Verden

Trump benåder svindeltiltalte Steve Bannon og 72 andre

President Donald Trump benåder sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon, som var tiltalt for svindel, samt 72 andre personer. 70 personer får forkortet straff.

USAs president Donald Trump benåder sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon. Her er Bannon fotografert i Norge i 2019.
  • Thomas Spence
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Trump har også benådet tidligere kongressrepresentanten Robin Hayes, som ble dømt til ett års betinget fengsel for å ha avgitt falsk forklaring i en korrupsjonssak.

Duke Cunningham, som tidligere representerte California i Kongressen, er gitt en betinget benådning. Han ble dømt til over åtte års fengsel for bestikkelse, svindel og skatteunndragelse. Cunningham ble løslatt i 2013.

I tillegg er rapperen Lil Wayne benådet, mens rapperen Kodak Black fått nedsatt straffen sin. Duoen er dømt for brudd på våpenlovgivningen.

Trump har samtidig benådet Elliot Broidy, en av sine pengeinnsamlere. I oktober erkjente Broidy straffskyld for ulovlig lobbyvirksomhet mot Trump-administrasjonen på vegne av Kina og Malaysia.

Her kan du se hele listen over hvem som ble benådet.

Sterke reaksjoner

Nyheten om benådningen av Bannon og Broidy vakte umiddelbart sterke reaksjoner.

Noah Bookbinder fra menneskerettighetsorganisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics sier at «selv ikke Nixon benådet kumpanene det siste døgnet i jobben».

– I løpet av sine siste 24 timer i embetet fant Donald Trump enda en måte å unngå å leve opp til Richard Nixons etiske standard, sier Bookbinder ifølge The Guardian.

Ken Kurson, en venn av Trumps svigersønn Jared Kushner, er også benådet. Han var siktet for «cyberstalking» i forbindelse med en opphetet skilsmisse.

Jared Kushner og Ivanka Trump var ifølge medier dypt involvert i valget av personer som skulle benådes.

Rapperen Lil Wayne er blant dem som er benådet av Donald Trump.

Bannon siktet for underslag

Bannon er tiltalt for å ha underslått penger fra innsamlingsaksjonen «We Build The Wall» (Vi bygger muren). Til sammen ble flere hundre tusen givere svindlet for over 220 millioner kroner, mener statsadvokaten.

Trump skal etter flere runder med seg selv ha kommet fram til at han vil benåde Bannon.

CNN siterte tidligere kilder på at Trump i siste liten hadde bestemt seg for å la Bannon være blant personene han ville benåde før han går av onsdag.

«Takk og pris for at vi bare har 12 timer igjen med denne tyvebanden», tweetet den demokratiske politikeren Adam Schiff.

Detroits tidligere ordfører Mayor Kwame Kilpatrick, som soner en dom på 28 år for alvorlige forhold som korrupsjon, ble også benådet.

Anthony Levandowski, tidligere ledende ingeniør i Google, ble også benådet. Han erkjente å ha stjålet hemmelig teknologi om selskapets selvkjørende biler.

Ifølge benådningen har Levandowski «betalt en høy pris for sine handlinger og planlegger å bruke sine talenter til beste for samfunnet».

Færre enn Obama

Totalt har Trump benådet 145 personer og omgjort straffen for 95 personer, viser en Wikipedia -oversikt.

Benådninger er vanlig mot slutten av en presidents periode. Trumps forgjenger Barack Obama benådet 212 personer og omgjorde straffen til 1.715 personer i løpet av to presidentperioder. Antall omgjørelser var høyere enn det samlede tallet for 13 foregående presidenter.

Obama satte rekord i antall omgjørelser på én dag da han omgjorde straffen for 330 personer på sin siste dag som president.

Trump har ikke benådet familimedlemmer eller Rudy Giuliani. Han er Trumps tidligere private advokat, men de to har nå skilt lag etter kontroverser.

På forhånd ble det også spekulert i om Julian Assange ville bli benådet, men han står ikke på listen.

Tidligere benådninger

Trump har allerede benådet en rekke mangeårige medarbeidere og støttespillere. Blant dem er hans tidligere valgkampformann Paul Manafort, hans mangeårige venn og rådgiver Roger Stone og hans tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Like før jul benådet 74-åringen blant annet fire dømte krigsforbrytere.

Trump reiser onsdag til Florida og vil ikke være til stede på Joe Bidens edsavleggelse, noe som er i strid med tradisjonen ved maktskifter i USA.

Les mer om

  1. Innsettelsen av ny president i USA