Verden

Hver femte Sanders-velger kan gå til Trump

De er hvite, de er sinte, og de er flest menn. Donald Trump kan kapre en stor andel av Bernie Sanders velgere.

Menn er kjernevelgere både for Bernie Sanders og Donald Trump.
 • Christina Pletten
 • Alf Ole Ask
  Journalist

Presset på presidentkandidat Bernie Sanders om å kaste inn håndkleet er nå sterkt. Demokratene frykter at han kan skade Hillary Clinton dersom han ikke oppfordrer sine velgere om å støtte henne.

Meningsmålinger viser at en betydelig andel av Sanders tilhengere vurderer å stemme på Donald Trump - ifølge The Washington Post kan det dreie seg om 20 prosent.

Torsdag skal Sanders møte president Barack Obama i Det hvite hus. Da er det forventet at Obama vil prøve å overtale senatoren til å støtte Hillary Clinton og samle partiet.

Presidenten vil fortelle Sanders at den beste måten han kan øke innflytelsen sin på, er ved å hjelpe Clinton til å slå Trump i november, skriver the New York Times.

Obama har foreløpig ikke formelt støttet noen av kandidatene, men det kommer til å skje i løpet av få dager, skriver avisen.

Kampen er i gang

Presidentdrømmen til Bernie Sanders er i stabilt sideleie.

Håpet om at den skal våkne til live svinner raskt. Mens Sanders nekter å gi seg og tviholder på velgerne sine, sirkler Hillary Clinton og Donald Trump nå stadig nærmere den døende kampanjen.

Onsdag satte Trump klørne rett i kadaveret da han gjorde et direkte forsøk på å sveipe Sanders-velgerne inn under hentesveisen:

– Til alle Bernie Sanders-velgerne som har blitt etterlatt ute i kulden av et rigget system av superdelegater: vi ønsker dere velkommen med åpne armer, sa Trump fra talerstolen.

Bernie Sanders tapte California, men nekter å gi seg. Han vil ennå ikke oppfordre sine velgere til å støtte Hillary Clinton.

Kampen er i gang

Dragkampen om Bernie Sanders velgere har ulmet lenge. Både Trump og Sanders har påpekt at de har overlappende velgergrupper, til tross for at de altså representerer politiske motpoler. Det betyr at Clinton ikke automatisk kan forvente at velgerne til sin demokratiske rival vil støtte henne, selv om hun blir nominert på landsmøtet om en drøy måned.

– Det er vanskelig å si akkurat hvor Sanders-velgerne vil ende opp. Dette er en bevegelig prosess, sier David Paleogolos, som er leder for meningsmålingsinstituttet ved Suffolk University, til Aftenposten.

I en nasjonal måling i april sa 80 prosent av Sanders-supporterne at de ville stemme på Clinton, ifølge Paleologos. Tidligere Suffolk-målinger har antydet at 25 prosent «vil ha vanskelig» for å stemme på den tidligere utenriksministeren.

Blir russere og kinesere skremt av fenomenet Donald Trump, og er de like interessert i USA-valget som vi nordmenn er? Det spør vi om i denne Verden-podkasten, som du kan lytte til i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller via vårRSS-strøm.

– Tretten prosent sa at de ville stemme på Trump, og syv prosent at de ikke hadde bestemt seg. Der har du tjue prosent. Men et viktig element er at mange av velgerne til Sanders er uavhengige. Blant dem kan det være skjulte Trump-tilhengere, sier meningsmåleren.

Alle utenom Hillary

The Washington Post anslår at én av fem Sanders-supportere vil hoppe til Trump-siden, ifølge avisens tall fra mai. Det er dobbelt så mange som i mars, da bare én av ti Sandersvelgere sa de ville gjøre et slikt sprang.

Avisen The Guardian gjorde i mars en kartlegging av Sanders-velgere med Trump som annetvalg. Disse velgerne var i overveiende grad hvite, med lav inntekt og skepsis til etablerte maktstrukturer.

