Storoffensiv mot IS på tre fronter

Den syriske regjeringshæren har gått inn i provinsen Raqqa, der IS' hovedsete ligger. Samtidig rykker USA-støttede kurdere fram i nord og irakiske soldater fortsetter angrepet mot Fallujah i Irak.

Den islamske staten har styrt byen Raqqa siden tidlig i 2014. I praksis fungerer den som terrororganisasjonens hovedstad.

Det er første gang syriske regimestyrker har gått inn i Raqqa-provinsen etter at terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) tok kontroll i 2014.

Soldatene får støtte av russisktrent milits og voldsomme russiske luftangrep mens de rykker fremover mot Tabqa-dammen i Eufrat, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Dammen ligger bare fire mil unna byen Raqqa, hovedstaden i provinsen og i praksis IS' hovedstad.

IS-krigere kan få motstand av regjeringshæren.

Tredje angrep mot IS

Den syriske hærens offensiv lørdag er det tredje angrepet mot terrororganisasjonen IS på få dager, melder Reuters. Irakiske soldater har nylig forsøkt å storme byen Falluja i Irak, og de fortsetter angrepene. Samtidig rykker USA-støttede, kurdiske opprørsgrupper fram i nord, rett sør for grensen til Tyrkia.

Disse tre angrepene er den mest offensive kampanjen mot IS etter at terrororganisasjonen for to år siden erklærte at den ville styre over alle muslimer i deler av Syria og Irak.

  • Har du 20 minutter ekstra mens du nyter solen? Da kan du høre på Aftenpostens Verdens ferske podkast: Italia – mafia, vin og politisk kaos. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Ny front i nord

Kurdisk milits og syriske opprørere har med støtte fra amerikanske spesialsoldater og kampfly åpnet en ny front mot IS i Nord-Syria. Målet er å stenge jihadistenes forsyningsåre til Tyrkia, melder NTB.

Flere tusen krigere deltar i offensiven mot byen Manbij, som ligger i det eneste gjenværende territoriet under IS' kontroll langs grensen til Tyrkia.

Byen ligger strategisk viktig til langs elva Eufrat, i et område som regnes for å være den viktigste veien fra Europa til IS-bastionen Raqqa lenger sørøst.

USA har utplassert over 200 spesialsoldater som skal hjelpe den kurderledede opprørsalliansen kalt Syrias demokratiske styrker (SDF).

Offensiven startet tirsdag denne uken. Ifølge SOHR har de så langt tatt 28 landsbyer fra IS.

Sterkt forsvarsverk

Storbyen Raqqa, med flere hundre tusen innbyggere, ble erobret av den ytterliggående islamistgruppa IS tidlig i 2014. Syriske regjeringsstyrker har ikke hatt noe tilstedeværelse i Raqqa-provinsen siden august samme år.

SOHR, som overvåker krigen gjennom et stort nettverk på bakken, opplyser at regimets styrker står bare fire mil fra småbyen Tabqa, som igjen ligger rundt fem mil øst for byen Raqqa. Tabqa har stor strategisk betydning, ettersom den ligger rett ved en viktig dam og huser et fengsel og en flybase.

Islamistgruppa har hatt flere år på seg til å bygge forsvarsverk i og rundt Raqqa, og verken rivaliserende opprørsgrupper eller utenlandske styrker har så langt gjort noe forsøk på å gå inn i byen.

Sivile innesperret

Flygeblader er blitt slupper over Raqqa der innbyggerne oppfordres til å flykte. Men IS nekter desperate sivile å forlate byen.

Ifølge aktivistgruppa Raqqa is Being Slaughtered Silently må innbyggere betale menneskesmuglere over 3.300 kroner hver i forsøket på å flykte fra byen.