvikling.

Duterte ville mandag ikke si noe mer om saken og påpekte ifølgeDavao Breaking Newsat han ikke har fullmakt til å snakke om etterforskningen.

Mistenker islamister

Duterte mener gisseltakerne er alliert med Abu Sayyaf-gruppen, som er tilknyttet al-Qaida-nettverket, noe politiet ikke har villet bekrefte. Ordføreren har uttalt at det var hele elleve gisseltakere.

Samtidig som Kjartan Sekkingstad er kidnappet på Filippinene, er Ole Johan Grimsgaard-Ofstad tatt til fange av terrororganisasjonen IS. På sosiale medier tar IS-medlemmer til orde for å bytte gisselet med mulla Krekar.

Ifølge Duterte ble de fire bortførte observert sammen med gisseltakerne i flere landsbyer langs kysten på øyer i Sulu-regionen forrige uke. Politiet framholder imidlertid at gjerningsmennene fortsatt befinner seg i Øst-Mindanao.

Dette har skjedd:

Det var rundt halv tolv natt til mandag 23. september at elleve bevæpnede menn utkledd som turister bortførte nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) og tre andre fra et feriested på øya Samal i Filippinene.

Se overvåkningsbildene fra kidnappingen her:

Nordmannen, som er fra Sotra, skal ha blitt bortført da han og en canadier kom til for å hjelpe et ektepar som gjerningspersonene angrep først, ifølge lokalt politi og øyenvitner. Også en annen canadier og en filippinsk kvinne ble bortført.

Kidnapperne forsvant raskt i små båter. Ingen skudd ble avfyrt, ifølge filippinsk politi.

Lørdagen etter ble det klart at filippinske myndigheter funnet en båt de mistenker ble brukt av kidnappere til å ta de fire gislene.

Båten ble funnet på øya Jolo, som er base for den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen. Den militante gruppen er tilknyttet Al-Qaida, og er beryktet for å bortføre utlendinger og kreve løsepenger.

Ordfører Rodrigo Duterte uttalte dagen etter at gislene trolig var brakt til øygruppa Sulu. Ordføreren har tilbudt seg å forhandle med gisseltakerne.

Kidnapperne har ennå ikke kommet med krav om løsepenger.

— Erfaringsmessig melder kidnapperne seg innen en uke. Det har ikke skjedd denne gangen. Det er uvanlig. Vi har likevel tro på at de kommer til å melde seg, og har bedt familiene om å rapportere til oss fortløpende dersom det skjer, sa Antonio Rivera, talsmann ved det regionale politikontoret på Filippinene på fredag.

Saken oppdateres.