Slaget som forandret Europa – og som du aldri har hørt om

Slaget om liten, ukjent by i østlige Ukraina viste Putins sanne ansikt, og den ukrainske regjeringens militære udugelighet. Det forteller overlevende fra massakren hvor minst 1000 ukrainske soldater ble drept eller forsvant.

Ett år etter slaget ved Ilovaisk avsløres det at 1000 ukrainske soldater ble drept, ti ganger mer enn den ukrainske regjeringen hevdet. Katastrofen endret krigen, og kan også ha endret Europas grenser for alltid.
  • Per Anders Johansen

Blodbadet i solsikkeåkrene i Donetsk var så grufullt at de ukrainske generalene forsøkte å legge lokk på hva som skjedde. Først nå kommer historien frem om slaget som førte verden et stort skritt nærmere en ny, kald krig.

For ett år siden var 36 år gamle Alexej Antipov en lykkelig ukrainsk snikskytter i Donbass-bataljonen.

Seierherrene fra Maidan trodde "antiterroristoperasjonen" skulle bli en lynkrig. I august rykket de frem og erobret den ene landsbyen etter den andre fra de russiskstøttede opprørerne.

— Vi var glade, stolte og sikre på seier, sier Alexej.

Ved den lille byen Ilovaisk skulle alt forandre seg.

Stoppet, omringet og utslettet

Alexej Antipov var skarpskytter i Donbass-bataljonen, en av de ukrainske avdelingene som ble omringet og nesten utslettet av russiske styrker i august i fjor.

I løpet av noen dager ble de ukrainske styrkene stoppet, omringet og i praksis nærmest utslettet.Tungt artilleri, stridsvogner og topptrente russiske soldater rykket inn over grensen.

— Feiginger! Dette er tullprat, sa sjefen for den ukrainske generalstaben da meldingene kom.

Hele sørfronten på 140 kilometer brøt sammen.

Les også:

Les også

Dette er Europas farligste sted

Slik er krig på russisk vis

Slaget om den lille byen i østlige Ukraina utviklet seg til en massakre da ukrainske soldater møtte profesjonelle russiske soldater med overlegen artillerikraft. Hver fjerde ukrainske soldat mistet livet, noe som betyr at tapstallene i prosent var høyere enn i de alliertes invasjon av Normandie i 1944.

Slaget var ikke en kamp ansikt til ansikt, forteller flere overlevende til Aftenposten.De fleste så aldri en eneste russer før de døde. De omringede ble teppebombet av Grad-raketter, artilleri og stridsvogner.

Tette klynger av 10–20 ukrainske soldater brant opp, innesperret i sønderskutte pansrede kjøretøy, busser og varebiler.

Den svarteste dagen var 29. august 2014:

Ukrainerne hevder at Putin og opprørerne lovet dem fritt leide ut, for så å bryte løftet. Opprørerne påstår at ukrainerne nektet å legge igjen våpen.

Prøvde å skjule omfanget av blodbadet

36 år gamle Alexej Antipov var ukrainsk snikskytter i Donbass-bataljonen. Han er en av de overlevende fra massakren ved Ilovaisk for ett år siden, og må klare seg på en krigspensjon på 750 kroner måneden.

Den ukrainske regjeringen prøvde å bagatellisere tapstallene til rundt 100 soldater.Ett år senere fastslår en uavhengig parlamentarisk granskningskommisjon at dette var en løgn:

Minst 1000 ukrainske soldater mistet livet.

Hver fjerde soldat langs frontlinjen ble drept, i tillegg til alle de sårede.

— Vi fikk føle hva russerne og Putin er i stand til, sier Antipov. Selv ble han tatt til fange. Etter fire måneder slapp han fri i en fangeutveksling.

I dag lever han av krigspensjon på 750 kroner i måneden.

Forandret hele krigen og Europa

Et utbrent ukrainsk millitærkjøretøy etter slaget om Ilovaisk.

Blodbadet førte til at en kraftig svekket president Petro Porosjenko måtte gi innrømmelser under fredsforhandlingene i Minsk.Frontene ble flyttet mange mil tilbake vestover, og forandret kanskje Europas grenser mot øst for alltid.

Ilovaisk bidro også til at mange soldater i de frivillige, halvprivate bataljonene har en dyp mistillit til Ukrainas regjering.

Slaget ga dessuten de kanskje klareste bevisene på Putins hybridkrig:

  • En gruppe russiske fallskjermjegere ble tatt til fange.
  • Satellittbilder viste sporene etter rakettrampene på russisk side av grensen.
  • Bilder på sosiale medier avslørte russiske soldater inne i Donetsk.
  • En rekke unge russiske soldater kom hjem – i likkister.

Filmen tok slutt. Det reddet hans liv

Vi ble knust akkurat da vi kunne kjenne lukten av seier, sier den erfarne ukrainske fotografen Alexandr Glyadyelov. Han ble reddet fordi han gikk tom for film i kameraet. Derfor slapp han ut dagen før Ukraina gikk på et militært nederlag som har skapt dyp mistillit og hat - både mot Putin og Porosjenkos militærsjefer.

Dette forandret alt, sier fotografen Alexandr Glyadyelov. I et lite galleri i Kiev stiller han og tre kolleger ut bilder til minne om de døde.

— Jeg er gammeldags og bruker fremdeles et Leica-kamera med film, sier fotografen.

Like før katastrofen, gikk han tom for filmruller. Han ble med en av de siste ambulansene ut.

— Det reddet trolig livet mitt.

Mange av mennene på bildene er døde eller kvestet for livet.

— Denne gutten elsket jeg å ta bilde av fordi han hadde så blå øyne. Du skulle sett de lysende, blå øynene, sier Glyadyelov og peker på en av de døde på veggen.

— Ilovaisk lærte at vi ukrainere aldri mer må stole på russere eller Putin. Aldri.