Verden

Derfor er folkemordet på armenerne politisk sprengstoff

Massakrene på armenere i Det osmanske riket var et folkemord, slår den tyske Forbundsdagen fast. Den hundre år gamle hendelsen fører fortsatt til kokende konflikt mellom europeiske land.

Den armenske presidenten Serzh Sargsyan (i første rekke) og den amerikanske skuespilleren George Clooney deltar i en minnesermoni for folkemordet i den armenske hovedstaden Jerevan i april i år. Vahan Stepanyan / TT / NTB Scanpix

 • Ingrid Brekke
 • SISTE: Tyrkia kaller hjem landets ambassadør til Tyskland på grunn av dagens beslutning i den tyske nasjonalforsamlingen, ifølge BBC.

Torsdag vedtok Forbundsdagen i Tyskland en resolusjon som stempler Det osmanske rikets massemord på armenerne under første verdenskrig "folkemord". Bortsett fra venstrepartiet Die Linke står alle partiene bak resolusjonen. Die Linke har et eget forslag med sterkere ordbruk.

Armenia hyller Tysklands beslutning.

– Tyskland gir et viktig bidrag ikke bare til den internasjonale anerkjennelsen og fordømmelsen av det armenske folkemordet, men også til den universale kampen for å forhindre nye folkemord og kriminalitet mot menneskeheten, sier Armenias utenriksminister Edward Nalbandian.

Armenernes sak har også fått den amerikanske skuespilleren George Clooney til å engasjere seg. I april deltok han i minneseremonien i Armenias hovedstad Jerevan, der han også delte ut et stor humanitær pris i navnet til en av dem som overlevde folkemordet. - Mange år før noen uttalte ordet "folkemord", fantes Armenia. Og selv om ordet ikke var i bruk, visste vi godt hva det innebar, sa Clooney under minneseremonien ifølge Hollywood Reporter.

Hvorfor er dette så betent nå?

EUs flyktningavtale med Tyrkia er fortsatt uavklart. I en situasjon der Tyskland og resten av EU er avhengig av samarbeidet med Tyrkia, tirrer altså Forbundsdagen landet litt ekstra med denne historiske resolusjonen.

Forbundskansler Angela Merkel har også fått mye kritikk for at hun forsøker å holde seg inne med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til tross for gjentatte menneskerettighetsbrudd og hans stadig mer autoritære styringsform. Behandlingen i Forbundsdagen er imidlertid allerede utsatt flere ganger.

Armenere holder opp bilder fra det armenske folkemordet under 100-årsmarkeringen i Jerusalem i april 2014. ODED BALILTY / TT / NTB Scanpix

Hva handler konflikten om?

Det er ingen uenighet om at deportasjoner og massakrer skjedde. Men hvilket ord skal brukes? Tyrkia, som er Det osmanske rikets direkte etterfølger, mener at armenerne støttet russerne og var part i krigen. Det osmanske riket kjempet på tysk side under første verdenskrig.

Hva sier Tyrkia?

Vedtaket vil forverre forholdet mellom Tyskland og Tyrkia "på diplomatisk, økonomisk, forretningsmessig, politisk og militært nivå", advarte president Erdogan på en pressekonferanse i forkant. Han har også appellert direkte til forbundskansler Angela Merkel i en telefonsamtale:

 • Vi forventer sunn fornuft.

Kort tid etter beslutningen ble kjent torsdag, omtalte tyrkiske myndigheter den som "en historisk feil" og sa at den var ugyldig.

 • Vil du vite mer? Her kan du lese innsiktartikkelen Tyrkias tabu.

Den ferske tyrkiske statsministeren Binali Yildirim har sagt til Merkel at resolusjonen er "holdningsløs og urettferdig".

Hva mener den tyrkiske minoriteten i Tyskland?

Det bor halvannen million tyrkiske statsborgere i Tyskland. Omtrent like mange har tyrkiske røtter og tysk statsborgerskap. Nå har over 500 tyrkiske organisasjoner i landet forfattet et skriv som de oppfordrer folk til å sende politikere i protest. Der understrekes det at vedtaket er som "gift for den fredelige sameksistensen mellom tyskere og tyrkere her i landet". Uansett hvor uenige disse mange gruppene er eller, står de stort sett samlet om dette spørsmålet. Slik er det i Tyrkia også: overveldende enighet om at "folkemord" bør massakrene ikke kalles.

 • Også paven har kalt drapene på armenerne for folkemord.

Tyske politikere har i tillegg mottatt en rekke hatbrev og trusler, ikke minst dem som selv har tyrkisk bakgrunn. Cem Özdemir, leder for De grønne, forteller at han skjelles ut som "forræder", "armenersvin", "horesønn", "armensk terrorist" og til og med "nazist".

Hva sier Armenia?

Også armenerne utøver trykk: For eksempel har De grønnes fraksjon har fått over tusen eposter derfra. President Sargsyan oppfordrer i Bild tyske parlamentsmedlemmer om å ikke la seg skremme. Det er ikke rettferdig at man ikke skal kunne kall noe folkemord "bare fordi et annet lands statssjef blir sint", sier han.

Er alle medlemmene i Forbundsdagen enige?

Den tyske regjeringens integrasjonsansvarlige, sosialdemokraten Aydan Özoguz, er kritisk til resolusjonen. – Instrumentaliseringen av dette temaet ergrer meg, sier hun. Özoguz tror også at vedtaket heller skader enn gagner forholdet mellom Tyrkia og Armenia. Hun kommer likevel til å stemme for resolusjonen, uten at hun offentlig har forklart hvorfor.

Kilder: Tagesschau.de, Spiegel.de

Hvem er Recep Tayyip Erdogan? Hør våre medarbeidere analysere Tyrkias mektige president. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Tyskland
 2. Recep Tayyip Erdogan
 3. Angela Merkel
 4. Tyrkia
 5. EU
 6. Armenia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Erdogan om folkemordvedtaket i Tyskland: Vil få alvorlige konsekvenser

 2. VERDEN

  Tror ikke Erdogan bryter flyktningavtalen med EU

 3. VERDEN

  Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan

 4. VERDEN

  Erdogan bruker nazi-sammenligning overfor Tyskland - igjen

 5. VERDEN

  Iskaldt mellom Tyrkia og Tyskland

 6. VERDEN

  Kjent for å være kjent. Nå vender man seg til Kim Kardashian West for å nå Trumps øre.