Verden

- Minst 84 drept i Libya

Gadafi slår ned på demonstrantene med brutal makt. Nå har han også skrudd av internett i det nordafrikanske landet.

Demonstranter i den libyske byen Tobruk river angivelig ned en statue av Gaddafis «Grønne bok». Bildet skal være tatt på torsdag. UKJENT

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Les mer:

Libyske sikkerhetsstyrker har drept minst 84 mennesker de siste tre dagene, melder Human Rights Watch, som har funnet frem til tallet etter å ha ringt rundt til sykehus i byer der det er blitt holdt demonstrasjoner mot leder Muammar Gadafi de siste tre dagene.

Blant annet skal 35 personer ha blitt drept i kystbyen Benghazi i går, ifølge sykehuskilder i byen. Nesten alle skal ha blitt skutt med skarp ammunisjon. Dagen før ble det drept 12 personer i samme by.

— Gaddafis styrker skyter på libyske sivile og dreper flere titalls bare fordi de krever endring og ansvarlighet. Myndighetene burde la demonstrantene få si det de har å si, sier Joe Stork i organisasjonen.

— Gaddafis sønner har flyktet

På grunn av den strenge kontrollen av mediene og kommunikasjonen i Libya, er det vanskelig å få oversikt over uroen som har preget landet siden demonstasjonene mot regimet startet tirsdag.

Fredag var det opptøyer og uroligheter i byene Benghazi, Darnah, Baida, Ajabiya, Quba, Tobruk, Zentan, Tripoli, Tajoura og Shahhat, melder Al Jazeera .

Muammar Gadafi har nå sittet ved makten i landet i 42 år.

Rykter har det vært svært mange av. Twitter er fylt til randen av meldinger om at opprørerne skal ha tatt kontroll over grensen til Egypt og at Gaddafis to sønner har flyktet fra landet.

Men mangelen på utenlandske eller uavhengige journalister i landet gjør det svært vanskelig å vite hva som er sant og hva som er i overkant optimistiske ytringer fra demonstrantene og deres støttespillere.

Et rykte som ble bekreftet lørdag morgen, var at internett nå ikke er tilgjengelig i Libya. Det melder sikkerhetsselskapet Arbor Networks til nyhetsbyrået AP.

Dermed benytter Gaddafi seg av samme strategi som hva daværende president i Egypt, Hosni Mubarak, gjorde da demonstrasjonene begynte i Kairo i slutten av januar.

Mubarak trakk seg fra makten forrige fredag.

Hengte to politifolk

Demonstrantene i Benghazi skal ha overtatt kontrollen over en radiostasjon, og sender nå sine egne meldeinger fra denne. Sendingen er også lagt ut på internett.

Dødstallene i Libya forventes å stige, og nye demonstrasjoner er varslet lørdag.

Ifølge de lokale mediene har også regjeringskritiske demonstranter fredag kveld drept to politimenn i Al-Bayda. De to politimennene skal først ha blitt tatt til fange og ble deretter hengt av demonstrantene.

 1. Les også

  - Her er kongens kule

 2. Les også

  Fredagsbønn i sorg og sinne

 3. Les også

  Gaddafi er blitt demonstrantenes mål

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Han kalles spøkelset etter Gaddafi. Kan militærveteranen (75) bli diktator i Libya?

 2. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 3. VERDEN

  Stormaktene foreslo våpenhvile. Militslederen sa nei takk.

 4. SPORT

  OL-billetter til despoter

 5. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 6. VERDEN

  Her signerer Erdogan våpenet som har gjort krigen i Libya farligere