Disse kamelene måtte Cameron og Clegg sluke

Ruskete farvann for Clegg og Cameron – her er skjærene i sjøen.

  • Lars Akerhaug
  • Mari Torsdotter Hauge
  • Video med vår korrespondent:
Per Edgard Kokkvold tviler på at regjeringen blir sittende i fem år. FOTO: SCANPIX

Etter lange forhandlinger klarte de konservative toryenes David Cameron og de liberales Nick Clegg til slutt å bli enige om ny regjering i Storbritannia – etter at Gordon Brown kunngjorde at han trakk seg. Men det har vært mange bøyger og hindre i forhandlingene og både Liberaldemokratene og Det konservative partiet har slukt mange kameler.

Avisen The Guardian beskriver de siste dagene som et maratonløp der de konservatives David Cameron til slutt klarte å nå målstreken først, helt tappet for krefter.

Jan Erik Mustad, universitetslektor i britiske studier ved Universitetet i Agder, oppsummerer forskjellene mellom rejeringspartnerne.

— Den første talen Cameron holdt som statsminister var en liberalkonservativ tale, langt mer liberalkonservativ enn det britiske tory-partiet egentlig er, mener Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold, til daglig generalsekretær i Norges Presseforbund. Se talen:

– Jeg mener det er den riktige veien å gå for å sikre dette landet den sterke, stabile, gode og ordentlige regjeringen jeg mener det trenger så sårt, sa Cameron i talen.

Cameron og Clegg lover å «legge politiske forskjeller til side», og at reduksjon av det gigantiske budsjettunderskuddet vil være en hovedoppgave for regjeringssamarbeidet.

– Vi skal danne en ny type regjering, sa Clegg etter at han fikk grønt lys for avtalen med David Cameron og De konservative.

Mange kameler

Gjennom forhandlingene har toryene og de liberale måttet svelge mange kameler. Aftenposten.no har bedt Kokkvold og Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad fra Universitetet i Agder om å kommentere de viktigste.

Skjær i sjøen

Usikker skjebne

Som denne gjennomgangen viser: Punktene der partiene er uenige er mange og allerede i dag skriver britiske aviser om mulighetene for interne opprør fra misfornøyde partimedlemmer på grunnplanet.

— Jeg har vondt for å tro at dette kan henge sammen i en hel valgperiode, konkluderer Kokkvold.

Forhandlingene mellom David Cameron (t.v.) og Nick Clegg (t.h.) har vært lange og vanskelige. FOTO: AP