Verden

Turiststrømmen til USA stopper opp. Trump får noe av skylden.

President Donald Trump er ingen god oppskrift for å lokke turistene til USA.

Vil folk velge andre reisemål enn USA etter at Trump har kommet til makten i landet? Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix

  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

Det forteller nyhetsbyrået Reuters.

Innreiserestriksjonene Trump ville innføre etter at han ble president, kan avskrekke så mange at det vil gå ut over inntektene turistene genererer. Det kom frem under verdens største reiselivsmesse i Berlin forrige uke.

  • Les også: Dommer stanser Trumps nye innreiseforbud

I tillegg er dollaren for øyeblikket svært sterk, noe som også jobber mot den amerikanske turistindustrien, selv om enkelte eksperter mener dette kan snu.

For første gang siden finanskrisen i 2008 vil færre nå reise til USA.

Anslår 700.000 færre turister til New York

– Jeg er glad for at innreiserestriksjonene er trukket tilbake, men det er fremdeles noen problemer. Det sender en beskjed om at turister ikke er velkomne, sier David Kong, konsernsjef i den amerikanske hotellkjeden Best Western, til Reuters under reiselivsmessen.

Turistorganisasjonen NYC & Company anslår at rundt 700.000 færre turister kommer til New York etter at Trump ble president og de nye innreisereglene kom, skriver svenske Dagens Industri.

Dette medfører at tapet av penger brukt i byen kommer på over 17.000 kroner pr. person, og i tillegg kommer ytterligere negative effekter. Totalt havner summen på over 18 milliarder kroner for New York, og for hele USA blir prislappen for den synkende turismen enda større, skriver NTB.

I tillegg har dollaren steget med over 5 prosent i forhold til euroen de siste seks månedene, noe som gjør det ekstra dyrt for reisende å besøke USA.

Færre forretningsreisende

New York forventet at antallet som ville besøke byen i 2017, ville forbli uendret fra 2016 på rundt 12,7 millioner. Nå har de kuttet antallet med 300.000.

– Det er for tidlig å se nøyaktig hva som skal skje, sier Britt Hijkoop i NYC & Company til Reuters. Hun legger til at de kommer til å jobbe aktivt for å motvirke dette, blant annet med reklame.

En undersøkelse fra Global Business Travel Association (GBTA) forventer at forretningsreisende vil falle, noe som vil få konsekvenser for inntektene til hoteller og flyselskaper.

37 prosent av alle forretningsreisende i USA forventer en reduksjon i sin arbeidsgivers reisevirksomhet som følge av Trumps innreiserestriksjoner. 17 prosent av de forretningsreisende fra Europa sier at selskapene de jobber for allerede har kansellert reiser til USA.

Flyselskapet Emirates, som holder til i De forente arabiske emirater og har mange passasjerer fra arabiske land, sier til Reuters under reiselivsmessen at bookingraten for USA-reiser falt med 35 prosent over natten etter at den første innreiseordren ble innført. Dette har ikke tatt seg opp igjen.

På den andre siden sier American Airlines, USAs største flyselskap, at det ikke har sett noen effekt av Trumps ordre. Konkurrenten United Continentals sjef Oscar Munoz sa følgende under et seminar i Washington forrige uke:

– Det er mye uro rundt dette, og dermed også stor bekymring.

Færre nordmenn søker etter USA-reiser

– De siste to ukene har antall søk på flyreiser til USA ligget 15 prosent bak samme periode i fjor. Ser vi på de åtte første ukene av 2017, har vi sett en nedgang på 9 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, sier Eivind W. Christiansen, produktdirektør for reise og reklameprodukter i Finn.no Reise, til Aftenposten.

New York er berømt for Manhattan Skyline, horisonten til bydelen Manhattan. Foto: Julio Cortez / AP / NTB scanpix

Christiansen peker på at dette ikke nødvendigvis er en Trump-effekt, og han trekker frem valutaeffekten som en mulig årsak. På den andre siden har flere flyselskaper lansert flere billige reiser, slik sett burde søkene heller være flere enn færre.

Ticket får færre bestillinger fra Norden

Reisebyrået Ticket sa i en pressemelding i slutten av februar at de merker en Trump-effekt på USA-bestillingene sine.

Mellom 20. januar og 16. februar minsket bestillingene til USA fra Norden med 11 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. I Norge minsket det med hele 33 prosent. Fram til 14. mars i år hadde USA-bestillingene fra Norge sunket med 16,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

«Altså har det jevnet seg ut litt sammenlignet med de 33 prosentene som ble oppgitt 27. februar», skriver Iselin Fjeld i Ticket i en e-post til Aftenposten.

Frihetsgudinnen er en av New Yorks mest kjente turistattraksjoner. Foto: Kolstad, Tom A.

SAS økte antall flyvninger

SAS forteller derimot en litt annen historie. De har økt antall flyvninger til USA med omtrent 30–40 prosent og ser derfor en god økning i antall passasjerer.

– Det kan jo være at vår økning har gått noe ut over de andre, sier kommunikasjonsdirektør Knut Morten Johansen i SAS.

Han forklarer også at en stor andel av SAS-passasjerene er amerikanere som reiser fra USA til Norge. Disse opplever at det blir billigere å reise til Norge desto sterkere dollaren er, så noe av økningen kan komme derfra.

– Om amerikanernes reiselyst påvirkes av Trumps presidentskap, vet jeg ikke, men det kan jo hende de har mer lyst til å reise ut av landet enn før, sier han med et glimt i øyet.

Reiseglade nordmenn

Nordmenn var på 1,6 millioner utenlandsreiser med minst én overnatting i fjorårets fjerde kvartal. Det er 5 prosent lavere enn i samme kvartal i 2015.
Samtidig gikk tallet på innenlandsreiser opp 1 prosent til 2,5 millioner kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Med 278.000 reiser er Spania igjen det landet vi hadde flest reiser til. Deretter kommer Storbritannia med 200.000 reiser, Sverige med 187.000 og Danmark med 182.000 reiser, skriver NTB.

Les også: Kanariøyene knuser alle rekorder, også blant nordmenn

I fjorårets siste kvartal brukte nordmenn 27,6 milliarder kroner på reiser. Det er 7 prosent mindre enn samme kvartal i 2015. Samlet sett ble det brukt omtrent like mye på innenlandsreisene og 9 prosent mindre på utenlandsreisene.

Schibsted eier både Finn.no og Aftenposten.

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump