Verden

Nord-Korea-lederens bror fryktet regimets drapsmenn, følte han levde på lånt tid

BEIJING (Aftenposten): Kim Jong-nam (45) fryktet at hans bror diktatoren ville få ham drept, men valgte å leve uten livvakter i Macau, nær Hongkong.

Diktatoren Kim Jong-un (til venstre) og hans eldre halvbror Kim Jong-nam, som mandag ble drept.
  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
    Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Kim var på vei hjem til familie og venner da han mandag ble myrdet på flyplassen i Malaysias hovedstad.

– Han visste at hans liv var i fare og at hans halvbror Kim Jong-un var etter ham, sier en venn av Kim Jong-nam til South China Morning Post (SCMP). Sammen med andre hadde han avtalt å spise middag tirsdag kveld med mannen de til daglig bare kalte «John». Om formiddagen fikk de budskapet om at vennen var blitt drept dagen før.

Bilen til Nord-Koreas ambassadør til Kuala Lumpur forlater her sykehuset der liket av Kim Jong-nam blir obdusert. Malaysierne nekter å gi etter for Pyongyangs press.

Nord-Korea krever legemet utlevert

Ifølge BBC har Nord-Koreas regjering nå formelt anmodet om å få Kims legeme utlevert. Myndighetene i Pyongyang skal ha motsatt seg at liket blir holdt tilbake slik at det kan utføres obduksjon og andre nødvendige undersøkelser for å fastslå nøyaktig hvordan diktatorens halvbror ble drept.

Nord-Korea skal ha sendt representanter til sykehuset der liket oppbevares, for å kreve det utlevert straks.

En malaysisk kilde sier til Reuters at det ikke er aktuelt å gi etter for presset: – Vi kommer til å følge vanlige prosedyrer.

Bilder fra overvåkingskamera viser kvinnen (i midten, t.v) som senere ble pågrepet på Kuala Lumpur internasjonale flyplass.

Kvinner antas å ha utført bestillingsdrap

En kvinne med vietnamesisk pass, Doan Thi Huong, er pågrepet av malaysisk politi og varetektsfengslet i Kuala Lumpur. Etterforskerne mener minst en kvinne til deltok i det som kan se ut som et bestillingsdrap med gift, og leter også etter andre medhjelpere.

Malaysisk politi meldte torsdag at nok en kvinne var blitt arrestert i saken. OverinspektørTan Sri Khalid Abu Bakar i politiet bekrefter pågripelsen av den andre kvinnen. Denne gangen skal det dreie seg om en 25 år gammel kvinne med et indonesisk pass.

Det siste Kim Jong-nam sa før han døde, var at en kvinne hadde sprayet en væske i ansiktet hans. 45-åringen døde i ambulansen, på vei til sykehuset.

Diktator-brorens siste ord

Ifølge sørkoreanske medier ble drapet utført av to kvinnelige nordkoreanske agenter. Anonyme amerikanske etterretningskilder har uttalt at de antar at dette stemmer.

Malaysisk politi har ikke bekreftet denne versjonen, og har heller ikke formelt erklært at den drepte virkelig er Kim Jong-nam, som skal ha reist med et pass utstedt i et annet navn.

Diktatorens onkel Jang Song-thaek ble henrettet for fire år siden.

Skremt da onkelen ble henrettet

Dersom det blir bekreftet at drapet var bestilt av Kim Jong-un, er halvbroren den mest høyprofilerte slektning diktatoren har ryddet av veien siden han beordret henrettelsen av sin onkel Jang Song-thaek i 2013.

Drapet på onkel Jang gjorde at Kim Jong-nam ble mer redd for sitt eget liv, men uten at han ble paranoid eller overforsiktig, ifølge vennen som har latt seg intervjue av SCMP, og som har kjent diktatorens halvbror i et tiår.

Ifølge BBC har Sør-Koreas etterretningssjef Lee Byung-ho orientert landets folkevalgte om at Pyongyang i flere år har ønsket å få likvidert den tidligere diktatoren Kim Jong-ils eldste sønn.

En fengslet spion fra nord skal i 2012 ha innrømmet overfor sørkoreanerne at han hadde forsøkt å ta livet av Kim og kamuflere det som en bilulykke.

Villig til å ødelegge amerikanske storbyer med atomvåpen

Han var likevel på Facebook

Men til tross for at han fryktet for sitt liv, så klarte ikke Kim å holde seg helt unna sosiale medier. Han hadde en Facebook-konto som var registrert med det samme falske navnet som sto i passet han brukte da han ble drept, melder NK News, en sørkoreansk nyhetsformidler som fokuserer på nyheter om Nord-Korea.

Facebook-kontoen som var registrert på navnet «Kim Chol» har flere bilder som viser Kim Jong Nam i Macau, der han bodde. Profilbildet som er blitt brukt viser et ekorn.

Den siste posten på Facebook-siden er imidlertid fra så lang tid tilbake som november 2015.

Kim skal også ha brukt kommersielle e-posttjenester for å kommunisere. Det kan ha bidratt til at han ble drept, sier en tidligere sørkoreansk etterretningsminister til NK News.

– Åpne aktiviteter som dette ser ikke ut som om de kommer fra en person som lever med konstante drapstrusler, sier tidligere etterretningsminister Cha Du-hyeogn. – Jeg tror det er mulig at Kim (Jong-nam) var uforsiktig, noe som kan ha ført til hans troskyldige død.

Diktatorsønnen ble stanset av japansk politi da han ville besøke Disneyland i 2001.

Valgte å leve mest mulig normalt

Kim Jong-nam skapte overskrifter da diktatorsønnen i 2001 forsøkte å ta seg til Tokyo med falskt pass, angivelig fordi han ville besøke Disneyland.

Han holdt siden en nokså lav profil, bortsett fra da han i 2012 i et intervju kritiserte sin families «dynastiske» kontroll over Nord-Korea og uttalte at hans yngre halvbror manglet de nødvendige egenskaper for å utøve sitt lederskap.

Ifølge SCMPs kilde hadde ikke Kim jong-uns halvbror med seg livvakter når han beveget seg rundt i den særskilte kinesiske regionen og tidligere portugisiske kolonien han hadde gjort til sitt hjemsted, og der hans enke, voksne sønn og datter bor.

Venner beskriver Kim Jong-nam som vennlig, omgjengelig og omsorgsfull.

Viste omsorg for medmennesker

Kilden beskriver en munter og omgjengelig kar som elsket fransk vin og ofte reiste til Paris for å praktisere sine språkkunnskaper.

Han fremhever også sin venn som en person med sosial samvittighet som gjerne ville yte hjelp til vanskeligstilte i gambling-regionen Macau, ikke minst sørkoreanere.

– Han levde et avslappet liv og trodde tydeligvis at han var beskyttet av Kina, sier vennen.

Han opplyser at Kim Jong-nam nesten aldri snakket om sin halvbror diktatoren og Nord-Koreas regime, bortsett fra at han iblant spøkte med sin egen «paria-status.»

– Han ønsket aldri å bli sin fars etterfølger, og han tok avstand fra sin brors styresett. Men jeg tror han håpet en dag å kunne spille en politisk rolle i sitt land. Mitt inntrykk er at han virkelig hadde omsorg for folket der og forholdene de lever under, sier vennen til South China Morning Post.

jl@ap.no

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/jorgenlohne

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Kim Jong-un
  3. Pyongyang
  4. Kuala Lumpur
  5. Tokyo
  6. Flyplass
  7. Atomvåpen