De forklarte sitt standpunkt med at begge kandidatene ønsket å beskytte arbeidere og forhindre nye kriger, at de er mot etablissementet og at de ønsker å støtte «enhver som ikke er Hillary Clinton».

Sanders-tilhengerne er svært entusiastiske, og en betydelig del av dem sier de ikke vil stemme på Hillary Clinton.

I samme periode fant konservative Wall Street Journal at en tredjedel av Sanders-velgerne ikke vil stemme på Hillary Clinton uansett omstendighetene.

De mest innbitte anti-Clinton velgerne har tatt i bruk hashtager som #NeverHillary eller #bernieorgreen, og det finnes opprop på nettet som www.wontvotehillary.com. Det finnes også en omstridt kampanje for å skrive inn Bernie Sanders navn på stemmeseddelen i november.

Hvem er Bernie-velgerne?

Valgdagsmålinger viser at Bernie Sanders velgere har en klar profil.

I nesten alle stater gjør han det bedre blant menn, hvite, folk under førti, folk med litt eller middels utdannelse (inkludert dem under utdanning), folk med lav inntekt, de som identifiserer seg som uavhengige, og de som identifiserer seg som veldig liberale.

Les også

Clinton: – Trumps irritasjon kan føre til krig

Når man sammenstiller flere faktorer, står Sanders sterkt blant hvite menn uten utdannelse. Det er sammenfallende med en viktig del av Donalds Trumps velgerskare.

– Hvite menn er Donald Trumps «trumfkort». Det viktigste for Hillary Clinton når det gjelder Sanders-supporterne, vil være å tiltrekke seg ugifte, unge kvinner. Disse har tradisjonelt vært en solid base for demokratene, mens gifte kvinner stemmer mer konservativt. Men i denne valgsyklusen har Sanders et grep om denne velgergruppen. Hvis de bestemmer seg for å bli hjemme, eller støtte andre, er det et kjempeproblem for Clinton, sier David Paleogolos.

Han er overrasket over at Sanders ikke ga Clinton tydeligere støtte i sin tale etter de siste primærvalgene.

– Han ga ingen tegn til at han ville gi ved dørene, men snakket i stedet om en revolusjon. På denne måten tvinger han demokratene til å trekke til venstre politisk, mens Clinton burde bevege seg mot midten for å kapre moderate, uavhengige velgere. Det kan bli et problem for henne, sier Paleogolos.

Bør bygge bro

Morley Winograd og Michael Hais ved Brookings Institute har skrevet en artikkel på tenketankens hjemmeside om hvordan Hillary Clinton skal få millenium-generasjonen til å stemme på henne.

Les også

Hillary Clintons store hodepine: 8,9 millioner Bernie Sanders-tilhengere

Deres hovedråd er at hun forsøker å bygge en bro mellom de velgergruppene der hun står sterkt, de over 45 år, og de som er mellom 18 og 29. Dette kan hun gjøre ved å understreke at det å helpe de unge bidrar til å sikre velferdsordningene – et viktig tema for eldre velgere.

De viser også til at det absolutt viktigste spørsmålet for den unge generasjonen er studieutgifter. Dette må reflekteres i den politiske plattformen til demokratene. Et flertall av denne generasjonen stemmer demokratisk.

Les også

Clinton må betale dyrt for å kapre Sanders-tilhengerne

Men de har likevel noen særtrekk over partigrensene:

 • De er mer liberale i verdispørsmål som forhold til homofile, sivile rettigheter, og mer opptatt av økonomisk ulikhet enn noen annen generasjon.
 • De har vokst opp i et flerkulturelt USA og er mer opptatt av å finne løsning via konsensus enn konfrontasjon. "Pragmatiske idealister" er ord de to bruker om denne generasjonen.
 • Milleniumgenerasjonen i begge partier har større tro på
  kollektive eller fellesskapsløsninger. De ser ikke på myndigheter – staten – med samme skepsis som eldre amerikanske generasjoner.
 • De er også mer skeptiske enn andre til å bruke
  militære virkemidler for å oppnå fred.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Donald Trump
 3. Hillary Clinton
 4. Bernie Sanders
 5. USA