Verden

Brussel stålsetter seg for Boris

Boris Johnson våknet torsdag opp som utenriksminister.

Brussel stålsetter seg for sitt første møte med britenes nye utenriksminister, etter at Boris Johnson sammenlignet EU med Hitler. Møtet skjer trolig mandag.

  • NTB
Journalister fotfølger Boris Johnsen. Den nye utenriksministeren er ingen populær mann i Brussel.

– Jeg er ikke bekymret når det gjelder Boris Johnson. Men i løpet av valgkampen løy han mye til det britiske folk, sier den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault til Europe 1.

Med det er tonen satt før EUs utenriksministermøte mandag. Forventningen i Brussel er at britenes nyslåtte utenriksminister og brexit-forkjemper Boris Johnson skal delta.

Det gjør han etter å ha kalt EU en «langsom og usynlig prosess av juridisk kolonisering» og et «politisk prosjekt som står i reell fare for å komme ut av demokratisk kontroll».

EU-parlamentets president, Martin Schultz, er alt annet enn fornøyd med den nye britiske utenriksministeren.

Til nyhetsbyrået AFP har EU-president Martin Schulz uttalt at det kan virke som den nye britiske regjeringen er satt sammen for å skape fred internt i det konservative partiet, og ikke ut fra nasjonens beste.

– Storbritannia må bryte den onde sirkelen som har direkte innvirking på resten av Europa, sier Schulz til AFP.

– Johnson er ikke en populær figur i Brussel, konkluderer nettavisen EUobserver.

Sette strek

Nå må Johnson finne en måte å samarbeide med de 27 andre utenriksministrene på fram til britenes utmelding av EU er et faktum. Og det kan bli lenge.

– De blir nødt til å sette en strek over mye av det som er blitt sagt, hvis han skal få en vettug tone, sier Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo. Få EU-ledere nærer varme følelser for den nye utenriksministeren.

– Det er jo så det går litt kaldt nedover ryggen på noen hver etter måten han har snakket om EU på, sier han til NTB.

Vrangstrupen

EU fikk Johnson for alvor i vrangstrupen da han midt i den britiske valgkampen nevnte Adolf Hitler i samme åndedrag som EU fordi begge har forsøkt å skape et «overnasjonalt Europa».

Det fikk EU-president Donald Tusk til å anklage ham for å lide av politisk hukommelsestap.

– Han må legge bånd på en del av holdningene. Det er umulig å sammenligne EU med Det tredje riket og så gå inn i et forhandlingsrom i Brussel og snakke jovialt med folk i neste øyeblikk. Det går ikke, sier Bratberg.

Forsiktige

– Vi merker oss utnevnelsen og er rede til å samarbeide med den nye utenriksministeren i Storbritannia, sier EU-kommisjonens talsperson Catherine Ray forsiktig.

Litauiske Linas Linkevicius henger et blunkefjes på Twitter-meldingen der han ønsker Johnson velkommen i klubben av EU-ministre. Men utenfor regjeringskontorene sitter kommentarene løsere.

– Jeg skulle ønske det var en spøk, men frykter det ikke er det, tvitrer Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt.

– Tydeligvis er britisk humor grenseløs, lyder det fra den liberale gruppelederen Guy Verhofstadt i EU-parlamentet.

Mulighet

– Vi har en enorm mulighet i dette landet til å gjøre det nye forholdet til Europa og resten av verden til en stor suksess, sier Johnson selv ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han får uansett ikke så mye ansvar i Brussel, ettersom statsminister Theresa May har utnevnt en egen brexit-minister og en egen minister for utenrikshandel.

Europeiske medier reagerer på utnevnelsen med stor overraskelse. Franske L'Obst kaller ham ifølge AFP for kongen av tabber. Tyske Die Welt kaller utnevnelsen et bombenedslag og «absurd ved første øyekast».

– Presset ligget på ham for å vise hva han er god for, skriver avisen, mens Der Spiegel kommenterer at til og med Johnson selv virker overrasket. (©NTB)

Brexit-forkjemper Boris Johnson får trolig sin debut i Brussel allerede mandag som ny utenriksminister i Storbritannia. Foto: Reuters / NTB scanpix

Les mer om

  1. Brussel
  2. Boris Johnson
  3. Martin Schulz
  4. EU
  5. Storbritannia